Slackware a Archlinux

Tu dyskutujemy o wyższości Slackware nad innymi dystrybucjami ;-)

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: kazalot » 2008-01-08, 14:14

jakoś dziwnie arch ciągle przyciąga. Miałem jakiś czas laptopa i na nim też archa zainstalowałem - to nie był mój pierwszy raz...
lol to brzmi prawie jak poczatek jakiejs wypowiedzi w AA (archoholics anonymous) ;)

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: slawul » 2008-01-08, 14:28

Grunt to mieć poczucie humoru
AA (archoholics anonymous)
dobre dobre. :rotfl:
A z tym przyciąganiem ;-) to nie jest tak do końca prawda, jest taka że wśród wszystkich disto jakie testowałem instalka archa najszybciej mi idzie.

Dobrej zabawy!
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: difrost » 2008-01-08, 14:29

slawul pisze:Grunt to mieć poczucie humoru
kazalot już raz za poczucie dostał kanapkę, tylko jej nie odebrał! Kanapka cały czas czeka i dojrzewa :D
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: kazalot » 2008-01-10, 21:55

spokojnie niech polezy jeszcze pare miesiecy to jej nibynozki wyrosna i sama przyjdzie wraz z jej rozwinietym ekosystemem ;)

Awatar użytkownika
iquitos.arch
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2008-03-11, 23:10
Lokalizacja: /dev/mój_pokój
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: iquitos.arch » 2008-03-11, 23:22

witam! z czystym sercem mogę polecić tę wspaniałą dystrybucję ;) pozdrawiam! :]
http://www.arch-linux.pl/

Awatar użytkownika
F.E.O.S
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2007-12-25, 01:26
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: F.E.O.S » 2008-03-12, 19:22

teraz u mnie w firmie jest archlinux na 2 serverach powiem wasz ze to moja ulubiona dystrybucja polecam na server
[b]Jabber[/b] : feos@jabber.org

[b]Nie jest sztuką zainstalować Slackware ale sztuką jest go z konfigurować prawidłowo...
Slackware dla wybranych.[/b]

kremat0r
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2005-11-01, 19:00
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: kremat0r » 2008-03-31, 10:09

Również polecam . Od początku używania żadnych kłopotów, 2 dni konfiguracji na mojego laptopa i system jak skała:)

Awatar użytkownika
dreamwalker
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2006-06-30, 08:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: dreamwalker » 2008-10-16, 21:10

NIech mi ktoś powie
Bardzo proszę
W którym miejscu Archlinux jest podobny do Slackware?
Bo dotąd widzę same różnice
I wcale mi się one nie podobają

K*wa
W porównaniu ze Slackware, to nie licząc nieintuicyjnego manadżera paczek, ten system jest po instalacji ubogi jak święty turecki
A rzeczy, które na Slacku działają z pudełka, na Archu robi się sam nie wiem jak

EDIT:
Tak - skusił mnie właśnie menadżer paczek z zależnościami, po tym jak w pracy przez dwie godziny usiłowałem zainstalować postgresql i psycopg
Ja chcę BDT!
Ostatnio zmieniony 2008-10-16, 21:15 przez dreamwalker, łącznie zmieniany 2 razy.
[b]Niech Moc będzie z Wami![/b]

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: maho » 2008-10-16, 21:15

K*wa
W porównaniu ze Slackware, to nie licząc nieintuicyjnego manadżera paczek, ten system jest po instalacji ubogi jak święty turecki
A rzeczy, które na Slacku działają z pudełka, na Archu robi się sam nie wiem jak
menadzer pakietow jest bardzo intuicyjny,
po instalacji jest ubogi, bys mogl sobie sciagnac cala reszte z netu, taka filozofia.
Sam nie wiem jak, czyli nie wiem o co Ci chodzi.

Przesiadlem sie na Archa na desktopie i wcale tego nie zaluje ;)

Awatar użytkownika
Grucha
Administrator
Posty: 1679
Rejestracja: 2004-05-21, 14:24
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Grucha » 2008-10-16, 21:29

dreamwalker pisze:ten system jest po instalacji ubogi jak święty turecki
Przynajmniej nie ma zbędnych rzeczy zaraz po instalacji.
Skoro jest manager z zależnościami to doinstalowanie to co trzeba idzie całkiem sprawnie.
"Touch my car and i will touch your girl"

Awatar użytkownika
dreamwalker
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2006-06-30, 08:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: dreamwalker » 2008-10-16, 21:30

Wiesz co
Vim w porównaniu z pacmanem to szczyt intuicji i wygody

Nie wiem, może to głupie przyzwyczajenie, że <polecenie> --update to update i <polecenie> --install to instalacja programu? Cholera, jakie to nieintuicyjne! Głupi ja, głupi ja.
Przecież opcje -Su i -S wprost mówią, co robią.
(Uwaga, ironia!)

Pomijam fakt, że nie ma pakietów. Filozofię systemu mogę zrozumieć i bardzo mi ona odpowiada.
Ale:
Skrypty startowe: niby podobne, ale WTF?
dhcp musiałem sam sobie włączyć
przełącznik dm'a jest w inittabie O_O
a runlevel z iksami to nr. 5 (tak, tak, 15 minut się wściekałem, że 4 nie działa)

Odpaliłem gnoma
OK - jakoś ścierpię, że iksy jeszcze nieskonfigurowane i może działać wolno.
Ale czemu kliknięcie myszką zaskakuje dopiero za drugim,trzecim razem? Nie no może iksy niedokonfigurowane.

Coś czuję, że Arch zagości u mnie jeszcze krócej niż debian. (Tzn krócej niż 24h)

Nie wiem czemu
Ale mam takie dziwne odczucie, że Archlinux jest jeszcze bardziej Uniksowy niż Slackware
... to ja już wolę FreeBSD
Ostatnio zmieniony 2008-10-16, 21:32 przez dreamwalker, łącznie zmieniany 1 raz.
[b]Niech Moc będzie z Wami![/b]

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: maho » 2008-10-16, 22:46

dreamwalker pisze:Wiesz co
Vim w porównaniu z pacmanem to szczyt intuicji i wygody

Nie wiem, może to głupie przyzwyczajenie, że <polecenie> --update to update i <polecenie> --install to instalacja programu? Cholera, jakie to nieintuicyjne! Głupi ja, głupi ja.
Przecież opcje -Su i -S wprost mówią, co robią.
(Uwaga, ironia!)
Mi tam bardziej pasuje zapamietac i wpisywac -S i -Syu (tak, synchronizacja i update) niz meczyc sie z install, remove, upgrade, update, costam
Pomijam fakt, że nie ma pakietów. Filozofię systemu mogę zrozumieć i bardzo mi ona odpowiada.
Ale:
Skrypty startowe: niby podobne, ale WTF?
wtfi wtf ? wpisujesz sobie w DAEMONS w /etc/rc.conf skrypty jakie maja sie odpalac i ot cala filozofia
dhcp musiałem sam sobie włączyć
przełącznik dm'a jest w inittabie O_O
a runlevel z iksami to nr. 5 (tak, tak, 15 minut się wściekałem, że 4 nie działa)

Odpaliłem gnoma
OK - jakoś ścierpię, że iksy jeszcze nieskonfigurowane i może działać wolno.
Ale czemu kliknięcie myszką zaskakuje dopiero za drugim,trzecim razem? Nie no może iksy niedokonfigurowane.
z dhcp, to nie wiem o co Ci chodzi..
w inittabie masz wszystko ladnie na dole pohashowane, a jak nie pasuje inittab, to zawsze mozna do daemons dopisac gdm, czy czego tam uzywasz
Coś czuję, że Arch zagości u mnie jeszcze krócej niż debian. (Tzn krócej niż 24h)

Nie wiem czemu
Ale mam takie dziwne odczucie, że Archlinux jest jeszcze bardziej Uniksowy niż Slackware
... to ja już wolę FreeBSD
Twoj wybor, nikt Cie do niczego nie zmusza :)

Awatar użytkownika
dreamwalker
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2006-06-30, 08:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: dreamwalker » 2008-10-16, 22:56

Fakt
Po prostu się przyzwyczaiłem i teraz z bólem uczę się nowych rzeczy :)

A chciałem mieć tylko fajnego Linuksa z menedżerem paczek ...

Ale trzeba mu przyznać - szybko się ściągają paczki
No i zaskoczył mnie nowy kernel 2.6.27 wśród nich :)
Mile

Dobra, idę szukać innych kandydatów na nowego naj-naj
Ciężko się tak z dnia na dzień przestawić po tych pięciu latach.
[b]Niech Moc będzie z Wami![/b]

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: maho » 2008-10-17, 11:43

Ciężko się tak z dnia na dzień przestawić po tych pięciu latach.
Dokladnie, sam po chyba 3 podejsciach przestawilem sie na dobre. Przede wszystkim trzeba do Archa troche inaczej podejsc niz do Slacka w sprawie konfiguracji.
No i na archa przeszlo juz moich 3 znajomych i wszyscy zachwalaja menadzer pakietow, bo naprawde jest to cudo :)

Awatar użytkownika
dreamwalker
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2006-06-30, 08:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: dreamwalker » 2008-10-17, 11:48

Przede wszystkim trzeba do Archa troche inaczej podejsc niz do Slacka w sprawie konfiguracji.
Tzn jak?
sam po chyba 3 podejsciach przestawilem sie na dobre.
To jest moje drugie dopiero :]
(Za pierwszym nie udało mi się zmusić do współpracy Pacmana)
[b]Niech Moc będzie z Wami![/b]

ODPOWIEDZ