Gigabit Ethernet

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Camilo
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2004-06-22, 22:11
Lokalizacja: Białystok

Gigabit Ethernet

Post autor: Camilo »

Wybaczcie naiwność pytań, ale dotąd nie miałem styczności z 1000Mb/s :oops:

1) Jak jest ze wsparciem w kernelu 2.6? W Ľródłach widzę jakieś 10 driverów, czy najpopularniejsze karty dostępne w PL będą obsługiwane?

2) Jeśli kupię switch 10/100/1000 Mb/s i podłączę maszyny zarówno gigabitowe, jak i "zwykłe", to czy największa szybkość będzie w ogóle wykorzystana? Obiło mi się o uszy, że obowiązuje zasada równania w dół :(

3) Czy jest specjalne okablowanie?
Awatar użytkownika
dozzie
Użytkownik
Posty: 855
Rejestracja: 2004-06-01, 13:15
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: dozzie »

Camilo pisze:Wybaczcie naiwność pytań, ale dotąd nie miałem styczności z 1000Mb/s :oops:
Ja tez :P
Camilo pisze:1) Jak jest ze wsparciem w kernelu 2.6? W Ľródłach widzę jakieś 10 driverów, czy najpopularniejsze karty dostępne w PL będą obsługiwane?
A co za problem spisac producentow i pojsc do sklepu sprawdzic?
Camilo pisze:2) Jeśli kupię switch 10/100/1000 Mb/s i podłączę maszyny zarówno gigabitowe, jak i "zwykłe", to czy największa szybkość będzie w ogóle wykorzystana? Obiło mi się o uszy, że obowiązuje zasada równania w dół :(
AFAIK tak sie dzieje rowniez przy mieszanej sieci 10/100 Mbps. W ethernecie zdaje sie jest jakas-tam autonegocjacja transferu.
Camilo pisze:3) Czy jest specjalne okablowanie?
AFAIK nie ma specjalnego okablowania. Znaczy, nie ma w ogole specjalnych kabli do 1Gb eth, maja wystarczac zwykle.
-zsh
#!/bin/bash
#!/usr/bin/perl -w
Awatar użytkownika
Camilo
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2004-06-22, 22:11
Lokalizacja: Białystok

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: Camilo »

dozzie pisze: A co za problem spisac producentow i pojsc do sklepu sprawdzic?
:oops: wczoraj w nocy sklepy już były zamknięte :wink:
Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: Ciuciu »

Kable chyba są bardziej ekranowane niż zwykłe 5E? Czy jakoś tak.. w chwili obecnej chyba większośc kabli sprzedawanych w sklepach jest już tej klasy więc o to się nie trzeba martwić

Słyszałem że końcówki są lepszej jakości i że muszą być spełnione jakieśtam normy co do ich zakładania (chodzi o to że zakłucenia wtedy mogą transfer obniżyć..)

Co do sieci mieszanych 10/100 u mnie jest jedna.. sieć cohdzi zasadniczo na 100, a karty 10 po prostu cierpią z gorszym transferem.. wiec w tym wypadku każdy orze ile może ;P
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]
Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: Sad Mephisto »

Ciuciu pisze:Słyszałem że końcówki są lepszej jakości i że muszą być spełnione jakieśtam normy co do ich zakładania (chodzi o to że zakłucenia wtedy mogą transfer obniżyć..)
Przede wszystkim trzeba się trzymać kolejności:
brązowy, białobrązowy, zielony, białoniebieski, niebieski, białozielony, pomarańczowy, białopomarańczowy.

Kolejność wbrew pozorom nie jest przypadkowa. Jak doskonale wiemy wszystkie kable białocośtam służą do ekranowania (żeby uniknąć właśnie zakłóceń). Dodatkowo, wszystkie wiązki w kablu są specjalnie poskręcane (stąd potoczna nazwa kabla - "skrętka"), więc lepiej nie zamieniajmy np. pomarańczowego z zielonym, bo to nam tylko obniży (teoretycznie) jakość transmisji.

Taka jest przynajmniej zasada robienia kabelków dla sieci 10/100. Z sieciami 1000 niestety nie miałem do czynienia. Tam transmisja leci wszystkimi wiązkami, więc może to wyglądać nieco inaczej, choć raczej nie powinno.
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]
Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: Ciuciu »

Nie trafiłeś: akurat pomrańczowy z zielonym możemy zamienić.. oba służą do transjismi danych..

Zawsze przy końcówkach trzeba zrobić pewnien rozplot (co by do tejże końcówki ten kabel wstadzić...) podobno w 1000 musi on być jak najkrótszy (max 1cm?)
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]
Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: Sad Mephisto »

Ciuciu pisze:Nie trafiłeś: akurat pomrańczowy z zielonym możemy zamienić.. oba służą do transjismi danych..
Nieprawda. To znaczy prawda tylko w połowie, ale bardziej jednak nieprawda niż prawda :shock:
W standardzie 100 dane lecą po wszystkich jednokolorowych kablach, w 10 tylko po dwóch. Nie zmienia to faktu, że chodzi tu o fizyczne poskręcanie wiązek w kablu. W porządnym kablu wszystkie wiązki są odpowiednio poskręcane (prawie że splecione ze sobą) w taki sposób, że kable wewnętrzne (zielony, niebieski) są ekranowane zarówno przez swoje ekrany (białozielony, białoniebieski) jak i przez zewnętrzne (białopomarańczowy, białobrązowy). Jak zamienisz pomarańczowy z zielonym, to stracisz na jakości sygnału.
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]
Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: cherry »

sad ale bzdury piszesz:
w 10 albo 100mbit są dwie pary drutów: jedna do wysyłania (tx 1,2) druga do odbierania (rx 3,6) i sygnał idzie dwoma przewodami (+ oraz -) po czym trafia na komparator i do procesora na karcie/switchu tafia różnica napięć na zaciskach danej pary.
a 1gbit zdaje się wykorzystuje wszystkie 4 pary kabla kategorii 5e
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]
Awatar użytkownika
haclet
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2004-06-13, 21:34
Lokalizacja: ŁódĽ/Opole
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: haclet »

cherry pisze:sad ale bzdury piszesz:
w 10 albo 100mbit są dwie pary drutów: jedna do wysyłania (tx 1,2) druga do odbierania (rx 3,6) i sygnał idzie dwoma przewodami (+ oraz -) po czym trafia na komparator i do procesora na karcie/switchu tafia różnica napięć na zaciskach danej pary.
a 1gbit zdaje się wykorzystuje wszystkie 4 pary kabla kategorii 5e
Z tego co piszecie to w 10/100 - są wykorzystywane 2 pary (czyli 4 kable) - przecież robi się krosa poprzez zamianę biało-pomarańczowego i pomarańczowego z białozielonym i zielonym.

Z tego co czytałem (ale nie jestem dokładnie na 100 % pewien - muszę sprawdzić w Vedemecum teleinformatyka) - to przy Gigabicie są wykorzystywane 3 pary (6 kabli) - tak więc zostają jeszcze 2 kable bez użytku... (ale to muszę sprwdzić).

:)
Pozdrawiam ;-]
Nie amator - nie elita... ;-)
Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: Sad Mephisto »

Dobra.... żeby nie było niedomówień - sięgnąłem do literatury (S. Mueller; Rozbudowa i naprawa komputera. Kompendium, wydanie drugie; Helion 2003; s.286)
Białopomarańczowy, pomarańczowy - nadawanie. Białozielony i zielony - odbiór.
Pozostałe pary nie są używane w sieciach 10Base-T i Fast Ethernet 100Base-TX, lecz w standardach Fast Ethernet 100Base-T4 i Gigabit Ethernet 1000Base-TX wykorzystywane są wszystkie cztery pary przewodów.
Faktycznie - kolory mi się popierniczyły, mój błąd.
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]
Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: cherry »

praktycznie rzecz biorąc kolory są dowlne: chodzi tylko o to, aby były dwie skręcone pary dla przewodów 1-2 oraz 3-6, reszta drutów ,,wisi'' w powietrzu.

a tak na marginesie to słyszałem o 2 standardach:

Kod: Zaznacz cały

Kolejność przewodów wg standardu EIA/TIA 568A jest następująca:
1. biało-zielony
2. zielony
3. biało-pomarańczowy
4. niebieski
5. biało-niebieski
6. pomarańczowy
7. biało-brązowy
8. brązowy

Kolejność przewodów wg standardu EIA/TIA 568B jest następująca:
1. biało-pomarańczowy
2. pomarańczowy
3. biało-zielony
4. niebieski
5. biało-niebieski
6. zielony
7. biało-brązowy
8. brązowy
Ostatnio zmieniony 2004-07-16, 23:55 przez cherry, łącznie zmieniany 1 raz.
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]
Awatar użytkownika
dozzie
Użytkownik
Posty: 855
Rejestracja: 2004-06-01, 13:15
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: dozzie »

Heh, tak zwane good-to-know :)
-zsh
#!/bin/bash
#!/usr/bin/perl -w
Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: Ciuciu »

Znaczy się różnica polega na zamianie miejscami kabli zielonych i pomarańczowych.. ja osobiście używam standardu B :)
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]
Awatar użytkownika
Skyscraper
Administrator
Posty: 753
Rejestracja: 2004-05-22, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: Skyscraper »

A wg mnie teoria kolorow typu "pomaranczowy drugi lub zielony drugi lub niebieskoszaryrozowyczarny trzeci" jest niewlasciwa. Bo co w przypadku kiedy przyjdzie wam zarobic kabel w ktorym nie wystepuja takowe kolory lub inne STANDARDOWE ? :D (ja osobiscie kilka razy mialem taki kabel)
Najwazniejsza jest odpowiednia kolejnosc par zyl i ich zyl w kablu i OT CO :P jesli tego nie pomieszacie to kabel zarobicie prawidlowo.
Reasumujac uniersalny sposob to zwracanie uwagi na kolejnosci par zyl (czyt. kolor+bialy). Wtedy kolory moga byc nawet przezroczyste lub inne :P

I tak:

schemat 1 do 1
1-1 para1 bialy
2-2 para1 kolor
3-3 para2 bialy
4-4 para3 kolor
5-5 para3 bialy
6-6 para2 kolor
7-7 para4 bialy
8-8 para4 kolor

schemat crossowany
1-3 para1 bialy
2-6 para1 kolor
3-1 para2 bialy
4-4 para3 kolor
5-5 para3 bialy
6-2 para2 kolor
7-7 para4 bialy
8-8 para4 kolor

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Gigabit Ethernet

Post autor: Ciuciu »

a nie prościej zrobić aliasa na kolorach ? Wtey będziemy mogli dalej używać standardu tylko się kolory po prostu zmienia. Jak mi ktoś przyniesie preĽroczysty kabel to dam mu piwo.. to samo z każdą żyła w tym samym kolorze.. :P
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]
ODPOWIEDZ