[Rozw.] Dziwny problem z WIFI

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
krzychoo89
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2006-08-30, 11:03
Kontakt:

[Rozw.] Dziwny problem z WIFI

Post autor: krzychoo89 » 2013-11-15, 22:30

Zgłupiałem...

Więc zapytam. Nie mogę się przy starcie systemu połączyć z wifi. Właściwie to mogę się połączyć tylko w jeden sposób.

System startuje, włączam wpa_gui, klikam scan, pozniej connect, na koncu dhclient lub dhcpcd w konsoli.

Próbowałem przez inet1.conf, próbowałem przez wireless.conf, próbowałem wicd (stawał na otrzymywaniu adresu i go nie dostawał (dhcpcd timeout).

Próbowałem samą konsolą (w iwconfig dawalem essid, mode itp) ciagle not associated.

Macie jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 2013-11-16, 18:10 przez krzychoo89, łącznie zmieniany 1 raz.
It’s not a bug, it’s a feature ;)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Dziwny problem z WIFI

Post autor: webster » 2013-11-15, 23:03

wpa_supplicant próbowałeś ?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
krzychoo89
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2006-08-30, 11:03
Kontakt:

Re: Dziwny problem z WIFI

Post autor: krzychoo89 » 2013-11-15, 23:31

siec otwarta wiec chyba nie ma potrzeby
It’s not a bug, it’s a feature ;)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Dziwny problem z WIFI

Post autor: webster » 2013-11-16, 08:03

Niby otwarta a tylko wpa_gui który z wpa_supplicant korzysta Ciebie wpuszcza - no to jak ?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
krzychoo89
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2006-08-30, 11:03
Kontakt:

Re: Dziwny problem z WIFI

Post autor: krzychoo89 » 2013-11-16, 08:38

iwlist wlan0 scan

Kod: Zaznacz cały

wlan0     Scan completed :
          Cell 01 - Address: 74:EA:3A:E8:73:63
                    Channel:2
                    Frequency:2.417 GHz (Channel 2)
                    Quality=40/70  Signal level=-70 dBm  
                    Encryption key:off
                    ESSID:"xxx"
                    Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s
                              9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s
                    Bit Rates:24 Mb/s; 36 Mb/s; 48 Mb/s; 54 Mb/s
                    Mode:Master
                    Extra:tsf=000001b1450423f4
                    Extra: Last beacon: 13ms ago
                    IE: Unknown: 00074B7269734E4554
                    IE: Unknown: 010882848B960C121824
                    IE: Unknown: 030102
                    IE: Unknown: 2A0100
                    IE: Unknown: 32043048606C
                    IE: Unknown: DD180050F2020101860003A4000027A4000042435E0062322F00
                    IE: Unknown: DD1E00904C334E111BFF00000000000000000000000000000000000000000000
                    IE: Unknown: 2D1A4E111BFF00000000000000000000000000000000000000000000
                    IE: Unknown: DD1A00904C3402051B00000000000000000000000000000000000000
                    IE: Unknown: 3D1602051B00000000000000000000000000000000000000
                    IE: Unknown: DD0900037F01010000FF7F
                    IE: Unknown: DD0A00037F04010000004000
                    IE: Unknown: DD7F0050F204104A0001101044000102103B000103104700100000000000001000000074EA3AE873631021000754502D4C494E4B10230009544C2D57413730314E10240003312E3010420003312E301054000800060050F204000110110017576972656C657373204E20415020544C2D57413730314E100800020086103C000101

Nie wiem skad te dziwne ciagi znakow

W wpa?_supplicant mam tylko:

Kod: Zaznacz cały

ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
ctrl_interface_group=root
It’s not a bug, it’s a feature ;)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Dziwny problem z WIFI

Post autor: webster » 2013-11-16, 10:39

/etc/wpa_supplicant.conf

Kod: Zaznacz cały

ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
eapol_version=1
fast_reauth=1
ap_scan=1

network={
        ssid="xxx"
}
Podłączenie spróbuj w ten sposób

Kod: Zaznacz cały

for i in `ps aux|grep dhcp|grep -v grep|awk '{print $2}'`;do kill -9 $i;done
for i in `ps aux|grep wpa_supplicant|grep -v grep|awk '{print $2}'`;do kill -9 $i;done
ifconfig wlan0 up
rm -r /var/run/wpa_supplicant/
set -x
/usr/sbin/wpa_supplicant -iwlan0 -dd -c/etc/wpa_supplicant.conf -B
/usr/sbin/wpa_cli -iwlan0 add network
/usr/sbin/wpa_cli -iwlan0 enable network 0
                /sbin/dhcpcd wlan0 &
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
krzychoo89
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2006-08-30, 11:03
Kontakt:

Re: Dziwny problem z WIFI

Post autor: krzychoo89 » 2013-11-16, 13:30

Niestety nie działa...

Kod: Zaznacz cały

./wifi
kill: usage: kill [-s sigspec | -n signum | -sigspec] pid | jobspec ... or kill -l [sigspec]
./wifi: line 3: 941: command not found
+ /usr/sbin/wpa_supplicant -iwlan0 -dd -c/etc/wpa_supplicant.conf -B
wpa_supplicant v2.0
random: Trying to read entropy from /dev/random
Successfully initialized wpa_supplicant
Initializing interface 'wlan0' conf '/etc/wpa_supplicant.conf' driver 'default' ctrl_interface 'N/A' bridge 'N/A'
Configuration file '/etc/wpa_supplicant.conf' -> '/etc/wpa_supplicant.conf'
Reading configuration file '/etc/wpa_supplicant.conf'
ctrl_interface='/var/run/wpa_supplicant'
eapol_version=1
fast_reauth=1
ap_scan=1
Line: 10 - start of a new network block
ssid - hexdump_ascii(len=7):
     4b 72 69 73 4e 45 54                              xxx         
Priority group 0
   id=0 ssid='xxx'
WEXT: cfg80211-based driver detected
wext: interface wlan0 phy: phy0
rfkill: initial event: idx=0 type=1 op=0 soft=0 hard=0
SIOCGIWRANGE: WE(compiled)=22 WE(source)=21 enc_capa=0xf
  capabilities: key_mgmt 0xf enc 0x1f flags 0x0
netlink: Operstate: linkmode=1, operstate=5
wlan0: Own MAC address: xx:xx:xx:xx:xx:xx (wyedytowalem)
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=0 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=1 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=2 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
wpa_driver_wext_set_key: alg=0 key_idx=3 set_tx=0 seq_len=0 key_len=0
wpa_driver_wext_set_countermeasures
wlan0: RSN: flushing PMKID list in the driver
wlan0: No enabled networks (1 disabled networks)
wlan0: State: DISCONNECTED -> INACTIVE
WPS: Set UUID for interface wlan0
WPS: UUID based on MAC address - hexdump(len=16): 6d fc 09 55 a3 61 59 10 90 37 d9 b8 b9 40 59 28
EAPOL: SUPP_PAE entering state DISCONNECTED
EAPOL: Supplicant port status: Unauthorized
EAPOL: KEY_RX entering state NO_KEY_RECEIVE
EAPOL: SUPP_BE entering state INITIALIZE
EAP: EAP entering state DISABLED
EAPOL: Supplicant port status: Unauthorized
EAPOL: Supplicant port status: Unauthorized
wlan0: Added interface wlan0
wlan0: State: INACTIVE -> DISCONNECTED
wpa_driver_wext_set_operstate: operstate 0->0 (DORMANT)
netlink: Operstate: linkmode=-1, operstate=5
Daemonize..
+ /usr/sbin/wpa_cli -iwlan0 add network
Ambiguous command 'add'; possible commands: add_network add_cred
+ /usr/sbin/wpa_cli -iwlan0 enable network 0
OK
+ /sbin/dhcpcd wlan0
bash-4.2# dhcpcd[1391]: version 6.0.5 starting
dhcpcd[1391]: wlan0: waiting for carrier
dhcpcd[1391]: timed out
dhcpcd[1391]: allowing 8 seconds for IPv4LL timeout
dhcpcd[1391]: timed out
dhcpcd[1391]: exited

It’s not a bug, it’s a feature ;)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Dziwny problem z WIFI

Post autor: webster » 2013-11-16, 13:42

ssid to faktycznie xxx ?

Kod: Zaznacz cały

wlan0: No enabled networks (1 disabled networks)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
krzychoo89
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2006-08-30, 11:03
Kontakt:

Re: Dziwny problem z WIFI

Post autor: krzychoo89 » 2013-11-16, 14:17

Oczywiście zmienilem w supplicant ssid na swoj. Mimo wszystko zmienilem w koncu ssid na xxx ale bez roznicy.

Takie pytanko: gdzie moga byc zepsute ustawienia? Wczesniej chodzilo mi to dobrze, wydaje mi sie ze wywalilo sie po uktualizacji do slackware 14.1
It’s not a bug, it’s a feature ;)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Dziwny problem z WIFI

Post autor: webster » 2013-11-16, 15:28

Osobiście korzystam z networkmanager'a - działa o niebo lepiej jak wicd. Konfiguracje GSM VPN itd. Jest domyślnie w systemie, Spróbuj.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
krzychoo89
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2006-08-30, 11:03
Kontakt:

Re: Dziwny problem z WIFI

Post autor: krzychoo89 » 2013-11-16, 17:47

faktycznie swietny, prawie rozwiazal moje problemy...wlasnie, PRAWIE.

Czemu nie startuje wraz z systemem? dalem rc.network manager chmod +x a po starcie musze mu z roota dac /etc/rc.d/rc.networkmanager start i dopiero łączy
It’s not a bug, it’s a feature ;)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Dziwny problem z WIFI

Post autor: webster » 2013-11-16, 18:06

no to Dodaj '/etc/rc.d/rc.networkmanager start' do /etc/rc.d/rc.local ;]
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
krzychoo89
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2006-08-30, 11:03
Kontakt:

Re: Dziwny problem z WIFI

Post autor: krzychoo89 » 2013-11-16, 18:10

Heh, myslalem ze sa gdzies ustawienia czy cos, no ale mozna i tak. Wielkie dzieki za pomoc :)
It’s not a bug, it’s a feature ;)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw.] Dziwny problem z WIFI

Post autor: webster » 2013-11-16, 18:11

Nie ma sprawy :)

Pozdro :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: [Rozw.] Dziwny problem z WIFI

Post autor: marco70 » 2013-11-16, 22:02

Zobacz czy w katalogu /etc/rc.d masz pliki z .new jak robiłeś aktualizację może trzeba pozmieniać starsze pliki.

Kod: Zaznacz cały

# find /etc/rc.d -name "*.new"
Slackware 14.0 kde 4.8.5
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

ODPOWIEDZ