jak zmusic niesfornych sasiadow do automatycznego ip z dhcp

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

jak zmusic niesfornych sasiadow do automatycznego ip z dhcp

Post autor: ukasz20 »

witam

moi nizmiernie inteligetni sasiedzi nie zaznaczaja pobieraj ip z dhcp tylko se wpisuja.
szlak mnie trafia bo ja tu rzadze :D .

przez takie cos wywalilo mi cala siec i musialem grzebac w dhcp.

chodzi mi o to zeby w jakis sposob zabezpieczyc sie przed takimi dziwactwami. jak np se wpisze to nie bedzie mial neta. poprostu surowo karac takich kretynow.

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: jak zmusic niesfornych sasiadow do automatycznego ip z dhcp

Post autor: snaj »

Nie da sie, chyba ze co jaksi czas bedziesz zmienial ich ip/bramke or smth.
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: jak zmusic niesfornych sasiadow do automatycznego ip z dhcp

Post autor: ukasz20 »

to co nawet jak se zmieni ip na ip sasiada ktory ma inna lepsza taryfa to bedzie jej uzywal ?

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: jak zmusic niesfornych sasiadow do automatycznego ip z dhcp

Post autor: snaj »

Ogolnie rzecz ujmujac tak.
Wiecej na ten temat znajdziesz na forum, jak sie zabezpieczyc, czy tez przeciwdzialac.
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: jak zmusic niesfornych sasiadow do automatycznego ip z dhcp

Post autor: Sad Mephisto »

Możesz przypisać IP do MACa i co jakiś czas to zmieniać, ale prawdę powiedziawszy sam też bym wyłączył sobie DHCP i wpisywał adresy z palca, bo to zawsze jest oszczędność kilku sekund :D
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

Awatar użytkownika
jiim
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 2004-06-18, 08:14
Kontakt:

Re: jak zmusic niesfornych sasiadow do automatycznego ip z dhcp

Post autor: jiim »

statyczne arp :)
jak chcesz to zrob maskarade na mac'a nie ip

to powyzej da sie obejsc

switche zarzadzalne jedyny skuteczny sposob (czyt. rozwiazanie za pomoca sprzetu, nie rozmowa lub sila) na pozbycie sie takich osob

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: jak zmusic niesfornych sasiadow do automatycznego ip z dhcp

Post autor: snaj »

Niekoniecznie sprzet, softem tez sie od tego da uchronic - vpn, pppoe itp technologie.
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

Awatar użytkownika
jiim
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 2004-06-18, 08:14
Kontakt:

Re: jak zmusic niesfornych sasiadow do automatycznego ip z dhcp

Post autor: jiim »

wiec sorry ze glupote :)

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: jak zmusic niesfornych sasiadow do automatycznego ip z dhcp

Post autor: przemek999 »

IPsec :)
Pozdrawiam Przemek.

ukasz20
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-02-10, 01:40
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: jak zmusic niesfornych sasiadow do automatycznego ip z dhcp

Post autor: ukasz20 »

a jak zrobic maskarade po mac adresach ?

Awatar użytkownika
snaj
Moderator w st. spocz.
Posty: 1608
Rejestracja: 2004-10-10, 16:32
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: jak zmusic niesfornych sasiadow do automatycznego ip z dhcp

Post autor: snaj »

Wlasnie zasluzyles na zablokowanie topica !
*
[color=blue]Sieci[/color]/[color=green]Serwery[/color]/[color=red]Security[/color] - Freelancer
*

Zablokowany