Jak kopiować etapami np. po 5 plików

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Jak kopiować etapami np. po 5 plików

Post autor: cent4 » 2016-05-11, 11:00

Mam skrypt kopiowania plików pomiędzy serwerami poprzez ftp:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/bash
HOST='serwer'
USER='uzytkownik'
PASSWD='haslo'
ftp -in $HOST <<END_SCRIPT
quote USER $USER
quote PASS $PASSWD
cd "/kopiadocelowa"
lcd "/home/kopiazrodlo/"
mput *.*
quit
END_SCRIPT
exit 0
skrypt działa ale jak zrobić, żeby mput kopiował np. pierwsze 5 plików, kolejne wywołanie skryptu (np. za 5 godzin), żeby kopiowało kolejne 5 plików i tak, aż skończy kopiować wszystko?
Da się to zrobić jakoś z automatu? może po dacie - 5 najnowszych i potem kolejnych.
Chodzi o to, że na pewnym serwerze mam ograniczenie czasowe na wykonanie skryptów - 9 minut (nazwa.pl ma takie udziwnienie) i kopiuje pliki prawidłowo ale potem przerywa kopiowanie i nie wykonuje kopiowania do końca. Stąd muszę znów resztę kopiować ręcznie, a chciałbym zbudować jakiś "automat", żeby o tym nie myśleć.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Jak kopiować etapami np. po 5 plików

Post autor: Pajaczek » 2016-05-11, 20:01

A nie lepiej zsyncować serwery (katalogi) ze sobą.
Jeżeli koniecznie chcesz to robić skryptami, to np. stwórz sobie jakąś listę plików do skopiowania, i za każdym razem pobierz po 5 pierwszych plików, zapuść ich kopiowania po czym usuń pierwszych 5 pozycji z listy.
Poza tym rozejrzy się czy nie możesz kopiować ze wznawianiem. Co prawda przy naprawdę dużej liczbie plików samo listowanie może pochłonąć te 9 min, ale... też jest to jakiś pomysł.

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Jak kopiować etapami np. po 5 plików

Post autor: cent4 » 2016-05-11, 20:19

Hmm pomysł z przenoszeniem mi się podoba ;-). Jak mogę to zrobić mput'em chyba tego nie zrobię?
Puściłbym przenoszenie po 5 plików... potem wywołam ten skrypt ponownie i przeniesie ponownie 5 kolejnych plików i tak aż będzie pusto w folderze źródłowym

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Jak kopiować etapami np. po 5 plików

Post autor: cent4 » 2016-05-23, 21:33

Przepraszam, że powielam ale jak to zrobić:
Puściłbym przenoszenie po 5 plików... potem wywołam ten skrypt ponownie i przeniesie ponownie 5 kolejnych plików i tak aż będzie pusto w folderze źródłowym
mput się nie da...

ODPOWIEDZ