postfix problem

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: postfix problem

Post autor: Corvin » 2004-05-31, 11:18

toka pisze: Jeśli chcesz by postfix obslugiwal druga domene to nic prostszego oddeleguj taka, a w main.cf musisz dodac ja do destination (wtedy to wszyscy beda mogli z niej korzystac), jesli chcesz miec ja natomiast tylko dla wybranych userow to musisz zrobic to na virtualkach.

Co do drugiej czesci twojego pytania to nie bardzo wiem o co ci chodzi, (napisz wiecej szczegółów). ;)
dzięĸi za podpowiedĽ dotycząca domen :) (tak właśnie myślałem) już wyajśniłem w innym wątku, postfix już chodzi jak należy 8) tylko bez TSL :? , ale to moze póĽniej, popa3d też już chodzi. Musze tylko do popa3d dorzucić ssl już nad tym pracuje :D
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

toka
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2004-05-27, 12:41

Re: postfix problem

Post autor: toka » 2004-05-31, 11:23

TLS/SSL robi sie doslownie banalnie, patchujesz tylko postfixa do obslugi TLS i dopisujesz pare linijek w main.cf.
Patch znajdziesz na stronie Postfixa, jest nwet zdaje sie juz do ostatniego snapshota.
--
M.Tokarski aka toka
toka at ipv.ath.cx

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: postfix problem

Post autor: Corvin » 2004-05-31, 12:04

toka pisze:TLS/SSL robi sie doslownie banalnie, patchujesz tylko postfixa do obslugi TLS i dopisujesz pare linijek w main.cf.
Patch znajdziesz na stronie Postfixa, jest nwet zdaje sie juz do ostatniego snapshota.
no właśnie chyba nie albo ja jestem ślepy :( , bo ja mam postfixa 2.1.1 a tam na stronie TSL jest do 2.1.0 boje trochę, że jak tego patcha zapuszczę to się zaczną jazdy i nie warta skórka wyprawki, zrobie to póĽniej :)
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

toka
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2004-05-27, 12:41

Re: postfix problem

Post autor: toka » 2004-05-31, 12:21

Corvin pisze:
toka pisze:TLS/SSL robi sie doslownie banalnie, patchujesz tylko postfixa do obslugi TLS i dopisujesz pare linijek w main.cf.
Patch znajdziesz na stronie Postfixa, jest nwet zdaje sie juz do ostatniego snapshota.
no właśnie chyba nie albo ja jestem ślepy :( , bo ja mam postfixa 2.1.1 a tam na stronie TSL jest do 2.1.0 boje trochę, że jak tego patcha zapuszczę to się zaczną jazdy i nie warta skórka wyprawki, zrobie to póĽniej :)
proponuje zajrzec tutaj http://www.ipnet6.org/postfix/
jest pacth do 2.1.1 tls & ipv6 dodatkowo; oczywiscie ipv6 nikt nie kaze ci uzywac ;)
--
M.Tokarski aka toka
toka at ipv.ath.cx

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: postfix problem

Post autor: Corvin » 2004-05-31, 12:56

toka pisze: proponuje zajrzec tutaj http://www.ipnet6.org/postfix/
jest pacth do 2.1.1 tls & ipv6 dodatkowo; oczywiscie ipv6 nikt nie kaze ci uzywac ;)
dzięki :) na stronie: http://www.aet.tu-cottbus.de/personen/jaenicke/pfixtls/

nie znalazłem to myślałem, że jeszcze nie ma ;/ , ale jest super :) jeszcze raz thx :D
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: postfix problem

Post autor: Corvin » 2004-06-02, 14:30

"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: postfix problem

Post autor: Corvin » 2004-06-02, 14:41

"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

Awatar użytkownika
olek
Moderator
Posty: 63
Rejestracja: 2004-05-22, 00:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: postfix problem

Post autor: olek » 2004-06-03, 19:07

kiszka :( , zastanawiam sie nad przejsciem na sendmaila, jak sie przekopie przez dokumentacje to to zrobie, nigdy nie uzywalem sendmaila
Olek
slackware 7.1, 8.1, 9.1, 10.1, 11.1, 12.2 | www.olek.waw.pl | sklep.12a.pl

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: postfix problem

Post autor: Corvin » 2004-06-03, 19:26

Kod: Zaznacz cały

    #
          #  Get rid of quoted-printable
          #

          :0 fw

          | /usr/bin/mimedecode
mimedecode is a little tool which flattens quoted-printable into US ASCII. I find it rather useful. Take care here if you have posters posting with other character sets.

Czemu więc nie skorzystasz z mailmana?
Może najpierw spróbuj tego przed tak radykalną zmianą?
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

Awatar użytkownika
olek
Moderator
Posty: 63
Rejestracja: 2004-05-22, 00:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: postfix problem

Post autor: olek » 2004-06-04, 15:44

chyba sobie poradzilem :idea: , zobaczymy jak pare osob napisze :roll:
Olek
slackware 7.1, 8.1, 9.1, 10.1, 11.1, 12.2 | www.olek.waw.pl | sklep.12a.pl

as
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2004-05-22, 21:57

postfix i slackware9.1

Post autor: as » 2004-06-13, 19:34

Co trzeba mieć zainstalowane w slacku żeby ruszyła poczta na posfixie????

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: postfix problem

Post autor: bzyk » 2004-06-13, 19:56

Dużo rzeczy.

1. Przede wszystkim - postfixa :)
2. Jeżeli chcesz to zrobić dobrze to poszukaj na google (mam nadzieję, że nie masz tam bana ;-) ) stron linia. Nie pamiętam dokładnego adresu; wpisz linio + terramail. Tam jest dość dobrze opisana poprawna instalacja postfixa.

3. Zadawaj 'dobre' pytania; http://rtfm.bsdzine.org/
In /dev/null no one can hear you scream.

WeReL
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2004-06-17, 17:13
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

postfix

Post autor: WeReL » 2004-06-20, 15:16

czesc.

mam problem z postfixem..
w logach mam cos takiego:

Jun 19 19:38:27 linux postfix/master[30443]: warning: /usr/libexec/postfix/smtpd: bad command startup -- throttling

jak sobie z tym radzic?
pozdrawiam. :]

jARRodx
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2004-06-12, 16:16
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: postfix problem

Post autor: jARRodx » 2004-06-20, 22:05

błąd w master.cf

WeReL
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2004-06-17, 17:13
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: postfix problem

Post autor: WeReL » 2004-06-27, 15:22

niby jaki ? :>

ODPOWIEDZ