[Rozw.] Lista dysków - widać odmontowany zasób

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

[Rozw.] Lista dysków - widać odmontowany zasób

Post autor: cent4 » 2017-02-22, 09:42

Mam pytanie - odmontowalem dysk kopii i zamontowalem nowy /dev/sdf1 - jak daje df -h dlaczego jeszcze widzi /dev/sdd?
Jak to urządzenie /dev/sdd usunąć z tej listy, a w to miejsce żeby pojawił się /dev/sdf1 - tak jak było zawsze...
Ostatnio zmieniony 2017-02-22, 22:29 przez cent4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 822
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: Lista dysków - widać odmontowany zasób

Post autor: KLAPEK » 2017-02-22, 14:17

Zmienić wpisy w /etc/fstab?
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Lista dysków - widać odmontowany zasób

Post autor: cent4 » 2017-02-22, 14:41

To mój fstab:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda1         /                ext4        defaults         1   1
/dev/sdb1         /home            ext4        defaults         1   2
devpts           /dev/pts         devpts      gid=5,mode=620   0   0
proc             /proc            proc        defaults         0   0
tmpfs            /dev/shm         tmpfs       defaults         0   0
#/dev/sdc<-----> /mnt/backup<-->  ext4<>      auto,defaults    1   2
Wygląda ok.
I dajej nie jest ok.

Kod: Zaznacz cały

df -h
Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda1        99G   24G   71G  25% /
/dev/sdb1       2.0T  844G  1.1T  45% /home
/dev/sdd        120M  118M     0 100% /mnt/backup
tmpfs           3.9G   12K  3.9G   1% /dev/shm

Kod: Zaznacz cały

fdisk -l
   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdf1               1  4294967295  2147483647+  ee  GPT
Czy mam jakoś przeładować fstab?

cent4
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 2012-03-20, 11:18

Re: Lista dysków - widać odmontowany zasób

Post autor: cent4 » 2017-02-22, 22:28

Problem był po stronie wcześniej nie odmontowanych dysków.
umount /dev/sdxxx - pomogło skutecznie ;-)
Dziękuję Webster.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Lista dysków - widać odmontowany zasób

Post autor: webster » 2017-02-22, 22:58

cent4 pisze:Problem był po stronie wcześniej nie odmontowanych dysków.
umount /dev/sdxxx - pomogło skutecznie ;-)
Dziękuję Webster.
looz. Pozdr.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

ODPOWIEDZ