Slackware nie nadaje sie na serwery

Tu dyskutujemy o wyższości Slackware nad innymi dystrybucjami ;-)

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
MOOtant
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 2004-06-12, 22:31

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: MOOtant »

sayetan pisze:pisales ze chcesz miec wszystko cacy, a patrzyles do /etc !?
Możesz jaśniej? apt-get nie jest zalecany do aktualizacji lub instalacji większej ilości programów. Może się pogubić. Ale są inne programy np. dselect i aptitude.
mina86 pisze: I krzyżyk na drogę, ale nie stweirdzaj, że dystrybucja, w której jest mniej pakietów jest kiepska.
Kiepska czy nie to oceni każdy sam, ale dystrybucja rozwijana przez jedną osobę bardzo różni się od praktycznie wszystkich innych dystrybucji. Wystarczy sobie przypomnieć co się działo od czasu do czasu jak Patrick Volkerding np. jechał na wakacje.

dzolnierz

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: dzolnierz »

MOOtant pisze:Możesz jaśniej? apt-get nie jest zalecany do aktualizacji lub instalacji większej ilości programów. Może się pogubić. Ale są inne programy np. dselect i aptitude.
...którymi to też można zepsuć system. I widziałem takie przypadki nie tylko u początkujących użytkowników Debiana.
MOOtant pisze:Kiepska czy nie to oceni każdy sam, ale dystrybucja rozwijana przez jedną osobę bardzo różni się od praktycznie wszystkich innych dystrybucji. Wystarczy sobie przypomnieć co się działo od czasu do czasu jak Patrick Volkerding np. jechał na wakacje.
No co się działo? Nie miałeś zaktualizowanych pakietów z bugami? Ściągasz źródło, kompilujesz, checkinstall i makepkg - a jak pojawi się oficjalna aktualizacja, to swój usuwasz i instalujesz oficjalny. Od roku tak robię i jakoś żyję. Na serwerze na pewno nie trzymasz żadnego softu który by się kompilował 40h, więc nie widzę problemu.

Awatar użytkownika
MOOtant
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 2004-06-12, 22:31

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: MOOtant »

dzolnierz pisze: ...którymi to też można zepsuć system. I widziałem takie przypadki nie tylko u początkujących użytkowników Debiana.
A za pomocą czego nie można zepsuć systemu? Jeśli używasz tych narzędzi ostrożnie to nic nie zepsujesz.
dzolnierz pisze:No co się działo? Nie miałeś zaktualizowanych pakietów z bugami? Ściągasz źródło, kompilujesz, checkinstall i makepkg - a jak pojawi się oficjalna aktualizacja, to swój usuwasz i instalujesz oficjalny. Od roku tak robię i jakoś żyję. Na serwerze na pewno nie trzymasz żadnego softu który by się kompilował 40h, więc nie widzę problemu.
Gdybym chciał wszystko samemu kompilowac to wybrałbym Gentoo lub coś jeszcze innego. Dystrybucja jest po to, żebym nie musiał kompilować wszystkiego co mi potrzebne (mówię o dosyć podstawowych serwerach).

Awatar użytkownika
g0d
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 2004-07-14, 23:41
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: g0d »

MOOtant pisze: Dystrybucja jest po to, żebym nie musiał kompilować wszystkiego co mi potrzebne (mówię o dosyć podstawowych serwerach).
:shock: <- ze sie tak wyraze...
[b] b [/b]

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: Ciuciu »

1. gento w takim razie nie jest dystrybucja.. czym więc jest ?
2. dystrybucja to raczej zbiór oprogramowania które czyli linuxa (kernel) zdatnym do użytku...

jak dla mnie EOT :P
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

Awatar użytkownika
MOOtant
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 2004-06-12, 22:31

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: MOOtant »

Bez przykładu się nie obejdzie. Używam monodevelopa, który działa pod Mono. Mam jakiś drobny błąd w gotowym pakiecie ze slackcare.com. I co teraz? Błąd jest bardzo dziwny, tzn. związany z brakiem biblioteki, a ta biblioteka jest zainstalowana. Mam teraz kompilować gtk-sharp, mcs, mono i libgtkhtml??? Kompilacja tego trwa cały dzień u mnie. (pod Debianem istnieje JEDNOLITY system pakietów) Mam duże ciekawsze rzeczy do zrobienia niż ciągłe kompilowanie i kompilowanie.
Z podstawowych rzeczy to demony typu openssh, samba, apache itp. W przypadku SAMEJ dystrybucji z aktualizacjami nie jest tu najlepiej. Pierwsza lepsza rzecz to brak apache2. Oczywiście jest na linuxpackages.net, ale to nie jest sam Slackware. W przypadku gdy kernel.org działa na apache2 to nie ma sensu.
W Slackware w samej dystrybucji znajduje się mało pakietów. W Debianie i nie tylko jest ich dużo więcej.
Slackware jest rozwijany przez jedną osobę/niewielką grupę. Debian ma setki deweloperów. Fedora też zdecydowanie nie jest dystrybucją jednej osoby. Gdy w prace nad dystrybucją jest zaangażowane więcej osób łatwiej zajmować się większa ilością pakietów i szybciej aktualizować pakiety(błędy bezpieczeństwa itp.). Mi zdecydowanie bardziej podoba się szybszy rozwój niż trzymanie wszystkiego w garści przez jedną osobę. Jedna osoba po prostu nie jest w stanie nadążyć z tym wszystkim. Cały czas mówię o dystrybucji, a nie o stronach z WWW z nią związanych. Nie chodzi mi o to, żeby udowodnić, że jedna dystrybucja jest lepsza lub gorsza. Moim zdaniem sposób w jaki Slackware jest rozwijany jest dziwny i na dłuższą metę nie ma przyszłości. Zastanawiam się dlaczego nie możnaby połaczyć pakietów ze np linuxpackages.net do samej dystrybucji. Napewno Volkerding ma jakiś powód. Tylko nie tłumaczcie teraz, że Slackware to dystrybucja dla profesjonalistów, masterów itd. Do Slackware skierował mnie brak kreatorów itp. bajerów a nie masochizm.

[ Dodano: 2004-08-19, 11:49 ]
Ciuciu pisze:1. gento w takim razie nie jest dystrybucja.. czym więc jest ?
Gentoo to naprawde wyjątkowa dystrybucja. Dla mnie akurat jest ona zupełnie niepotrzebna i mam ją gdzieś. Powód: zbyt słaby komputer/zbyt mała cierpliwość. Przy okazji chyba nie o Gentoo mówimy?

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3326
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: mina86 »

A mi podejście ze Slackware'a odpowiada bo podstawowe pakiety, które są mi potrzebne mam, a jak coś potrzebuje to sobie pogogluje trochę, wybiore co mi najbardziej odpowiada i skompiluję. Jak dla mnie EOT.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: Ciuciu »

AA.. no soory nie zdzierżyłem.. ale tylko jedna mała uwaga:

slackware jest najstarszą dystrybucją czy jest jakaś starsza od niego?

Zresztą.. m00tant.. to nieważne czy jest dobry czy zły.. *niektórzy* ludzie jak tutaj widzisz go lubią.. :) i dlatego nie zginie ;P
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

Awatar użytkownika
MOOtant
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 2004-06-12, 22:31

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: MOOtant »

Czy to ważne jaka dystrybucja powstała najwcześniej? Dla mnie EOT.

apn
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 2004-05-23, 02:58

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: apn »

Ciuciu pisze: slackware jest najstarsz± dystrybucj± czy jest jaka¶ starsza od niego?
Slackware wywodzi siê z SLS'a, którego ju¿ dawno nie ma. Jest najstarsz± "¿yw±" dystrybucj±.

Awatar użytkownika
Adamek
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2004-06-11, 18:33

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: Adamek »

z tymi pakietami do slackware to może i ma trochę racji.... nie mam nic przeciw komilowaniu i checkinstall bo sam tak robie ale w sytuacji gdy potrzebujesz jakiś program natychmiast, nie ma paczki tgz a masz celerona 400 to się można wk.....ć !!!

Gość

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: Gość »

Przesadzasz, programów nie instaluje się codziennie, więc raz na ruski rok może sobie komp pokompilować przez pół dnia. A Celleron 400 to bardz dobry i szybki procesor. Jak ja jeszcze w semestrze programowałem 8051 to nabrałem szacunku dla komputerów, niekoniecznie kupionych dwa tygodnie temu.

ODPOWIEDZ