squid i kompresja tekstu i obrazkow ?

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

squid i kompresja tekstu i obrazkow ?

Post autor: coolart » 2013-11-16, 03:12

Witam wszystkich, chciałbym się dowiedzieć czy jest taka możliwość by przez program squid dalo by sie zkompresowac obrazki by przy przesylaniu do klienta byla mniejsza objetosc cos na znak jak w operze mobilnej jest o opcja off-road ktora kompresuje tresc jak i opcja jakosci obrazkow. Pytam bo juz mnie szlak trafia kiedy to otwieram parę okienek i co ktorys jest bialy bez tekstu i bez zdjęć odswierzanie nie zawsze pomaga dlatego chcialbym uzyc wlasnego serwera do tego i przez Firefox jechac

nie wiedzialem jak zadać pytanie wujkowi google ale znslazlem ziproxy. paczka squida juz mam dzisiaj bede zobil paczkę ziproxy i zobaczymy co z tego wyjdzie

Awatar użytkownika
gienek
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2011-05-18, 12:29

Re: squid i kompresja tekstu i obrazkow ?

Post autor: gienek » 2013-11-23, 23:29

Nie wydaje mi się by zipowanie obrazków gif jpg i png miało wpływ na zwiększenie przepustowości czy ogólnie wydajności całego układu.
Pamiętam że opcja offline_mode na on robiła ciekawostki na niektórych stronach ale nie analizowałem nagłówków http.
Squidy zipią mi na Celeronach 300 z 90MB RAM ale takich kwiatków z niezaciągnietą grafika nie miałem.
Próbowałeś zresetować mu cache?
Trochę OT ale ostatnio na starych maszynach zakładam Privoxa. Też ma możliwość bycia transparentnym no i mniejsze wymagania sprzętowe ale nie jest "keszujący" (mnie służy do kształtowania ruchu www) co w przypadku bramek na wysłużonym sprzęcie nie jest wadą:)

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: squid i kompresja tekstu i obrazkow ?

Post autor: coolart » 2013-11-24, 00:41

niestety to było pierwsze co przyszło mi do głowy. problem zawsze sie pojawia kiedy otwieram na komórce w operze pare zakladek jedno po drugim i ktoras sie nie zaladuje. odrazu dodam iz nie jest to komórka starego typu a samsung galaxy s4 wiec sporo pamieci jest wiec wadą na pewno będzie ich serwer ktory to przetwarza wszystko i nie obsługuje zbyt wielu połączeń jednocześnie. Dlatego pomyslalem iz jesli mam serwer to moglby robic to samo co opera oferuje i nie chodzi o keszowanie a o przetwarzanie by objętość miało mniejszą

Awatar użytkownika
gienek
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2011-05-18, 12:29

Re: squid i kompresja tekstu i obrazkow ?

Post autor: gienek » 2013-11-25, 11:49

Zobacz w logu Squida co i jak się zaciąga. W domyślnym formatowaniu linii zaraz po kodzie HTTP a przed GET-em będzie rozmiar przesłanego zasobu.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: squid i kompresja tekstu i obrazkow ?

Post autor: mina86 » 2013-12-15, 22:16

Tak swoją drogą warto zauważyć, że Opera stosuje WebP do kompresji obrazków w trybie off-road. I generalnie cały ten tryb robi trochę więcej niż samo kompresowanie tekstu i zmiana jakości obrazków.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

ODPOWIEDZ