Instalacja na oryginalnych serwerach

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Quote
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2014-06-02, 09:40

Instalacja na oryginalnych serwerach

Post autor: Quote » 2014-06-18, 10:22

Witam.
Mam pytanie o instalację slackware na oryginalnych serwerach np. DELLa , IBM, HP, tych przystosowanych do szaf RACK.
Zazwyczaj wyposażone w dyski SAS, dwa zasilacze, kilka wielordzeniowych procesorów, kontroler RAID itd.
Czy slackware bez problemu radzi sobie z tego typu sprzętami?
Nie myślę o serwerze wysokiej klasy, tylko takim za 1-2 tys zł.
Jeżeli są jakieś problemy ogólnego typu związane z tymi serwerami, to napiszcie proszę.
Napiszcie też, które marki preferujecie i które modele a których nie.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Instalacja na oryginalnych serwerach

Post autor: webster » 2014-06-18, 21:11

lol :) Co to jest Oryginalny serwer ? :D

lol :) Powiem tak, Ja slackware mam na serwerach od C-class C7000 Blade System G1 i dalej aż aktualnie mam G8. Slacka miałem na proliantach, P-clasie itd :) i nigdy żadnego problemu. Może być taka odpowiedź ?:)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: Instalacja na oryginalnych serwerach

Post autor: michas100 » 2014-06-19, 10:28

Ja używam IBM x3250 zero problemu...
slackware student :-)
ObrazekObrazek

zohaa3492
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2014-09-25, 10:24

Re: Instalacja na oryginalnych serwerach

Post autor: zohaa3492 » 2014-09-25, 10:43

Jeżeli Twój serwer zacina się na operacjach IO to przeniesienie plików na inny serwer i odczyt ich przez NFS może pomóc, tyle że trudno odpowiedzieć na Twoje pytanie definitywnie, gdyż najlepsze rozwiązanie zależy od bardzo wielu czynników (wliczając to kryterium cenowe). Być może zmiana systemu plików by wystarczyła. Albo zamontowanie RAID-1 na serwerze (o ile jeszcze go nie ma). Zależnie od tego ile jest tych danych, wymiana HDD na SSD pewnie również by pomogła. Dodanie RAM-u też może rozwiązać problem. No i oczywiście LVS. Możliwych rozwiązań jest wiele.
zoha

ODPOWIEDZ