Slackware?

Tu dyskutujemy o wyższości Slackware nad innymi dystrybucjami ;-)

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
ahes
Użytkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 2004-05-28, 10:44
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Slackware?

Post autor: ahes » 2009-04-15, 21:37

Ktoś tu jeszcze używa slackware?
Jakiś system zarządzania pakietami?

Co teraz jest modne?
Ostatnio zmieniony 2009-04-15, 21:37 przez ahes, łącznie zmieniany 1 raz.
[b][url=http://rootnode.net]rootnode.net[/url] :: Konta shellowe z piekła[/b]

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Slackware?

Post autor: largo3 » 2009-04-15, 22:05

ahes pisze:Ktoś tu jeszcze używa slackware?
Może...
ahes pisze:Jakiś system zarządzania pakietami?
Nie?
ahes pisze:Co teraz jest modne?
Vista FTW!
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Slackware?

Post autor: mina86 » 2009-04-15, 22:19

ahes pisze:Ktoś tu jeszcze używa slackware?
Większość przeszła na Miniksa.
ahes pisze:Jakiś system zarządzania pakietami?
Jest. Nazywa się PSBCK (Package System Between Chair and Keyboard).
Vista FTW!
Jesteś nie na czasie -- teraz modny jest Windows 7!
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
mastertoy
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2007-12-01, 16:12
Lokalizacja: Black Mesa Research Facility

Re: Slackware?

Post autor: mastertoy » 2009-04-15, 23:52

Brak zależności to zaleta Slackware'a :)
Ostatnio zmieniony 2009-04-15, 23:53 przez mastertoy, łącznie zmieniany 1 raz.
Slackware Current

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Slackware?

Post autor: mina86 » 2009-04-16, 00:00

Ba! Od nikogo nie zależymy! (Tylko od Gruchy, serwisantów Gruchy, pracowników elektrowni, administratorów ewro, ...)
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
mastertoy
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2007-12-01, 16:12
Lokalizacja: Black Mesa Research Facility

Re: Slackware?

Post autor: mastertoy » 2009-04-16, 00:09

I jądro bez żadnych patchy... To jest coś!
Slackware Current

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Slackware?

Post autor: largo3 » 2009-04-16, 07:38

mastertoy pisze:I jądro bez żadnych patchy... To jest coś!
Co dokładnie?
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Slackware?

Post autor: Pajaczek » 2009-04-16, 09:13

largo3 pisze:
mastertoy pisze:I jądro bez żadnych patchy... To jest coś!
Co dokładnie?
A tego to jeszcze dokładnie nie wiadomo... ale coś... wielkiego :twisted:

Awatar użytkownika
przemek_11
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 2005-03-01, 15:58
Lokalizacja: Zaborze

Re: Slackware?

Post autor: przemek_11 » 2009-04-16, 12:17

mastertoy pisze:Brak zależności to zaleta Slackware'a :)
Co za idiotyzm. Slackware posiada zaleznosci jak kazdy inny linux. Co za roznica czy zalezne paczki zainstalujesz osobiscie, czy zrobi to automat.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mastertoy
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2007-12-01, 16:12
Lokalizacja: Black Mesa Research Facility

Re: Slackware?

Post autor: mastertoy » 2009-04-16, 15:45

largo3 pisze:Co dokładnie?
Chodzi mi o to, że kernel domyślnie nie ma nałożonych patchów, dzięki czemu własnoręczna kompilacja jądra nie powoduje spadku wydajności, jak to jest w przypadku większości innych dystrybucji.
przemek_11 pisze:Co za roznica czy zalezne paczki zainstalujesz osobiscie, czy zrobi to automat.
Automaty się mylą. W Slackware wiem, że mam zainstalowane minimum, które jest niezbędne do działania danego pakietu. Nie ma też "piekła zależności".

EDIT: z tym "to jest coś" trochę przesadziłem :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2009-04-16, 16:01 przez mastertoy, łącznie zmieniany 1 raz.
Slackware Current

Awatar użytkownika
przemek_11
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 2005-03-01, 15:58
Lokalizacja: Zaborze

Re: Slackware?

Post autor: przemek_11 » 2009-04-16, 16:42

Nie kompromituj sie.

Pozdrawiam

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Slackware?

Post autor: largo3 » 2009-04-16, 19:09

mastertoy pisze:Chodzi mi o to, że kernel domyślnie nie ma nałożonych patchów, dzięki czemu własnoręczna kompilacja jądra nie powoduje spadku wydajności, jak to jest w przypadku większości innych dystrybucji.
Czyli brak patchy to spadek wydajności? No to super, że w Slacku tego nie ma. :P
mastertoy pisze:Automaty się mylą.
Ludzie też się mylą, pewnie nawet częściej niż automaty (te dobrze skonstruowane).
mastertoy pisze:Nie ma też "piekła zależności".
Zainstaluj coś co potrzebuje kilku/kilkunastu modułów Perla czy Pythona nieznajdujących się w dystrybucji...

EOT. ;)

// Powoli robi się z tego tematu Slackware advocacy.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: Slackware?

Post autor: Flash » 2009-04-16, 19:10

Automaty się nie mylą, mylą się ludzie którzy nie przewidzieli takiej sytuacji.

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Slackware?

Post autor: Hannibal » 2009-04-16, 19:53

largo3 pisze: Zainstaluj coś co potrzebuje kilku/kilkunastu modułów Perla czy Pythona nieznajdujących się w dystrybucji...
Akurat w w perl-u jest CPAN. To niby też automat - ale nie puści z dymem połowy sytemu jak coś mu się "pomyli".
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

Awatar użytkownika
mastertoy
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2007-12-01, 16:12
Lokalizacja: Black Mesa Research Facility

Re: Slackware?

Post autor: mastertoy » 2009-04-16, 19:56

Z zależnościami na pewno jest mniej roboty, ale jak dla mnie brak ich obsługi to zaleta. Może z czasem zmienie zdanie...
Slackware Current

ODPOWIEDZ