Slackware a Archlinux

Tu dyskutujemy o wyższości Slackware nad innymi dystrybucjami ;-)

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
dawidmo
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 2006-08-24, 16:16
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: dawidmo » 2007-04-03, 16:28

BeteNoire pisze:Dlaczego pacman -S a nie pacman -I (od install)?
-S od Sync, przy dodawaniu paczek lokalnie jest -A (od Add) :P

Przy pacman -Suy, czasami bawi mnie rozmiar pakietów do ściągnięcia :mrgreen:
Aby chciało mi się tak bardzo, jak mi się nie chce ;]

Awatar użytkownika
AroX
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 2005-12-02, 12:43

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: AroX » 2007-04-03, 17:07

Mam Archa od 2 dni i jest ok oprócz tego że czasem wywala mi alsę (podejrzewam że to wina xfce mixer bo zwykle jak coś w nim robię to po restarcie nie mam dźwięku) i ustawienia thunara są dzielone między usera i roota O_O
Nie mam pojęcia o co z tym chodzi

Berkof
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-12-18, 02:33

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Berkof » 2007-04-03, 18:06

BeteNoire pisze:
Berkof pisze:Zrobiłem to. Zainstalowałem go. Instalacja base systemu zajęła mi ... 5 miut :)
Chyba bez konfiguracji. Czyli klik-klik-klik-zakończ. I pewnie nie liczysz czasu bootowania.
"Wieczorkiem go sobie skonfiguruje ". Czytaj uważnie. Gdzieś widziałem, że da się zmienić i nie ładuje do /opt.
Jak się chce to się zawsze znajdzie coś, żeby wyszło no "moje".

pzdr

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: benetnash » 2007-04-03, 21:13

BeteNoire pisze: No i te zależności... Np.: instalacja xfce4 wciąga też cups :/ Pewnie jeszcze takich przykładów trochę namnożę w miarę zabawy pArchem :D
no to jest wada archa - bardziej mnie drażni, że amarok wymaga bibliotek mysql i postgresa... Ogólnie kompilowanie z wszystkimi możliwymi opcjami powoduje, że arch nadaje się na komputery z dużą ilością wolnego miejsca (mi slack zajmował ~1GB mniej...)
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: BeteNoire » 2007-04-04, 13:23

I to powód dla którego już zawsze (?) zostanę przy Gentoo :D A że technika idzie naprzód a ceny wciąż spadają, to kompilacja KDE4 na nowych prockach będzie trwała krócej niż ściągnięcie jego źródeł na Neostradzie :]

Awatar użytkownika
AroX
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 2005-12-02, 12:43

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: AroX » 2007-04-07, 08:43

Dałem sobie spokój z Archem po tym jak z nie wiadomego powodu Openbox zaczął mi się resetować przy każdym kliknięciu myszą (nie rozwiązałem też wcześniej wspomnianych problemów z alsą które też wzięły się z sufitu)

Plus za pacmana, szybkość instalacji programów i dość duże repo ale stabilność pozostawia do życzenia.

Wrażenie na mnie zrobiła też szybkość bootowania systemu - 20 sekund do Slima. Sam system jednak działał zauważalnie wolniej niż mój Zenwalk, dopiero po instalacji kernela CK coś się poprawiło

Awatar użytkownika
dawidmo
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 2006-08-24, 16:16
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: dawidmo » 2007-04-07, 12:41

No cóż Opera nie działa na Archu w Currencie (przynajmniej u mnie) :/

Dodano troszeczkę później: Wersja Opery 9.20 działa :-)
Ostatnio zmieniony 2007-04-07, 13:27 przez dawidmo, łącznie zmieniany 1 raz.
Aby chciało mi się tak bardzo, jak mi się nie chce ;]

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: BeteNoire » 2007-04-07, 12:53

Przeglądając joggera tak przypadkiem trafiłem na to

Awatar użytkownika
Lashlo
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 2006-02-26, 12:13

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Lashlo » 2007-04-11, 23:08

Ostatnio mój Arch coraz częściej łapał zawis, myślałem że to niby przez to że jest taki 'niestabilny' ale okazało się że wtyczka od dysku coś nie domaga :)

Awatar użytkownika
yacooh
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2006-04-25, 09:28
Lokalizacja: wawa

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: yacooh » 2007-07-28, 15:15

Taaaa, ja wlasnie siedze na Archu 2 tydzien i nie mialem z nim zadnych klopotow, jakie opisuja tu przeciwnicy tego systemu :)

Wczesniej uzywalem Gentoo, bylo swietne, ale kumpel namowil mnie na Archa. Najbardziej za tym, zeby do Gentoo nie wracac przemawia do mnie to, ze na Gentoo Firefox (kompilowany specjalnie pod sprzet) uruchamia sie 10 sekund a na Archu 4 ;) podobnie jest z innymi aplikacjami.
Beryl nie ruszyl mi wogole na Radku pod Gentoo, natomiast pod Archem smiga :)

ps. BeteNoire nie obrazaj ludzi uzywajacych Archa :P

Awatar użytkownika
tomi_81
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 2006-11-27, 11:03
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: tomi_81 » 2007-07-29, 22:08

mi z instalacja Arch-a coś nie wyszło wiec siedzę na slacku... ale BeteNoire namówił mnie na Gentoo i muszę przyznać w powiązaniu z moim lapkiem coś wspaniałego:)
i tak życie nami miota
wracam na slackware

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2006-06-30, 11:43
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: LordRuthwen » 2007-08-10, 07:40

heh, dobrze wiedzieć bo się przymierzałem do Archa, próbowałem ostatnio instalować Gentoo, nawet działa, kde też, ale coś chyba zmaściłem bo zawiesił mi się przy kompilacji heroes3, tak, że tylko wyjęcie baterii pomogło (laptop)
Nie wiem, może padłem ofiarą przyzwyczajeń, ale jakoś slack najbardziej mi leży, jeszcze żeby tylko adobe wypuściło flasha w wersji 64 bit to bym był szczęśliwy, bo nie sposób zainstalować tego jak mam powiedzmy slamda
[url]http://www.sfora.tarnow.pl/forum/[/url]

Awatar użytkownika
wojtekor
Użytkownik
Posty: 434
Rejestracja: 2007-08-24, 00:28
Lokalizacja: Edinburgh
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: wojtekor » 2008-01-07, 21:40

to i dodam ku przestrodze, ze wlasnie zaonczylem kilku godzinna przygodem z archem na laptopie zony szukajac jej distro innego niz jebuntu i jego legendarne wykrywanie sprzetu to mit a nie wspomne juz o tym ze pozbyto sie instalek full i zostalo core i ftp, z czego to ostatnie wogole nie chcialo zaskoczyc na moich ustawieniach sieci...
linux registered user # 447967
linux registered machine # 354787

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Corvin » 2008-01-07, 22:33

a ja mam go od paru lat na laptopie (i na żadnym serwerze) i nie narzekam i cieszę się że mam kompa na którym nie mam slacka bo mam coś innego, czyli nie przyzwyczajam się tylko do jednego systemu, a Wy coś marudzicie
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: slawul » 2008-01-08, 09:41

A mnie też jakoś dziwnie arch ciągle przyciąga. Miałem jakiś czas laptopa i na nim też archa zainstalowałem - to nie był mój pierwszy raz, żadnych większych problemów - nawet wifi ładnie mi pracowało bo mam antenę nadawczą na dachu. I gdyby nie to że musiałem oddać siostrze tego laptopa to kto wie co by bylo dalej. Jednak myślę że w końcu na tym lapku wylądował by slackware, bo mimo wielu nowatorskich rozwiązań w archu jest kilka rzeczy które mnie denerwowały. Mianowicie: udev - zbyt dlugo ładował się, kernel - oczywiście ten dystrybucyjny, nie mogłem w żaden sposób go ruszyć ciągle jakieś błędy tylko ze źródeł poszła kompilacja, paczki - jak zrobiłem swoją paczkę to pacman "krzyczał" na mnie. To tylko kilka tych drobnych pozornie błachych problemów na które zapewne też jest rozwiązanie. A i jeszcze jeden - arch mnie rozleniwiał. ;-) Na slackware wszystkie paczki których nie ma w oficjalnym repo są mojej produkcji. I ciągle wracam do slacka bo gości u mnie na dysku już sam nie pamiętam od kiedy - znalazłem płytkę z numerem 9 - to można sprawdzić od kiedy. :-)
Powiem na koniec jedno - wybierajmy taką dystrybucję linuksa jaka nam pasuje, i na której będzie się nam dobrze pracowało.

Powodzenia!
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

ODPOWIEDZ