Netstat -a i ???

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

pawelekk5
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 2006-02-11, 21:35

Netstat -a i ???

Post autor: pawelekk5 »

Gdy wykonam polecenie netstat -a opórcz standardowego:

Przykład:

Kod: Zaznacz cały

Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State      
tcp        0      0 *:time                  *:*                     LISTEN      
tcp        0      0 *:sunrpc                *:*                     LISTEN      
tcp        0      0 *:auth                  *:*                     LISTEN      
tcp        0      0 *:ssh                   *:*                     LISTEN      
udp        0      0 *:biff                  *:*                                 
udp        0      0 *:time                  *:*                                 
udp        0      0 *:bootpc                *:*                                 
udp        0      0 *:sunrpc                *:*  


Mam coś jeszcze

Kod: Zaznacz cały

Active Unix domain sockets (servers and established)
Proto RefCnt Flags           Type              State                 I-Node Patch
unix  3          [ ]               DGRAM                                    56      /dev/log

i tak dalej.... (jest tego 4, bardzo podbne do siebie) 
Co to jest? I czy da sie to wyłączyć? Jak?

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Netstat -a i ???

Post autor: przemek999 »

Gniazda uniksowe - sposob na szybka komunikacje pomiedzy aplikacjami.
Pozdrawiam Przemek.

pawelekk5
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 2006-02-11, 21:35

Re: Netstat -a i ???

Post autor: pawelekk5 »

Czym są te gniazda i o czym mówią? Czy sa potrzebne? jeśli nie to jak je wyłączyć?

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Netstat -a i ???

Post autor: przemek999 »

Raczej nie jest to mozliwe, poza tym w czym Ci przeszkadzaja ?
Ostatnio zmieniony 2006-04-08, 13:58 przez przemek999, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Przemek.

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: Netstat -a i ???

Post autor: mpier »

pawelekk5 pisze:Gdy wykonam polecenie netstat -a opórcz standardowego:
Dlaczego akurat te są standardowe?
pawelekk5 pisze:Co to jest? I czy da sie to wyłączyć? Jak?
man netsat. Jeśli nie chesz tego widzieć masz np -t czy -u. Reszta w manie.

pawelekk5
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 2006-02-11, 21:35

Re: Netstat -a i ???

Post autor: pawelekk5 »

Trudno mi powedzieć czy przeszkadza. Nie wiem do czego to jest i co pokazuje? Czy to jakies programy ? :|

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Netstat -a i ???

Post autor: benetnash »

masz w jądrze opcje w networking "Unix domain sockets" - jak ją wyłączysz to zniknie problem. Zapraszam
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

ODPOWIEDZ