[Rozw.] Problem z wifi

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

netgh0st
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2013-09-23, 19:22

[Rozw.] Problem z wifi

Post autor: netgh0st »

Witam !

Mam taki problem z wifi. Robię wszystko zgodnie z tą instrukcją http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=16760 .

Kod: Zaznacz cały

iwlist wlan0 scan
znajduje sieci, wybieram swoją, wpisuję poprawny essid, poprawny key, zmieniłem ręcznie kanał i z uporem maniaka mi wyrzuca Access Point: Not-Associated. Ktoś ma jakiś pomysł, co jeszcze mogę zrobić, albo gdzie mogę popełniać błąd ?

Awatar użytkownika
elesmod
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2012-08-30, 13:00

Re: Problem z wifi

Post autor: elesmod »

Jeśli sieć masz zabezpieczoną szyfrowaniem WPA/WPA2, to niestety nie uda Ci się połączyć wg tamtego poradnika. Jeśli masz sieć niezabezpieczoną, to możliwe, że próbujesz wpisać hasło do sieci w polu key. Niestety to nie zadziała, gdyż (z tego co pamiętam) tam się podaje wartość heksadecymalną.

Sam kilka razy próbowałem połączyć się z zabezpieczoną siecią używając tylko trybu tekstowego, ale mi się nigdy nie udało. Jeśli jesteś zdeterminowany, i znasz angielski, proponuję przeczytać to:
Configuring your network in Slackware

netgh0st
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2013-09-23, 19:22

Re: Problem z wifi

Post autor: netgh0st »

Używam WEP-a, sieć jest zabezpieczona, jak zrobisz

Kod: Zaznacz cały

iwconfig wlan0 key s:hasło
to możesz podać ciąg w ASCII (przynajmniej tak mi się wydaje :P), ale i tak nie działa, ale spróbuję skorzystać z tego poradnika :) może coś wydedukuję

Awatar użytkownika
elesmod
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2012-08-30, 13:00

Re: Problem z wifi

Post autor: elesmod »

A musisz używać trybu tekstowego? Bo dużo łatwiej jest połączyć się przy pomocy graficznych narzędzi:
network-manager (komenda: nm-applet) -- jeśli instalowałeś wszystko, to powinieneś go już mieć
lub
wicd -- ten trzeba oddzielnie zainstalować, znajduje się w katalogu extra na płycie DVD

No chyba, że chcesz się nauczyć łączyć tylko przy pomocy narzędzi tekstowych. Taka wiedza może się kiedyś przydać.

netgh0st
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2013-09-23, 19:22

Re: Problem z wifi

Post autor: netgh0st »

wicd-a nie mam, a x-ów póki co też nie bo jakiś błąd z KDE przy instalacji wyskoczył :/ i próbuję ręcznie... w zasadzie to nie mus, bo nie jestem zwolennikiem wyważania otwartych drzwi, ale z drugiej strony wiedzieć to prawie móc ;)

Awatar użytkownika
julekjulek
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2009-08-27, 08:22

Re: Problem z wifi

Post autor: julekjulek »

U mnie przykładowa konfiguracja połączenia z siecią domową wifi wygląda jak niżej:
(być może pomoże mającym problemy)

Zawartość /etc/rc.d/rc.local

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
#
set -x

/etc/rc.d/rc.wifi_wpa
Zawartość /etc/rc.d/rc.wifi_wpa

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
set -x

wpa_supplicant -iwlan0 -Dwext -c/etc/wpa_supplicant.conf -B
sleep 10
wpa_cli -iwlan0 add network
wpa_cli -iwlan0 enable_network 0
route add default gw 192.168.1.254 dev wlan0 &
sleep 3
oczywiśćie 'gw 192.168.1.254' tutaj wpisujesz bramę z twojego wifi.

Zawartość /etc/wpa_supplicant.conf

Kod: Zaznacz cały

ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
# By default, only root (group 0) may use wpa_cli
ctrl_interface_group=0
eapol_version=1
ap_scan=1
fast_reauth=1

network={
  scan_ssid=1
  ssid="ssid_twojej_sieci_wifi"
  proto=WPA
  key_mgmt=WPA-PSK
  pairwise=CCMP TKIP
  group=CCMP TKIP WEP104 WEP40
  psk="twoj_klucz_tekstowo"
  priority=5
}
Fragmenty zawartości /etc/rc.d/rc.inet1.conf związane z wifi

Kod: Zaznacz cały

...
# Config information for eth0:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]=""
DHCP_HOSTNAME[0]=""

...

# Default gateway IP address:
GATEWAY="192.168.1.254"
...

IFNAME[4]="wlan0"
IPADDR[4]="192.168.1.99"
NETMASK[4]="255.155.255.0"
USE_DHCP[4]="no"

...
'GATEWAY="192.168.1.254" - tutaj wpisujesz bramę z twojego wifi.
adres sieciowy 'wlan0' ustawiony na sztywno na '192.168.1.99'

Pozdrawiam,
julek
Wszystko jest mozliwe :) Jednak na wszystko potrzebny jest czas ;)

netgh0st
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2013-09-23, 19:22

Re: Problem z wifi

Post autor: netgh0st »

opanowałem :) nie wiem czemu wczesniej po

Kod: Zaznacz cały

ifconfig wlan0 up
interfejs nie wstał ... teraz już wszystko śmiga :) dziękuję wszystkim za pomoc :)

ODPOWIEDZ