Slackware a Archlinux

Tu dyskutujemy o wyższości Slackware nad innymi dystrybucjami ;-)

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Corvin » 2006-07-30, 23:12

ja robiłem testy unixbenchem i jest conajmniej kilkunastoprocentowy zysk przykorzystaniu z beyond w porównaniu z vanilla kernel
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: kazalot » 2006-07-31, 08:07

z tym samym configiem?a jak to sie kompiluje?

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Corvin » 2006-07-31, 08:52

kazalot pisze:z tym samym configiem?a jak to sie kompiluje?
z pacmana się ciągnie :) albo kompiluje z absa ;)
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: kazalot » 2006-07-31, 09:29

z pacmana sciagnalem i jak pisalem 33mb to ma a make bzImage wywala blad(czemu przy takim rozmiarze sie nie dziwie;))
abs mnie nie bawi pamietaj ze musze przeciez ten kernel skompilowac na slacku a wydaje mi sie ze abs to jakas metoda kompilacji pod archem

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Corvin » 2006-07-31, 09:46

kazalot pisze:z pacmana sciagnalem i jak pisalem 33mb to ma a make bzImage wywala blad(czemu przy takim rozmiarze sie nie dziwie;))
abs mnie nie bawi pamietaj ze musze przeciez ten kernel skompilowac na slacku a wydaje mi sie ze abs to jakas metoda kompilacji pod archem
myślę że zapozanie się z ABS, bardzo ułatwi Ci kompilację pod Slackiem ;)
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

Berkof
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-12-18, 02:33

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Berkof » 2007-04-02, 21:30

Czy ktoś teraz instalował Archa? Poprawiła się jego stabilność? Pytam się bo troszkę poświęciłem na konfiguracje slacka i nie chce mi się tego tracić tylko z powodu chęci sprawdzenia..

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Radek_R » 2007-04-02, 21:44

Ja mam Archlinuksa na drugim komputerze i nie narzekam na stabilność.
#358274
http://www.prook.net

Berkof
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-12-18, 02:33

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Berkof » 2007-04-02, 21:56

Przeczytałem ten wątek bardzo dokładnie i zastanawiam się dlaczego bardzo często ludzie używający od jakiegoś czasu jakiejś konkretnej dystrybucji rzucają tekstami w stylu "to distro jest fajne ale na serwer się nie nadaje"... Może to kwestia przywiązania albo obawy w odkrywanie nowości? bo czują się na starych śmieciach lepiej?(broń Boże nie uważam że slakcware to śmieć).. Osobiście "pracowałem" na wielu dystrybucjach i uważam że distro nie ma znaczenia. Liczą się umiejętności. Z każdej dystrybucji można zrobić bezpieczną twierdze. A skoro arch ma coś czego nie ma slackware (pacman) to dlaczego go nie używać? Do tej pory jedyne co mnie powstrzymywało przed instalacją archa to posty w których mogłem przeczytać o niestabilności tego distra..

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: benetnash » 2007-04-02, 22:14

przyznam się bez bicia - ja juz nie slacka nie używam. Archa mam i na serwerku i na lapciaku. Urzekła mnie slackowa prostota i możliwość ściągnięcia pakietu jednym poleceniem.
Pozdrawiam!
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 833
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: KLAPEK » 2007-04-02, 23:07

A próbował ktoś z Was Frugalware?
Z tego co czytałem na necie bazuje na Slacku i też ma pacmana jak Arch....
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

Awatar użytkownika
Grucha
Administrator
Posty: 1679
Rejestracja: 2004-05-21, 14:24
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Grucha » 2007-04-03, 06:52

Ja archa na laptopie i na workstacjach uzywam, ale na serwer bym go nie instalowal.
Juz pare razy na workstacji po 'pacman -Suy' mi nie wstal.
"Touch my car and i will touch your girl"

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Radek_R » 2007-04-03, 09:06

Grucha pisze:Juz pare razy na workstacji po 'pacman -Suy' mi nie wstal.
LOL. Kumpel też zawsze używa -Suy i też przeważnie ma problemy. A ja ostrożnie -Su, sprawdzam co w trawie piszczy i dopiero -Sy, ewentualnie upgrejduje tylko to co chcę.
#358274
http://www.prook.net

Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: benetnash » 2007-04-03, 09:07

trzeba wszystkie repozytoria (current, extra, etc) mieć ustawione na ten sam mirror - wszystkie błądy po aktualizacji wynikały z źle zsynchronizowanych serwerów

KLAPEK, dziwne wydają mi się dystrybujce jak własnie fuglaware - dla mnie to kolejny klon archa/slacka nie wnoszący nic wartościowego...
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]

Berkof
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 2004-12-18, 02:33

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Berkof » 2007-04-03, 09:42

Grucha pisze:Ja archa na laptopie i na workstacjach uzywam, ale na serwer bym go nie instalowal.
Juz pare razy na workstacji po 'pacman -Suy' mi nie wstal.
Nie chcę się czepiać bo napewno mam mniejsze doświadczenie z linuksem niż Wy, ale użytkownik powinien ponosić odpowiedzialność za to co robi. Jak zainstaluje i poużywam Archa to obaczę czy się myliłem :)

Spójrzmy na Debiana - distro wychwalanie przez adminów, w ogóle cud miód a ktoś w advocacy pisał że przy upgrade wywaliło mu pół systemu. Musiał coś skopać, przecież takie poważne dystrybucje nie padają tak same z siebie. A co do Archa to jest już od 4 lat więc chyba można mu zaufać..


Swoją drogą zastanawiam się ilu jest użytkowników archa..

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2582
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Slackware a Archlinux

Post autor: Lizard » 2007-04-03, 09:46

Berkof pisze:A co do Archa to jest już od 4 lat więc chyba można mu zaufać..
Windows jest od 22 lat i jakoś nadal mu nie ufam. ;]
Error 404 - footer not found

ODPOWIEDZ