DYNDNS.com

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
shaqal
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-02-04, 11:59
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

DYNDNS.com

Post autor: shaqal » 2006-02-04, 12:12

Witam :)

Jestem nowym uzytkownikiem Slacka 10.1 na jadrze 2.4.29 i w sumie na dobra sprawe moja wiedza jest znikoma w zakresie Lina. Ale chcialbym wiedziec wiecej :)

I tu wlasnie rodzi sie pewien problem. Nie wiedzialem gdzie ten topic dac wiec padlo na to. A wiec tak.
Mam zainstalowanego i chodzacego Indianca ;) i przegladarka z wywolaniem localhost wyrzuca mi poprawny wynik tzn moja witrynke.
Zarejestrowalem sie wiec w dyndns.org, dodalem hosta, dostalem adres www.hato.podzone.net ale zamiast w oryginale pomaranczowego tla jest napis "Are you _real_ Slim Shady ?". I nie mam zielonego pojecia skad to sie wzielo i ani jak to zmienic.

z tego serwisu mi odpowiedzieli :
"That '"Are you _real_ Slim Shady ?"' is coming from your webserver. It
appears that someone has modified your webpage to display that. You
should change your password and check your server for any security
holes."

Zastanawiam sie o co chodzi bo u mnie wydaje sie wszystko w porzadku. Jednak wywolujac adres 81.219.231.40 - czyli mojego obecnego ip'ka (ktory bardzo zadko sie zmienia) faktycznie jest taka witryna.

W czym tkwi problem?

Z gory dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
Barca
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 2005-01-24, 20:25

Re: DYNDNS.com

Post autor: Barca » 2006-02-04, 12:20

Tzn. wywołując stronę:

z localhost - nie masz tego napisu
z IP / tej sybdomeny - masz ten napis

dobrze rozumiem?

Awatar użytkownika
shaqal
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-02-04, 11:59
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: shaqal » 2006-02-04, 12:23

wlasnie tak

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: Sad Mephisto » 2006-02-04, 12:29

Przecież jesteś za NATem i nie masz publicznego adresu IP!
(tak, sprawdziłem to)
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

Awatar użytkownika
shaqal
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-02-04, 11:59
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: shaqal » 2006-02-04, 12:36

wiem, ze jestem za Natem i nie mam publicznego adresu. Wlasnie do tego sluzy Dyndns.com, dzieki niemu moge miec serwer na dynamicznym adresie. Co do Natu to w routerze d-linka mam opcje DDNS ktora pozwala mi korzystac z tego serwisu pomimo NATu.

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: Sad Mephisto » 2006-02-04, 12:48

Dynamiczny adres, to nie jest to samo, co publiczny. Poproś swojego ISP, żeby ci przekierował port.
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

Awatar użytkownika
shaqal
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-02-04, 11:59
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: shaqal » 2006-02-04, 12:58

rozumiem dzieki za pomoc :)

Awatar użytkownika
Kosma
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 2005-04-02, 00:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: Kosma » 2006-02-04, 13:01

W Magmie to kosztuje 7-8zł za miesiąc. Wiem, bo sam mam.

BTW, w jakiej jesteś podsieci i na jakiej ulicy mieszkasz? Ja na Grunwaldzkiej, podsieć 5. :D

Tak przy okazji - ustaw UseCanonicalName Off w httpd.conf, bo inaczej Ci się będzie strona pieprzyła.
Kot, etatowy opieprzacz z zakresu kart AC'97.

Awatar użytkownika
shaqal
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-02-04, 11:59
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: shaqal » 2006-02-04, 13:03

ja na benedyktynskiej podsiec 23 :) czyli niedaleko :D

Awatar użytkownika
Kosma
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 2005-04-02, 00:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: Kosma » 2006-02-04, 13:06

Hyhy, to my sąsiedzi jesteśmy :D. No nic - jak chcesz mieć publiczne IP w magmie, to musisz wypełnić odpowiedni formularz na ich stronie WWW; po jakimś czasie dostaniesz informację żeby przyjechać i podpisać umowę o publiczne IP (tak, wiem, że to bez sensu, a do Magmy jest daleko... autobusem 128 chyba najbliżej ;). Jedziesz, podpisujesz i od następnego miesiąca masz IP (czyli łącznie trzeba strasznie długo czekać).
Kot, etatowy opieprzacz z zakresu kart AC'97.

Awatar użytkownika
shaqal
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-02-04, 11:59
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: shaqal » 2006-02-04, 13:08

tak wiem ale musze wlascicielke namowic by ze mna pojechala i podpisala to :/ i tylko dlatego jeszcze nie mam

czyli w razie problemow mam blisko do Ciebie :P

Awatar użytkownika
Kosma
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 2005-04-02, 00:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: Kosma » 2006-02-04, 13:10

Wynajmujesz mieszkanie? To nie problem. ;) Ja też wynajmuję - weź od właścicielki umowę o net (chociaż może nawet nie będzie potrzebna) i swój dowód tożsamości. Po prostu to Ty podpiszesz umowę o publiczne IP, oni zapiszą sobie Twój numer dowodu... ja tak zrobiłem bez problemu.
Kot, etatowy opieprzacz z zakresu kart AC'97.

Awatar użytkownika
shaqal
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-02-04, 11:59
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: shaqal » 2006-02-04, 13:24

tak wiec zrobie dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: Spaulding » 2006-02-04, 17:22

heh... to u was drogo :) ja za ip public place 10 zl ,12.20 zl z VAT :) juz na drugi dzien mialem ip zew :D hehe... a porty to 5 zl miesiak :D
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

Awatar użytkownika
Kosma
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 2005-04-02, 00:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: DYNDNS.com

Post autor: Kosma » 2006-02-04, 17:25

Drogo? 7zł za IP.

I zmniejsz sobie sygnaturkę, bo zajmuje 5x więcej miejsca niż sam post.
Kot, etatowy opieprzacz z zakresu kart AC'97.

ODPOWIEDZ