Tylko 3 moduły jądra w Absolute linux

Tu dyskutujemy o wyższości Slackware nad innymi dystrybucjami ;-)

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

wlodarek0
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2007-01-01, 14:36
Lokalizacja: częstochowa
Kontakt:

Tylko 3 moduły jądra w Absolute linux

Post autor: wlodarek0 » 2010-02-05, 16:00

Wczoraj uruchomiłem płytke instalacyjną z najnowszym Absolute linuxem[jest to klon slacka]
Po wydaniu polecenia lsmod wyświetliło mi na liście modułów tylko 3 pozycje .
W tym systemie jest jądro 2.6.32-smp
Czy to jest normalne że jakiś linux ma w jądrze aktywne tylko 3 moduły ; r8169 , mii , lpusb.
Proszę o opinie o takiej sytuacji . :-)
DAREK

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Tylko 3 moduły jądra w Absolute linux

Post autor: dienet » 2010-02-05, 16:54

Czy to jest normalne że jakiś linux ma w jądrze aktywne tylko 3 moduły
Oczywiście. Gdyby nie VB, i inne moduły dla mojego T61 to bym miał tylko jeden (nvidia).
Jest to możliwe ze względu na to że cześć modułów można wkompilować w jądro. Czy to jest mądre czy głupie rozwiązanie to już zależy.
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 16:54 przez dienet, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
marthinuz
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2008-10-10, 13:59
Lokalizacja: The Orient
Kontakt:

Re: Tylko 3 moduły jądra w Absolute linux

Post autor: marthinuz » 2010-02-06, 12:17

W moim slacku nie ładowałem żadnych modułów, bo wszystko już miałem w jądrze. Ilość ładowanych modułów nie może stanowić o jakości czy wyższości dystrybucji.

Najlepsza dystrybucja to taka, która nie ładuje żadnych modułów i pozwala nam zadecydować do czego chcemy systemu używać. Inne moduły załadujemy (bądź wkompilujemy w jądro) na serwerze, inne na desktopie.

Ciekawostka:

Kod: Zaznacz cały

> kldstat 
Id Refs Address            Size     Name
 1    7 0xffffffff80100000 847ea0   kernel
 2    1 0xffffffff80948000 d3ca80   nvidia.ko
 3    1 0xffffffff81822000 a1bd     ipfw.ko
Świeżo po instalacji moduł był jeden - kernel. Dorzuciłem prosty firewall i z ciekawości zainstalowałem stery do nvidii ;]
[size=59]/slækwɛər luzər/[/size]

ODPOWIEDZ