Problem z pojemnością - wirtualna maszyna

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Problem z pojemnością - wirtualna maszyna

Post autor: cent4 » 2014-04-29, 07:28

Mam pytanie:
Mój dysk/folder root niesamowicie pęcznieje - dokładniej to wirtualna maszyna postawiona na nim...
Jak mogę to zmniejszyć/oczyścić?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z pojemnością - wirtualna maszyna

Post autor: webster » 2014-04-29, 08:47

Nie można. Możesz wykonać myk. Odpalić VMaszynę, wywalić śmieci. Stworzyć drugi dysk, zbootować ISO GPARTED, przekopiować partycję (dane) z jednego dysku na drugi. Dysk stary wywalić, nowy pozostawić jako domyślny - jedyna opcja.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Problem z pojemnością - wirtualna maszyna

Post autor: cent4 » 2014-04-29, 13:34

ok.
Mam jeszcze jedno pytanie - być może trywialne...:
zalogować się na serwer poprzez putty mogę, a jak odpalę startx - mogę poprzez okienkowego slackware nim zarządzać?
Jeśli tak - to jak?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z pojemnością - wirtualna maszyna

Post autor: webster » 2014-04-29, 13:55

W sensie Chcesz X'y odpalić na vboxie ? Do tego potrzebujesz sterownik w xorg, Wpisz w google virtualbox xorg to od razu Znajdziesz :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Problem z pojemnością - wirtualna maszyna

Post autor: cent4 » 2014-04-29, 14:18

Z tym virtualem coś nie jest tak jak ma być...:
Jak zaloguję się na XP na nim to mam jeden dysk, który ma pojemność 130GB, z czego 122GB są wolne, natomiast dysk root'a ma rozmiar 28GB i jest zajęty w 100%, czegoś tu nie rozumiem, a system przejąłem po poprzedniej osobie...
W katalogu "root" - jest katalog "VirtualBox VMs" w nim "serwer" w nim "Snapshots" i tam jest plik w rodzaju "{bslbfdsfd869-7dafakjdf...}.vdi" i on ma 23028M...
Jak to oczyścić?
I dlaczego są takie rozbieżności?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z pojemnością - wirtualna maszyna

Post autor: webster » 2014-04-29, 14:39

Dysk vboxa nie ma się nijak do systemu gospodarza. System klienta pokazuje ile ma przestrzeni zajętej w stosunku do tablicy partycji która obowiązuje na dysku wirtualnym podpiętym do maszyny.

Innymi słowy, oznacza to, że klientowi możesz stworzyć dysk np 12TB mając u gospodarza dysk 0.5GB. Jak na kliencie zawalisz 0.5GB to Będziesz widział, że nadal Masz wolne 11.5GB, ale gospodarz wyląduje z 100% zajętym dyskiem. Plik dysku wirtualnego zajmuje tyle ile faktycznie danych zawiera - rozrasta się w miarę używania - ale Uwaga - nie kurczy się :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Problem z pojemnością - wirtualna maszyna

Post autor: cent4 » 2014-04-30, 09:11

ok rozumiem, ale dlaczego mój system na wirtualu zajmuje tylko 8GB, a cały /root/VirtualBox VMs (ten plik: {bdfdt34463.....vdi}) ma zajętych 23GB!?
Jak to oczyścić?

Awatar użytkownika
julekjulek
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2009-08-27, 08:22

Re: Problem z pojemnością - wirtualna maszyna

Post autor: julekjulek » 2014-04-30, 11:14

cent4 pisze:...
W katalogu "root" - jest katalog "VirtualBox VMs" w nim "serwer" w nim "Snapshots" i tam jest plik w rodzaju "{bslbfdsfd869-7dafakjdf...}.vdi" i on ma 23028M...
Jak to oczyścić?
I dlaczego są takie rozbieżności?
Ten 'Snapshots' to nie są przypadkiem zrzuty systemu z jakiegoś momentu (coś ala kopia zapasowa do odtworzenia) ?
Jeśli tak jest, to prawdopodobnie można usunąć te pliki.

Pozdrawiam,
julek
Wszystko jest mozliwe :) Jednak na wszystko potrzebny jest czas ;)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z pojemnością - wirtualna maszyna

Post autor: webster » 2014-04-30, 12:23

Zobacz czy nie Masz jakiegoś snapshota
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Problem z pojemnością - wirtualna maszyna

Post autor: cent4 » 2014-04-30, 12:38

Jak wyrzucę ten snapshot to niestety virtual nie wstaje nawet po restarcie serwera :-(.
Proszę o pomoc...

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Problem z pojemnością - wirtualna maszyna

Post autor: cent4 » 2014-04-30, 12:42

polecenie "VBoxManage controlvm workserver reset" daje:
VBoxManage: error: Invalid machine state: PoweredOff
VBoxManage: error: Details: code VBOX_E_INVALID_VM_STATE (0x80bb0002), component Console, interface IConsole, callee nsISupports
Context: "Reset()" at line 105 of file VBoxManageControlVM.cpp

polecenie "VBoxManage startvm workserver --type headless" daje:
Waiting for the VM to power on...

VBoxManage: error: Details: code NS_OK (0x0), component , interface , callee

ODPOWIEDZ