Zmiana karty sieciowej i interfejsów

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

krystek
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2009-03-05, 15:57

Zmiana karty sieciowej i interfejsów

Post autor: krystek » 2013-08-12, 10:54

Mam linux Slackware 13 i nie mogę podmienić karty sieciowej. Problem mam z interfejsami eth. Szukałem w google i na forum, ale żadne znalezione tam porady niestety mi nie pomogły.
Mam trzy karty sieciowe (interfejsy eth0, eth1 i eth2) i wszystko działa jak należy.
Jednak chciałbym wymienić jedną z kart sieciowych (interfejs eth0) i po włożeniu nowej karty do tego samego slotu wszystko się sypie, nie działa mi sieć.
Interfejsy mam skonfigurowane w pliku rc.M (katalog /etc/rc.d), do eth0 mam przypisany adres MAC karty sieciowej przez hw ether (oczywiście po podmianie karty zmieniam adres MAC w tym pliku, ale to nic nie daje, bo nie mam neta), do pozostałych interfejsów (eth1 i eth2) nie mam przypisanych adresów MAC tylko adresy IP i maskę.
Po zmianie karty sieciowej i restarcie serwera polecenie ifconfig pokazuje właściwy adres MAC karty (eth0) i dobry IP, ale nie mam internetu.
Znalazłem w necie poradę, aby skasować plik 70-persistent-net.rules, ale to nic nie dało, pomieszał mi tylko interfejsy eth. Przywróciłem więc z powrotem ten plik i powpisywałem tam zgodnie z poradą z forum przypisanie adresów MAC kart sieciowych do konkretnych iterfejsów wg wzoru : KERNEL=="eth*",SYSFS{address}=="00:12:34:fe:dc:ba", NAME="eth0"
itd.
Niestety po restarcie serwera ifconfig pokazuje ten sam MAC przy interejscie eth0 i eth2. Skąd on to bierze? Przecież w pliku 70-persistent-net.rules wpisałem inny adres MAC dla każdego interfejsu!
Proszę o pomoc jak to skonfigurować, żeby sieć mi działała po zmianie karty sieciowej.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Zmiana karty sieciowej i interfejsów

Post autor: dienet » 2013-08-12, 15:39

A nie blokujesz sobie (ktoś Ci) neta jeśli MAC się nie zgadza na jakimś routerze?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zmiana karty sieciowej i interfejsów

Post autor: webster » 2013-08-12, 15:50

Pokaż wpisy z /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
Wynik ifconfig -a
i Wpisy którymi ustawiasz cokolwiek z rc.M
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

krystek
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2009-03-05, 15:57

Re: Zmiana karty sieciowej i interfejsów

Post autor: krystek » 2013-08-13, 08:22

Neta nikt mi z routera nie blokuje, mam zarządzalnego switcha, który przydziela IP i neta każdemu kompowi, niezależnie od MACA. Konfigurację plików zaraz postaram się podać, tylko nie wiem czy tę na której działa mi wszystko (przy starej karcie sieciowej), czy to, co próbowałem zmieniać po włożeniu innej karty sieciowej.

krystek
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2009-03-05, 15:57

Re: Zmiana karty sieciowej i interfejsów

Post autor: krystek » 2013-08-13, 09:13

Oto działające ustawienia:
pilk 70-persistent.rules.net:

Kod: Zaznacz cały

SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="MAC7f", 
ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth1"

SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="MAC7b", 
ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth2"

SUBSYSTEM=="net", ACTION=="add", DRIVERS=="?*", ATTR{address}=="MAC11", 
ATTR{dev_id}=="0x0", ATTR{type}=="1", KERNEL=="eth*", NAME="eth0"
wpisy, którymi ustawiam interfejsy sieciowe z rc.M:

Kod: Zaznacz cały

echo ">> Konfiguruje interfejs lo <<"
/sbin/ifconfig lo 127.0.0.1 up
/sbin/route add -net 127.0.0.0 netmask 255.0.0.0 lo
echo ">> Konfiguruje interfejs internetowy eth0<<"
/sbin/modprobe ne2k-pci
/sbin/ifconfig eth0 hw ether MAC525
/sbin/ifconfig eth0 IP192.168.3.3 netmask 255.255.255.0
echo ">> Konfiguruje interfejs sieciowy eth1 <<"
/sbin/modprobe 8139too
/sbin/ifconfig eth1 up
/sbin/ifconfig eth1  192.168.0.100 netmask 255.255.255.0
echo ">> Konfiguruje interfejs sieciowy eth2 <<"
/sbin/ifconfig eth2 up
/sbin/ifconfig eth2 10.0.0.254 netmask 255.255.255.0
Wynik polecenia ifconfig:

Kod: Zaznacz cały

eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr MAC525
          inet addr:192.168.3.3  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::5054:ff:fedf:3baf/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:455308 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:26581
          TX packets:409925 errors:12 dropped:0 overruns:0 carrier:24
          collisions:205 txqueuelen:1000
          RX bytes:521228087 (497.0 MiB)  TX bytes:47477095 (45.2 MiB)
          Interrupt:12 Base address:0x7000

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr MAC11
          inet addr:192.168.0.100  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::200:1cff:fed3:811/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:73362 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:81578 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:10358874 (9.8 MiB)  TX bytes:71080611 (67.7 MiB)
          Interrupt:10 Base address:0x6800

eth2      Link encap:Ethernet  HWaddr MAC7f
          inet addr:10.0.0.254  Bcast:10.0.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::24f:4eff:fe60:4a7f/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:356355 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:391608 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:39273057 (37.4 MiB)  TX bytes:453202207 (432.2 MiB)
          Interrupt:9 Base address:0x6c00

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:169 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:169 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:11283 (11.0 KiB)  TX bytes:11283 (11.0 KiB)
Na tych ustawieniach oryginalnych wszystko działa, choć nie do końca rozumiem czemu, bo adresy MAC z wyniku ifconfig (i pliku rc.M) nie pokrywają się z tymi z pliku 70-persistent.rules.net (eth0 ma MAC525 w ifconfig, a MAC11 w 70-persistent.rules.net, eth1 i eth2 też inaczej).

Przy wymianie karty sieciowej (wymieniam tą z MAC525 - eth0), zmieniam adres MAC w pliku rc.M (polecenie hw ether) z MAC525 na adres właściwy dla tej karty sieciowej (MACfc) oraz zmieniam moduł z ne2k-pci na 8139too (bo to karta Realtek8139), jednak po tych zmianach i restarcie sieć mi nie działa prawidłowo.
Skasowanie pliku 70-persistent.rules.net też nie pomogło, natomiast, gdy w tym pliku powpisywałem adresy MAC takie jak chcę dla odpowiednich interfejsów (aby eth0 zgadzało się z rc.M, czyli MACfc) to niestety wszystko się miesza i polecenie ifconfig pokazuje ten sam adres MAC dla eth0 i eth2 (MACfc).

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: Zmiana karty sieciowej i interfejsów

Post autor: michas100 » 2013-08-19, 20:50

Powiadasz że masz zarządzalnego switcha który przydziela ip? ciekawe jaki to switch?
slackware student :-)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Zmiana karty sieciowej i interfejsów

Post autor: webster » 2013-08-19, 22:20

router z 4 portami lan :D :p
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Brodi
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2004-06-11, 20:23
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Zmiana karty sieciowej i interfejsów

Post autor: Brodi » 2013-09-06, 01:49

Coś w /etc/modules* może ci miesza? Jak ładujesz moduły ręcznie albo initrd lub udev ładuje je w złej kolejności to właśnie jest taki efekt. Rozwiązanie to ręcznie załadowanie modułów w dobrej kolejności przez /etc/modules albo pierwszego przez initrd. Jest jeszcze cała masa innych możliwości ale wróżki tutaj rzadko zaglądają :]
Linux Registered User #372303

ODPOWIEDZ