Slackware 10.0 i Chello

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

hakubit
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2005-01-01, 01:59

Slackware 10.0 i Chello

Post autor: hakubit » 2005-01-01, 02:04

Witam wszystkich serdecznie !
Dopiero zaczynam moją przygodę z system slackware.
Instalacja przebiegła bezproblemowo, konfiguruję aby było graficzne logowanie, :D , ale niestety nie mogę skonfigurować mojej sieci.
W terminalu wpisuję

Kod: Zaznacz cały

netconfig
Wpisuję nazwę kompa jako localhost nastepnie pola również wpisuje tam nazwy, wybieram dhcp(gdyż nie mam stałego Ip) i niestety net mi nie działa.
No i nie wiem co dalej - wprawdzie próbowałem to ręcznie skonfigurować poprzez edycję pliku rc.inet.conf(lub jakoś tak ;/ ), ale to nic nie dało :(
Pozdrawiam
i czekam na odpowiedź :)

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: cherry » 2005-01-01, 02:11

Kod: Zaznacz cały

ifconfig -a
route -n
cat /etc/resolv.conf
cat /etc/rc.d/rc.inet1.conf
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

hakubit
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2005-01-01, 01:59

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: hakubit » 2005-01-01, 02:43

przepraszam, ale jak mówiłem to dopiero zaczynam mę zabawę ze slackiem i czy mógbyś to objaśnić, trochę bardziej ludzkim językim ;)
Pozdrawiam
P.S.Wprawdzie wykonałem te czynności (tylko nie wiem o co chodzi cat - może cut ?)...
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie

Awatar użytkownika
dozzie
Użytkownik
Posty: 855
Rejestracja: 2004-06-01, 13:15
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: dozzie » 2005-01-01, 03:09

Tam miał być cat.
Hint: wklej tu, co te polecenia wyrzuciły.
-zsh
#!/bin/bash
#!/usr/bin/perl -w

hakubit
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2005-01-01, 01:59

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: hakubit » 2005-01-01, 03:29

jeszcze raz dzięki za zainteresowanie :)
oto co mi wyświetliły polecenia konsolowe

Kod: Zaznacz cały

root@localhost:~# ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:0D:87:6E:87:0C
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:11 Base address:0xe400

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:E0:6F:59:4C:3D
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:353 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:21764 (21.2 Kb)  TX bytes:0 (0.0 b)

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)

root@localhost:~# route -e
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags   MSS Window  irtt Iface
loopback        *               255.0.0.0       U         0 0          0 lo
	  

michal_p
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-07-17, 16:54
Lokalizacja: Chorzów
Kontakt:

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: michal_p » 2005-01-01, 11:20

Kod: Zaznacz cały

dhcpcd eth1

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: cherry » 2005-01-01, 11:52

Jest taka zasada: jeśli nie wiesz co podany kod oznacza, to wklepujesz go na konsole i wklejasz tutaj wynik działania. No chyba, że ktoś Ci poleci:

Kod: Zaznacz cały

rm -rf /
ale to raczej nie na naszym forum.
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

hakubit
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2005-01-01, 01:59

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: hakubit » 2005-01-01, 12:04

dziekuje wam jak widac to net mi teraz dziala, tylko teraz musze pomeczyc aby slack przemowil po polsku :)
Pozdrawiam
I jeszcze raz dzieki

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: coolart » 2005-01-03, 14:40

ja mam ten sam problem tyle ze jakos nie idzie net, w katalogu /etc/resolv.conf
mam tylko Search domena-sieci.pl a w /etc/rc.d/rc.inet1.conf nie mam nic, poprostu jest czysty plik i gdzies tu wyczytalem ze powinno sie poczytac ten wlasnie plik ale co ja mam czytac jak nic niema. Wynik po
netconfig -a
Route -n
wyszlo mi to samo co hakubit'a.
dhcpcd mam zainstalowany, zrobilem tez dhcpcd eth0 bo na tej mam neta podpietego i cisza. lsmod wskazuje mi ne2k i 8139 wiec chyba moduly sa zaladowane. Co jest nie tak. co mam jeszcze sprawdzic ??
Jesli ktos mog by mi podzucic zawartosc pliku rc.inet1.conf i jesli to cos wogole da.

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: cherry » 2005-01-03, 14:44

Wyniki poprosimy

Kod: Zaznacz cały

ifconfig -a
route -n
cat /etc/resolv.conf
Która wersja slacka, bo poniżej 9.0 chyba nie było pliku rc.inet1.conf
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: coolart » 2005-01-04, 01:29

Kod: Zaznacz cały

bash-2.05b# ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:50:BA:33:14:71
          BROADCAST NOTRAILERS MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:6 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:3540 (3.4 Kb)
          Interrupt:10 Base address:0xd000

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:30:4F:34:F7:F1
          BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:5 Base address:0xcf00

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)

bash-2.05b# route -n
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
127.0.0.0       0.0.0.0         255.0.0.0       U     0      0        0 lo
bash-2.05b# route -e
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags   MSS Window  irtt Iface
loopback        *               255.0.0.0       U         0 0          0 lo
w resolv.conf mam Search domena-sieci-w-ktorej-jestem.pl
w rc.inet1.conf pojawil sie text i tam mam

Kod: Zaznacz cały


# Config information for eth0:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]="yes"
DHCP_HOSTNAME[0]="192.168.12.2"

# Config information for eth1:
IPADDR[1]=""
NETMASK[1]=""
USE_DHCP[1]=""
DHCP_HOSTNAME[1]=""

# Default gateway IP address:
GATEWAY=""
DEBUG_ETH_UP="no"
Zawsze nie wiem jak jest z tym GATEWAY do czego to jest. raz wydaje mi sie ze to ip servera a raz ze DNS
Slack 10 z jajkiem 2.4.26 ale bede zmienial tylko nie wiem na jaki czy na nowszy 2.4.xx czy na 2.6.10

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: cherry » 2005-01-04, 10:57

GATEWAY to inaczej brama czyli zywkle IP twojego routera.
Wygląda na to, że macie źle skonfigurowany dhcp na routerze, bo nie podaje bramki.
Proponuje wobec tego wpisać do rc.inet1.conf
IPADDR[0]=twoje_ip_statyczne,
NETMASK[0]=twoja_maska,
USE_DHCP[0]="no",
DHCP_HOSTNAME[0]= (zostawić puste).
GATEWAY=ip_twojego_routera
Do /etc/resolv wpisz ip routera oraz dnsy zewnętrzne, np:
nameserver 149.156.96.9
nameserver 194.204.152.34
nameserver 194.204.159.1
Aha zakładam, że do eth0 masz podpięty kabel od routera/switcha.
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: coolart » 2005-01-04, 16:25

w tym problem ze ten system ma dzialac jako client w sieci osiedlowej. Server sam przydziela clientowi czyli mi IP i reszte. Na fluxboxie dzialalo bez problemu ale na KDE cos nie bardzo chce odrazu dzialac. Tak sie zastanawiam czy by nie lepiej zainstalowac tylko to co potrzebne do servera z artykulu na newbie.linux.pl a potem kompilowac najpierw najwazniejsze komponenty ktore sa wymagane podczas komplilacji probgramow czyli Kde. fluxboxa, GNU Gadu i innych

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: cherry » 2005-01-04, 16:50

coolart pisze:Na fluxboxie dzialalo bez problemu ale na KDE cos nie bardzo chce odrazu dzialac.
Menadżer okien nie ma za wiele wspólnego z działeniem sieci.
No to zostaw tylko USE_DHCP[0]="yes", wpisz GATEWAY i reboot.
Jeszcze sprawdź, czy masz klienta dhcpcd w katalogu /sbin/
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: Slackware 10.0 i Chello

Post autor: coolart » 2005-01-04, 21:43

no i niestety nici z tego ja juz nie wiem.
DHCPCD jest w sbin
w gateway i w DHCP_HOSTNAME wpisalem 192.168.12.2 bo tak mam pod winda rebota zrobilem i dalej kaplica. Ja tego juz nie pojmoje, jak dalem na fluxboxa net odrazu chodzil bez zadnego ale a pod KDE nie ma go zawsze wiec chyba to jednak ma cos wspolnego ale nie powinno bo bo przeciez po czesci Kernel odpowiada za to chyba. Nic musze najpierw chyba zkompilowac 2.6.10 a potem sie bawic.

ODPOWIEDZ