[Rozw.] subdomena konfiguracja

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

andrew
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 2006-04-20, 18:46

[Rozw.] subdomena konfiguracja

Post autor: andrew » 2013-08-07, 08:32

Witam.
W konfiguracji apache dla swojej domeny mam coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

<VirtualHost *:80>
    ServerAdmin webmaster@moja-domena.pl
    ServerName moja-domena.pl
    ServerAlias www.moja-domena.pl

    DocumentRoot /home/moja-domena/htdocs/
    <Directory />
        Options FollowSymLinks
        AllowOverride None
    </Directory>
    <Directory /home/moja-domena/htdocs/>
        Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
        AllowOverride None
        Order allow,deny
        allow from all
    </Directory>

......
Rozumiem, że po wpisaniu w przeglądarke adresu www.moja-domena.pl wskoczy moja strona. No i jest OK.
Ale wpisuje byleco.moja-domena.pl i wyskakuje mi domyślna strona Apache'a. Według mnie powinien informować , że nie ma takiej strony. Coś mam źle ustawione, czy coś trzeba dopisać/zmienić w konfiguracji ?

Dzieki za odp.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2013-08-07, 14:29 przez andrew, łącznie zmieniany 1 raz.
andrew

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: subdomena konfiguracja

Post autor: webster » 2013-08-07, 08:35

Po pierwsze w rekordach domeny gdzie Masz ją zapartkowną, pewnie jest wpis *.twoja_domena.pl CNAME twoja_domena i jeśli nie Chcesz by byle co wpisane przed dot było kierowane na Twoją domenę, to wywal ten wpis.

Jeśli jednak się upierasz by CNAME zostawić (co jest bez sensu), to Możesz przerobić httpd:
W httpd.conf Masz DocumentRoot, on mówi gdzie domyślnie trzymasz strony. VirtualHost obsługuje deklarowaną domenę. Tak więc, jeżeli wprowadzona domena nie jest obsługiwana przez VirtualHost, to idzie do DocumentRoot.

Pomyśl sam co dalej.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

andrew
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 2006-04-20, 18:46

Re: subdomena konfiguracja

Post autor: andrew » 2013-08-07, 11:59

Witam.
Zgadza się - w panelu serwisu dostawcy był ów wpis . Wykasowałem i po godzinie się odświeżyło. Jest dzidzia.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam
andrew

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: subdomena konfiguracja

Post autor: webster » 2013-08-07, 13:24

Daj [Rozw.] w temacie w pierwszym poście.

Pozdr.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

ODPOWIEDZ