Bind i zmienne IP

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Maciek95
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2014-11-06, 10:00

Bind i zmienne IP

Post autor: Maciek95 » 2014-11-06, 10:07

Witam, mam na imię Maciek i jestem tutaj w sumie przez przypadek... Jestem zielony w temacie linuksa!

Tak więc znajomy ma w domu serwer niestety przez przypadek podczas konfigurowania binda wcisnąłem coś koledze i szlak to wszystko trafił!

Kumpel się wkurzył, zostawił mi hasło do admina i wyszedł...
Chcę mu to zrobić, ale nie bardzo wiem jak...

To co wiem to to, że ma zmienne IP, domenę na DDNS, 2 domeny w home.pl które chcę podpiąć w ten serwer.

Może macie jakiś poradnik? Bo ja czytam to wszystko i nie wiem o co chodzi...
Głównie chodzi o plik stref...

Mam nadzieje, że pomożecie :)
Głupio zrobiłem i chcę to naprawić...

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Bind i zmienne IP

Post autor: webster » 2014-11-06, 10:10

huh. Jak Dasz informacje gdzie dane domeny mają kierować, jakie subdomeny itd. spr coś zrobić :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Maciek95
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2014-11-06, 10:00

Re: Bind i zmienne IP

Post autor: Maciek95 » 2014-11-06, 10:17

Domena w ddns to krzysiekserw.ddns.net nie znam nazw domen w home.pl wiem tylko, że są to domeny .eu
Może przyjmijmy, że to mojadomena.eu i mojadomena2.eu i jak już będę wiedział to podmienię tylko nazwy

Na pierwszej domenie będzie moja subdomena maciekblog.mojadomena.eu kierowana na ten sam serwer.

Jak będziesz potrzebował jeszcze jakiegoś info daj znać :)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Bind i zmienne IP

Post autor: webster » 2014-11-06, 11:36

Napisz czy domeny są kierowane lokalnie do jakiegoś katalogu? czy na inny ip ?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Maciek95
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2014-11-06, 10:00

Re: Bind i zmienne IP

Post autor: Maciek95 » 2014-11-06, 11:38

Wiem, że coś tam ustawiał, że te domeny .eu miały wskazywać krzysiekserw.ddns.net czyli ten serwer co ma w domu. Pamiętam, że coś mi mówił, że przez zmienne IP ma problem, że na stałym jest łatwiej itp. Na tym serwerze jest www i bind

Przeglądam te konfigach apache2 znalazłem, że strony leżą w /var/www na tym serwerze co bind czyli jeśli dobrze rozumiem to są one kierowane lokalnie do folderu /var/www

O to chodzi?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Bind i zmienne IP

Post autor: webster » 2014-11-07, 09:34

no tak, ale jaka domena do jakiego katalogu, ma jedną domenę i kierowane zwyczajnie do /var/www ? Nie ma tam vhostów ?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Maciek95
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2014-11-06, 10:00

Re: Bind i zmienne IP

Post autor: Maciek95 » 2014-11-07, 10:07

Dwie te domeny .eu mają wskazywać /var/www jedynie maciekblog.mojadomena.eu bedzie w /var/www/users/maciekblog i jest do niego virtual host w konfigu apache2

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Bind i zmienne IP

Post autor: webster » 2014-11-07, 12:09

No ok, tak więc mamy Binda z domenami:
mojadomena.eu
mojadomena2.eu

I Subdomene:
maciekblog.mojadomena.eu

Wszystkie domeny kierować mają na inną domenę, czyli aliasy do krzysiekserw.ddns.net a tam już apache ma vhost. ?
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Maciek95
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2014-11-06, 10:00

Re: Bind i zmienne IP

Post autor: Maciek95 » 2014-11-07, 13:08

Dokładnie tak :)

ODPOWIEDZ