Konfiguracja sieci

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Yutani
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-11-22, 09:14

Konfiguracja sieci

Post autor: Yutani » 2015-01-25, 21:58

Witam,

Mam taki problem,
Chcialbym skonfigurowac wifi na slacku ale naczytalem sie gdzies po forach innych ze nie moze byc kodowanie WPA ustawione?

Czy to prawda?

Pozdrawiam
Yut

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci

Post autor: dienet » 2015-01-26, 20:33

Yutani pisze: Czy to prawda?
To nieprawda. Inne fora się mylą. Zostań u nas ;)
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Yutani
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-11-22, 09:14

Re: Konfiguracja sieci

Post autor: Yutani » 2015-01-26, 21:09

Witam,

Dzieki - taki tez mam plan ;)

W takim razie poratuj,
Jak mam skonfigurowac WIFI... bo gdyby nie ciezar obudowy to po kilkunastu próbach komputer opuściłby lokal który zamieszkuje przez okno...
Widze Wifi ale nie moge sie do niego zalogowac...,

Yut

ElNinijo
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2006-11-15, 12:30

Re: Konfiguracja sieci

Post autor: ElNinijo » 2015-01-27, 18:28

zainstaluj sobie wicd powinno Ci to ulatwic sprawe

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: Konfiguracja sieci

Post autor: marco70 » 2015-01-27, 19:51

Wystarczy edycja 2 plików:
/etc/rc.d/rc.inet1.conf np:

Kod: Zaznacz cały

IFNAME[4]="wlan0"
IPADDR[4]=""
NETMASK[4]=""
USE_DHCP[4]="yes"
WLAN_ESSID[4]="nazwa_wifi"
WLAN_WPA[4]="wpa_supplicant"
WLAN_WPADRIVER[4]="wext"

Kod: Zaznacz cały

# wpa_passphrase nazwa_wifi hasło_do_sieci
i wklejasz to do /etc/wpa_supplicant.conf np:

Kod: Zaznacz cały

ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
ctrl_interface_group=root

network={
    ssid="nazwa_wifi"
    psk=twój wygenerowany psk
}
i na koniec:

Kod: Zaznacz cały

/etc/rc.d/rc.inet1 wlan0_start
wlan0 może być inna nazwa interfejsu zależy jaka karta wifi.
Tutaj ładny opis co i jak:
http://alien.slackbook.org/dokuwiki/dok ... re:network
Slackware 14.0 kde 4.8.5
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

ODPOWIEDZ