pomoc przy konfigu serwera

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

pomoc przy konfigu serwera

Post autor: ukasz20 »

witam

odrazu na wstepie chcialbym was poprosic o wyrozumialosc poniewaz jestem newbie i odrazu sory ze taki dlugi topic ale mam duzo pytan.

http://www.members.lycos.co.uk/ukasz20/siec.jpg
rysunek mojej sieci

mam lacze 2 mbit z dialogu. w sieci mam 8 kompow. 6 z nich (czyli komp od 2 do 7) ma miec wydzielone pasmo 1mb i 256 kbit maja byc traktowane jako jeden komp. komp 1 ma miec 32 KB down i 8 up. i wkoncu moj komp w ktorym wydzile sobie pasmo 50 KB i 20 up.

wiem ze za pomoca cbq mozna takie cos zrobic. ale ja rowniez chce zeby serwer "zbieral" wszelkie resztki. tzn jesli komp nie bedzie uzywal w duzej mierze pasma lub bedzie wylaczony to w pierwszej kolejnosci bedzie to pasmo uzywane przez serwer. chce to zrobic po to zeby na serwerze sie sciagalo 24h/ na dobe i bedzie tez ftp.

jak to zrobic ?

napewno bede potrzebowal srodowiska graficznego bo bez niego sie nie obejdzie jesli chodzi o soft do sciagania. pozostaje tez kwestja jakiego softu urzyc do laczenia sie zdalnie z pulpitem ? wiem ze w kde jest jakis soft ale nie wiem jakiego portu on uzywa i jakiego klienta spod windy uzywac do laczenia sie.

z gory dzieki za pomoc.
Awatar użytkownika
myuser
Użytkownik
Posty: 442
Rejestracja: 2006-02-09, 17:44
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: myuser »

Wiesz zacząć trzeba od ustawienia sieci. Skoro o to nie pytasz to wnioskuje, że dasz sobie z tym rade. Jeśli chodzi o podział pasma to polece Ci artykuł:
http://www.debianusers.pl/article.php?aid=54&top10=1
Jest tam dość dobrze wytlumaczona sekcja HTB. Jeśli nie zależy Ci na "udupieniu" p2p etc to powinno to na początek wystarczeć.
Awatar użytkownika
peteer
Przyjaciel Forum
Posty: 126
Rejestracja: 2005-02-12, 14:04
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: peteer »

ukasz20 pisze:napewno bede potrzebowal srodowiska graficznego bo bez niego sie nie obejdzie jesli chodzi o soft do sciagania.
Nieprawda. Np. taki program jak mldonkey (przypuszczam, że chodzi Ci o p2p) jakoś potrafi ściągać pliki bez środowiska graficznego, a komunikacja z nim odbywa się przez zwykłą przeglądarke.
Registered User #384128, Slackware 10.2 i Gentoo amd64
ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: ukasz20 »

ok kumam to htb i wydaje sie byc prostsze niz cbq

ale jak zrobic zeby serwer zbieral resztki i ich uzywal ?

co dopisac i wogule ?

udupiac p2p nie chce bo to niema sensu. wystarczy zalozyc klasy i tyle.

a znacie jakis progs do bittorrenta ktory nie potrzebuje xow? ale zebm zarzadzal nim w przegladarce ?
Awatar użytkownika
myuser
Użytkownik
Posty: 442
Rejestracja: 2006-02-09, 17:44
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: myuser »

Do tego potrzebne jest IMQ. Nie znalazłem w necie żadnego porządnego artykułu o tym. no i to jest problem całego zagadnienia :( . na stronie domowej IMQ są tylko przykłady użycia i to nie wiele mi wyjaśniające. Czy ktoś mógłby to jakoś w miare dobrze opisać?
mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: mpier »

Jeśli kolejka dla serwera będzie miała wyższy priorytet, to w pierwszej kolejności on będzie "zbierał resztki".
Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: snaj »

Wszystko sie da zrobic, i znaczna czesc z tego 'wszystko' jest na tym forum !
Wiec ruszyc sie do Szukajki a nie wymagac zeby ktos po raz n-ty tlumaczyl co to htb i jak limitowac !

PS. Zwazac na slownictwo !
PS2. IMQ tutaj nie jest potrzebne.
PS3. mldoneky ma zarzadzanei przez strone i nie wymaga xow.
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*
ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: ukasz20 »

ok nie chodzi mi o to zeby serwer w pierwszej kolejnosci zbieral. w sumie ma byc ostatni

jesli eth0 jest polaczony do dsla a eth1 do lanu to jaki mam podac destination ip i jaki device ?
mojego ip stalego publicznego czy wew ?

zasade htb rozumiem. chcac ograniczyc download userwi w lanie dzialam na interface eth1
a upload na odwrot.

jak to zrobic. nie mam zielonego pojecia. prosze o pomoc

ps przeszukalem forum ale niemam czasu na to zeby przeszukac kazdy topick ?
Awatar użytkownika
Randalf
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2005-12-21, 04:59

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: Randalf »

mldoneky ma zarzadzanei przez strone i nie wymaga xow
a także przez telnet
a znacie jakis progs do bittorrenta ktory nie potrzebuje xow?
BitTorrent ? :)
Awatar użytkownika
myuser
Użytkownik
Posty: 442
Rejestracja: 2006-02-09, 17:44
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: myuser »

W chainie POSTROUTING oznaczaj źródła skąd idzie paczka (src). Jest to przed NAT-em, więc paczki komputerow z lanu nie bedą miały jeszcze src servera. Jeśli idzie z servera i chce wyjsc na swiat - przed eth0 to daj jej prio 1 (czyli najwyzsze). Prio oznacza do ktorej klasy udzielane jest pasmo jesli nie wszystkie pasma są używane. Jeśli nie wiesz jak to zrobić to looknij np. tutaj: http://endemic.org/htb/rc.htb .
Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: Spaulding »

a LMS ?? :P niejest łatwiejszy ? :P
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)
ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: ukasz20 »

niekumam mozesz podac przykald z tym source ?
ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: ukasz20 »

no czytalem ale potrzebuje zrobic tak ze 6 kompow bedzie traktowane jako jeden.

jak to zrobic ?

pozatym nie jestem w stanie zarzadzac ruchem download do serwera.

znacie jakis shaper ktory by mial to wszystko co potrzebuje?
mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: mpier »

no czytalem ale potrzebuje zrobic tak ze 6 kompow bedzie traktowane jako jeden.
Jeśli dobrze zrozumiałem, to nie wiem gdzie masz problem. Chodzi Ci o podzielenie pasma przyznanego jednemu gościowi na szesć maszyn? Zrób osobne klasy dla tych komputeró, dając im rate jaka wyjdzie z jakiś_transfer/6 i ceil jakiś_transfer i powrzucaj tam w filtrach odpowiednie pakiety.

Dopisane
Co do downloadu serwera:nie wiem czy to dobry sposób będzie, ale powinno działać. IMQ normalnie widzi pakiety przed natem w preroutingu (BA w jądrze), ale można zmienić na AA (po nacie). Tu chyba pakiety będą miły już odpowiednie dest ip (serwera albo kompa w sieci) i na to możesz htb zrobić.
ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: pomoc przy konfigu serwera

Post autor: ukasz20 »

ok problem z przydzieleniem jednego pasma kilku adresom ip rozwiazany. poprostu zrobie adresy ip od 192.168.1.1 do 192.168.1.6 dla tych 6 kompow i w htb napisze jedna regulke.

i bedzie ladnie dynamicznie dzielone. i pasmo sie nie bedzie maronowac jak ktos bedzie odlaczony.

tylko dhcp nie bedzie dzialac bo beda inne maski i wogule. ale to nie problem az tylu kompow w sieci niemam.
ODPOWIEDZ