router wifi

Serwery i sieci oparte na Slackware, wszelkiego rodzaju usługi, troubleshooting.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
hanys
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-07-21, 11:49
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: router wifi

Post autor: hanys »

dame ja bym wzial linksys-a, co prawda ja korzstam z AP (WAP54G) ale jestem z niego zadowolony. Troszke mniej z karty w laptopie, bo nie wykorzystuje do konca mozliwosci AP (chodzi o szyfrowanie)
Registered Linux User #375982

Mariusz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-06-13, 08:40
Lokalizacja: NY

Re: router wifi

Post autor: Mariusz »

dame pisze:Pozostaje zebrać pieniądze na ten router, o którym wspomniał Corvin i kupić:) Jeszcze tylko zastanawiam się nad tym, czy napewno wybrać linksys'a - są opinie, że nie jest to najlepsza marka.. Ale w gruncie rzeczy, o d-link'ach też różne opinie panują, a alternatywa jest niewielka..
Jeśli chodzi o alternatywy to mógłby być też np. US Robotics model USR808054. Mam przyjemność używać w domu innego modelu tej firmy (do routera i AP jest jeszcze modem ADSL) i od dobrych kilku miesięcy działa bez zająknięcia (odpukać ;)). Oczywiście trudno generalizować co do jakości, ale alternatywy są jakby co.

Pozdrawiam,
Mariusz

Awatar użytkownika
Skyscraper
Administrator
Posty: 753
Rejestracja: 2004-05-22, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: router wifi

Post autor: Skyscraper »

Można się zainteresować jeszcze urządzeniami Asmax - konkretnie ASMAX Ar-804gu
(http://asmax.pl/prod.php?nid=95) - dla posiadaczy Neostrady.
Od blisko 3 lat użytjkuję wszakże model Br-804V (nie WIFI) + DSL ale nigdy nie było żadnych problemów.

Po za tym jeśli chcesz w miarę bezpieczniej budować sieć WIFI to powinieneś zastanowić się nad VPN, IPSec, tunelowaniem połączeń, może jakaś autoryzacja klienta podczas nawiązywania połączenia itp, a nie tylko nad podstawowymi zabezpieczeniami.

Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

Re: router wifi

Post autor: dame »

Ok, szukając rozwiązań dla moich zastosowań (domowe), generalnie wszyscy polecają właśnie Linksys'y WRT54GL lub Ovislink'i 1120.
W kontekście OpenWRT znalazłem przydatnym ten link - Table of Hardware

Jeśli chodzi o rozwiązania routering'u adsl - sam używam Cerberus'a firmy Pentagram i też doskonale zdaje egzamin.

Dzięki wszystkim za opinie, dziś kupiłem Linksys'a WRT54GL.
Skyscraper pisze:może jakaś autoryzacja klienta podczas nawiązywania połączenia itp
też się nad tym zastanawiam.. ale czy to ma sens w domu? Jeśli wpiszę w router na sztywno adresy MAC i zaszyfruję połączenia to powinno wystarczyć... Myślę, że dodatkowa autoryzacja przy połączeniu byłaby trochę uciążliwa. Widziałem w akademiku rozwiązanie, gdzie najpierw trzeba było nawiązać połączenie ssh z serwerem by otrzymać sygnał internetowy, trochę mi to przeszkadzało w codziennym użytkowaniu..
Ostatnio zmieniony 2006-05-13, 13:35 przez dame, łącznie zmieniany 1 raz.
aktualnie windows xp

Awatar użytkownika
loop0
Moderator w st. spocz.
Posty: 931
Rejestracja: 2004-09-26, 09:59
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: router wifi

Post autor: loop0 »

W sumie nie do konca. Z tego co czytałem to hasło WEP mozna złamać bez problemu, trzeba tylko poczekac az program nazbier cos okolo 3 mln pakietów (jak dobrze poamietam) Potem tylko wyłapujesz jakie mace maja komputery w sieci i chyba jest po sprawie. Słyszałem też, że lepsze jest syfrowanie bodajze WPA tylko nie wszytkie ap i kary sieciowe to wspomagaja. Ale to tylko takie moje czysto tereotyczne gadanie ;]
Ostatnio zmieniony 2006-05-13, 18:27 przez loop0, łącznie zmieniany 2 razy.
----------------------------------------------------------------------------------------
[b]Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o roota ![/b]

Mariusz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-06-13, 08:40
Lokalizacja: NY

Re: router wifi

Post autor: Mariusz »

Gdzieś na tomshardware bodajże był przykład jak można złamać WEP. Tak więc jedynie WPA daje w miarę dobre zabezpieczenie. Dobrze żeby też wyłączyć rozgłaszania SSID-a, ale to już taki dodatek utrudniający, typu pozwalanie na połączenia kart z określonym MAC-iem..
Pozdrawiam oraz życze bezpiecznych i niezrywających się połączeń :)

Mariusz

Koriolan
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 2004-12-16, 11:47

Re: router wifi

Post autor: Koriolan »

Sad Mephisto pisze:
Koriolan pisze:Ja używam Tonze 2100. O sygnał nie musisz się martwić. Możesz 'przywalić' potężną antenę i odbierać w innym budynku
A i oszczędzisz roboty mikrofalówce... wystarczy, że jedzenie postawisz w okolicy anteny i będzie podgrzane :D
Nie chcę się wymądrzać ale masz chyba błędne mniemanie o mocach sygnałów.
AP daje około 100mW (mili watów) natomiast komórka w szczycie może dać ... 2 W (waty).

Reasumując nie zdążą Ci sie jajka ugotowac a już mózg będzie spalony - tak, że nici z jedzenia.

Mariusz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-06-13, 08:40
Lokalizacja: NY

Re: router wifi

Post autor: Mariusz »

dame Wiem, że Chip czasem piszę mega głupoty w swoich artykułach, ale akurat pojawił się niedawno o zabezpieczeniu sieci wifi i rozpisali się na ten temat zadziwiająco dużo. Że już nie wspomne, że ich model przykładowy jest bardzo podobny do Twojego.
Podaje linka jakby co
http://www.chip.pl/arts/n/article_170690.html

Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

Re: router wifi

Post autor: dame »

wow, dzięki za ten link! Napewno się przyda.
aktualnie windows xp

ODPOWIEDZ