Agregacja 2 karty Intela i switch Cisco SG300

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Servant
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2006-12-02, 01:33
Kontakt:

Agregacja 2 karty Intela i switch Cisco SG300

Post autor: Servant » 2017-02-20, 22:08

Mam serwer (Slackware current) a w nim 2 karty sieciowe Intela. Serwer łączy się ze switchem Cisco "SG300-28 28-Port Gigabit Managed Switch". Pomyślałem, że zrobię agregację portów i te dwie karty Intela co je mam w serwerze, połączę z dwoma portami w switchu, aby uzyskać przepustowość 2Gb. Podobny "myk" już zrobiłem, tzn połączyłem ten switch w z drugim takim samym i to działa.
Niestety, z kartami Intela coś mi nie poszło.
Oto moja konfiguracja na Linuksie:
Plik rc.bond

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
# rc.bond
        case "$1" in
          'start')
            echo "start bond0"
            modprobe bonding mode=4 miimon=100 lacp_rate=1
            modprobe e1000e
            ifconfig bond0 up
            ifconfig bond0 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0
            ifenslave bond0 eth0
            ifenslave bond0 eth1
            #TODO need to be changed
            ifconfig bond0 hw ether 00:16:3e:aa:aa:aa
        route add default gw 192.168.0.253 metric 1 bond0
          ;;
          'stop')
            ifconfig bond0 down
            rmmod bonding
            rmmod e1000e
          ;;
          *)
            echo "Usage: $0 {start|stop}"
          ;;
        esac
#EOF
Nie wiem jaki ustawić bond0 hw ether. Próbowałem różnych, ale nic się nie zmieniało.

polecenie

Kod: Zaznacz cały

cat /proc/net/bonding/bond0
zwraca

Kod: Zaznacz cały

Ethernet Channel Bonding Driver: v3.7.1 (April 27, 2011)

Bonding Mode: IEEE 802.3ad Dynamic link aggregation
Transmit Hash Policy: layer2 (0)
MII Status: up
MII Polling Interval (ms): 100
Up Delay (ms): 200
Down Delay (ms): 200

802.3ad info
LACP rate: fast
Min links: 0
Aggregator selection policy (ad_select): stable
System priority: 65535
System MAC address: 00:15:17:89:eb:14
Active Aggregator Info:
	Aggregator ID: 1
	Number of ports: 1
	Actor Key: 9
	Partner Key: 1
	Partner Mac Address: 00:00:00:00:00:00

Slave Interface: eth0
MII Status: up
Speed: 1000 Mbps
Duplex: full
Link Failure Count: 0
Permanent HW addr: 00:15:17:89:eb:14
Slave queue ID: 0
Aggregator ID: 1
Actor Churn State: none
Partner Churn State: churned
Actor Churned Count: 0
Partner Churned Count: 1
details actor lacp pdu:
    system priority: 65535
    system mac address: 00:15:17:89:eb:14
    port key: 9
    port priority: 255
    port number: 1
    port state: 79
details partner lacp pdu:
    system priority: 65535
    system mac address: 00:00:00:00:00:00
    oper key: 1
    port priority: 255
    port number: 1
    port state: 1

Slave Interface: eth1
MII Status: up
Speed: 1000 Mbps
Duplex: full
Link Failure Count: 0
Permanent HW addr: 00:15:17:89:eb:15
Slave queue ID: 0
Aggregator ID: 2
Actor Churn State: churned
Partner Churn State: churned
Actor Churned Count: 1
Partner Churned Count: 1
details actor lacp pdu:
    system priority: 65535
    system mac address: 00:15:17:89:eb:14
    port key: 9
    port priority: 255
    port number: 2
    port state: 71
details partner lacp pdu:
    system priority: 65535
    system mac address: 00:00:00:00:00:00
    oper key: 1
    port priority: 255
    port number: 1
    port state: 1
Kilka rzeczy mi nie pasuje:
1) Jak widać liczba portów jest 1, a nie 2.
2) Nie pobiera adresu MAC ze switcha.
3) System MAC address: 00:15:17:89:eb:14 to jest adres karty sieciowej eth0

Oczywiście połączenia gigabitowe pomiędzy kartami a switchem są. Co może być nie tak?
I jeszcze taka ciekawostka: jak ustawię bonding mode=0, to iptraf pokazuje mi że obie karty są obciążone transferem prawie po równo, a na interfejsie bond0 jest suma transferów z kart. Wynika z tego, że karty działają prawidłowo. Ale przecież nie o taki tryb bonding mi chodzi.

tomatau
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-01-09, 02:51

Re: Agregacja 2 karty Intela i switch Cisco SG300

Post autor: tomatau » 2017-03-07, 19:01

1. Spróbuj

Kod: Zaznacz cały

ifenslave bond0 eth0 eth1
nie jestem pewien, ale drugą komendą nadpisujesz pierwszą.
2. To nie oznacza że jest problem: http://brasstacksblog.typepad.com/brass ... 00000.html

ODPOWIEDZ