[rozw.] apache jak zrobić stronę na hasło?

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

[rozw.] apache jak zrobić stronę na hasło?

Post autor: cent4 » 2016-01-19, 11:47

Witam.
Problem jak w tytule.
Mam squidanalyzera i dostęp do niego jest poprzez adres: IPSERVERA/dane/squidreport/
w katalogu tej strony: /var/www/htdocs/dane/squidreport mam: .htaccess:

Kod: Zaznacz cały

AuthName "Podaj haslo"
AuthType Basic
AuthUserFile /etc/httpd/.htpasswd
require valid-user
W /etc/httpd/.htpasswd mam plik .htpasswd:
user:zaszyfrowane_haslo_usera.

Niby wszystko powinno działać, ale jak wchodzę na adres tej strony: IPSERVERA/dane/squidreport/
to nie pyta mnie o hasło tylko od razu pokazuje stronę :neutral:
Co robię źle?
Ostatnio zmieniony 2016-02-02, 22:22 przez cent4, łącznie zmieniany 1 raz.

tomatau
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-01-09, 02:51

Re: apache jak zrobić stronę na hasło?

Post autor: tomatau » 2016-01-19, 16:03

Dodaj po AuthType Basic

Kod: Zaznacz cały

AuthBasicProvider file
.htpasswd może być czytane przez apacha?

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: apache jak zrobić stronę na hasło?

Post autor: cent4 » 2016-01-20, 07:14

Niestety - po dodaniu tego wpisu i restarcie apache dalej brak efektu.
Dalej swobodnie można wejść na stronę, nie podając żadnego hasła.

tomatau
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-01-09, 02:51

Re: apache jak zrobić stronę na hasło?

Post autor: tomatau » 2016-01-20, 14:04

W httpd.conf w sekcji directory dla squiderporta masz dyrektywe?

Kod: Zaznacz cały

AllowOverride AuthConfig

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: apache jak zrobić stronę na hasło?

Post autor: cent4 » 2016-01-20, 14:48

Mam tam:

Kod: Zaznacz cały

<Directory />
    #AllowOverride none
    AllowOverride AuthConfig
    Require all denied
</Directory>

tomatau
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-01-09, 02:51

Re: apache jak zrobić stronę na hasło?

Post autor: tomatau » 2016-01-20, 15:37

W logach się nic nie pojawia?

Może nie wczytuje się odpowiedni moduł?
Tutaj info: http://httpd.apache.org/docs/2.4/howto/auth.html

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: apache jak zrobić stronę na hasło?

Post autor: cent4 » 2016-01-28, 14:43

W logach nie widzę nic szczególnego...
Proszę o dalszą pomoc.

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: apache jak zrobić stronę na hasło?

Post autor: cent4 » 2016-01-29, 10:05

W configu httpd.conf mam:

Kod: Zaznacz cały

<VirtualHost *>
<Directory />
    #AllowOverride AuthConfig
    #Require all denied
    Options FollowSymLinks
    AllowOverride None
</Directory>


<Directory /var/www/htdocs/dane/squidreport/>
    Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
    AllowOverride All
    Order allow,deny
    allow from all
    # This directive allows us to have apache2's default start page
    # in /apache2-default/, but still have / go to the right place
    #RedirectMatch ^/$ /apache2-default/
</Directory>
</VirtualHost>


cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: apache jak zrobić stronę na hasło?

Post autor: cent4 » 2016-02-02, 22:21

Problem był w konfiguracji apache:

Kod: Zaznacz cały

<Directory />
    AllowOverride none
    Require all denied
</Directory>

<Directory "/srv/httpd/htdocs">
    Options Indexes FollowSymLinks
    Require all granted
</Directory>
<Directory "/srv/httpd/htdocs/squidreport">
    Options Indexes FollowSymLinks Includes MultiViews
    AllowOverride AuthConfig
    Order allow,deny
    Allow from all
    Require all granted
</Directory>


cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: [rozw.] apache jak zrobić stronę na hasło?

Post autor: cent4 » 2016-02-02, 22:27

Podziękowanie dla użytkownika webster, który jest autorem rozwiązania

ODPOWIEDZ