Slackware nie nadaje sie na serwery

Tu dyskutujemy o wyższości Slackware nad innymi dystrybucjami ;-)

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
ahes
Użytkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 2004-05-28, 10:44
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: ahes »

KLAPEK pisze:...i masz bardzo aktualną przeglądarkę - mozilla w wersji 1.0, podczas gdy jest już 1.8a ;P
haha, dobre :lol:
[b][url=http://rootnode.net]rootnode.net[/url] :: Konta shellowe z piekła[/b]

Awatar użytkownika
MOOtant
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 2004-06-12, 22:31

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: MOOtant »

KLAPEK pisze:...i masz bardzo aktualną przeglądarkę - mozilla w wersji 1.0, podczas gdy jest już 1.8a ;P
No coz podejscie do stabilnosci w Debianie jest dla niektorych nieco dziwne. Jak mowilem mam Woody'ego (dzisiaj to prehistoria). Poki sciaga sie sid wole siedziec na mozilli 1.0 niz na lynxie. To chyba oczywiste?

tadziu
Użytkownik
Posty: 325
Rejestracja: 2004-05-23, 18:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: tadziu »

mina86 pisze:tadziu, przesadzasz. Zapuszczasz make bzImage modules ; /sbin/halt na noc i po sprawie
Bez roznicy czy zhaltuje czy nie - ten komp ma obudowe AT wiec sie i tak nie wyłączy :P
Pozatym nawet na takim kompie kompilować się jądro (+ moduły) może około 3h. A potem wszystkie poprawki idą już dużo szybciej
kiedys bede musial sprawdzic ile czasu to zajmie...
Przy updateach kernela sprawa wygląda jeszcze lepiej, bo kompiluje się tylko to co było zpatchowane
Przy serii 2.4.x tez tak jest?

ale tak wogole, to to wszystko niewazne, bo dopiero teraz pomysalem, ze przeciez do kompilacji potrzebne jest sporo miejsca, a tam:

Kod: Zaznacz cały

Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/hda1            1001M  710M  240M  75% /
Natomiast katalog ze skompilowanymi zrodlami na standardowych ustawieniach (powiedzmy ze nie chce mi sie konfigurowac - chce tylko wrzucic poprawki by byc zabezpieczony prze atakami):

Kod: Zaznacz cały

$ du -sh /usr/src/linux-2.4.27
262M    /usr/src/linux-2.4.27

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 840
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: KLAPEK »

MOOtant pisze:
KLAPEK pisze:...i masz bardzo aktualną przeglądarkę - mozilla w wersji 1.0, podczas gdy jest już 1.8a ;P
No coz podejscie do stabilnosci w Debianie jest dla niektorych nieco dziwne. Jak mowilem mam Woody'ego (dzisiaj to prehistoria). Poki sciaga sie sid wole siedziec na mozilli 1.0 niz na lynxie. To chyba oczywiste?
Moja szpileczka ;) była odnośnie Twojego zdania, że Debian lepszy bo ma szybciej, więcej i sprawniej nowego oprogramowania...
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

Awatar użytkownika
g0d
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 2004-07-14, 23:41
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: g0d »

Taa.. juz ja pamietam swoje doswiadczenia z tymi uaktualnieniami do debiana... tam to naprawde trzeba miec stalowe nerwy zeby nie wyrzucic monitora za okno... :? Ja niestety mam przykre wspomnienia z uzywania debiana :cry: Tu sie cos niezaktualizowalo, tam sie cos usunelo. Tu cos sie sciagnac nie chcialo i tak w niskonczonosc...
[b] b [/b]

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3326
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: mina86 »

tadziu pisze:Bez roznicy czy zhaltuje czy nie - ten komp ma obudowe AT wiec sie i tak nie wyłączy :P
No to dajesz: make bzImage modules ; while true; do echo -ne '\a'; done, kładziesz się z głową blisko głośniczka i już sobie sam ten komputer wyłączysz :P
tadziu pisze:

Kod: Zaznacz cały

Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/hda1            1001M  710M  240M  75% /
Natomiast katalog ze skompilowanymi zrodlami na standardowych ustawieniach (powiedzmy ze nie chce mi sie konfigurowac - chce tylko wrzucic poprawki by byc zabezpieczony prze atakami):

Kod: Zaznacz cały

$ du -sh /usr/src/linux-2.4.27
262M    /usr/src/linux-2.4.27
Z czego 7MiB to Documetnation, a 38MiB to architektury inne niż i386. Nigdy nie próbowałem czy tak się da, ale można spróbować zbędne katalogi pokasować :)

MOOtant, taki już jest urok Slackware'a, że w tej dystrybucji nie masz wsystkiego w pakietach i sporo trzeba kompilować. Osobiście nawet jakby wszystko w pakietach było to pewnei i tak sporo rzeczy bym skompilował (grr.. musze się w końcu wziąć za te GCC ;/)
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
MOOtant
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 2004-06-12, 22:31

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: MOOtant »

KLAPEK pisze: Moja szpileczka ;) była odnośnie Twojego zdania, że Debian lepszy bo ma szybciej, więcej i sprawniej nowego oprogramowania...
Tu cię mam! :D
W Debianie są 3 główne "repozytoria":
stable Woody - mam je teraz (ta prehistoryczna wersja u mnie się wzięła z tego, że jedyny krążek z Debianem mam sprzed lat)
testing Sarge - całkiem nowe rzeczy
unstable - ściągam to inaczej Sid, tu mam absolutną pewność, że będę miał pakiety nowsze niz w Slackware. :D
To, że w stable są bardzo stare wersje nie przeszkadza istnieniu świeżych pakietów, nawet bardzo świeżych.
Przy okazji na Debiana przerzuciłem się wczoraj, więc trudno się dziwić, że mam stare wersje. Gdybyś jeszcze nie zrozumiał to zainstaluj sobie Slacka 8.0 i aktualizuj. ;)

[ Dodano: 2004-08-18, 13:07 ]
mina86 pisze:taki już jest urok Slackware'a, że w tej dystrybucji nie masz wsystkiego w pakietach i sporo trzeba kompilować. Osobiście nawet jakby wszystko w pakietach było to pewnei i tak sporo rzeczy bym skompilował (grr.. musze się w końcu wziąć za te GCC ;/)
Taki jest już urok Debiana, że piszę apt-get install source potem apt-get --compile (moglem sie pomylic) i pakiet gotowy jest jeszcze tylko dpkg -i pakiet.deb.
Im więcej gotowych pakietów przystosowanych do kompilacji tym mniej roboty. Jak mówiłem przy większej ilości pakietów do skompilowania może człowieka szlag trafić. (mam k6-2 350mhz)

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3326
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: mina86 »

MOOtant pisze:unstable - ściągam to inaczej Sid, tu mam absolutną pewność, że będę miał pakiety nowsze niz w Slackware. :D
i bardziej dziurawe.
MOOtant pisze:Taki jest już urok Debiana, że piszę apt-get install source potem apt-get --compile (moglem sie pomylic) i pakiet gotowy jest jeszcze tylko dpkg -i pakiet.deb.
Sorry.. ale Twoej wypowiedzi nie trzymają się kupy. Najpierw stwierdzasz, że nie chce ci się kompilować, a teraz pokazujesz jak łatwo i przyjemnie kompiluje się pakiety pod Debianem.
MOOtant pisze:(mam k6-2 350mhz)
A ja P2 350@375MHz i jakoś szlag mnie jeszcze nie trafił, a od kompilowania wcale nie uciekam. Narzekanie na Slackware'a, że tam nie ma różnych skompilowanych pakietów to tak jak narzekać na rowery bo trzeba pedałować.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: Ciuciu »

MOOtant pisze:Przy okazji na Debiana przerzuciłem się wczoraj, więc trudno się dziwić, że mam stare wersje. Gdybyś jeszcze nie zrozumiał to zainstaluj sobie Slacka 8.0 i aktualizuj. ;)
/me znudzonym wzrokiem paczy na wersje.. 8.0.. da sie
/me instaluje swareta (installpkg sware[tab][enter])
/me upgraduje cały system (swaret --update && swaret --upgrade -A)
/me znudzonym wzrokiem paczy na progres bar (5h)
/me idzie sobie na spacer
/me wraca ze spaceru
/me sprawdza wersje slackware (cat /etc/slack[tab][enter])
/me ma slackware 10.0-cvs ;)

zostaje tylko kernel + pliki konfiguracyjne.. a mozille u tak używam pl więc nic mi po pakietach ;)

Swoją drogą że pakiety które wchodzą w skład slacware są.. raczej stabilne (ba.. skompilować się nawet dają.. sam mam kompilowane przezemnie source dla slacka Xorg, KDE i QT.. wersje ze stronek coś nie chciały tak prosto i od razu działać ;>)
M00tant pisze:W Debianie są 3 główne "repozytoria":
w slackwarze są dwa.. stable i cvs. Nie wymyślili jeszce wersji niestabilnej i 'jeszce mniej stabilnej niż niestabilna'
Pozatym mina ma troszkę racji.. najpierw piszesz że w slackware kompilowanie jest fuj (ta.. te slackbuildy.. trzeba.. je .. wyedtować.. brrr..), a potem że w debianie jest już cacy.. hmm..

Z drugiej strony zdażało mi się mieć programy które występowały w wersjach ALBO rpm, albo tar.gz. w tym momencie user slacka ma już pewne doświadczenie jak postępować z takim tar.gz'tem ;P

OK.. powoli się z tego robi totalny flamewar.. .. chociaż z drugiej strony.. to jest forum o flamach ;D (wiedzcie tylko że moja opinia jest taka: nikt tu nikogo do niczego nie przekona.. HAWK! :>)

i zaraz mnie ktoś bedize przekonywał że jednak ktoś kogoś do czegoś przekona i nie mam racji :D
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3326
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: mina86 »

Ciuciu pisze:OK.. powoli się z tego robi totalny flamewar.. .. chociaż z drugiej strony.. to jest forum o flamach ;D (wiedzcie tylko że moja opinia jest taka: nikt tu nikogo do niczego nie przekona.. HAWK! :>)
Ja nikogo nie próbuje do niczego rpzekonać. Jak ktoś woli Debiana to proszę bardzo, nie zmuszam do niczego, ale niech nie używa argumentów Slackware jest fe bo nie ma pakietów bo taka jest właśnie specyfika tej dystrybucji, że pakietów nie ma i jeżeli się ją uzywa to trzeba być tego świadomym.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
MOOtant
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 2004-06-12, 22:31

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: MOOtant »

Odnośnie kompilacji: chodziło mi o łatwość AUTOMATYCZNEJ kompilacji. Bardzo dużo jest przygotowanych paczek żródłowych, z którymi wiem, że większych problemów nie będzie. Mogę to potem łatwo odinstalować i generalnie bałagan mniejszy. W Slackware może jest coś analogicznego do robienia pakietów żródłowych (tzn. do automatycznej kompilacji i zrobienia z tego .tgz), ale posługuje się tym trudniej niż pod Debianem.
Pakiety nowsze niekoniecznie są dziurawe. Pod Debianem mam do wyboru np. gcc 2.95, 3.0, 3.1, 3.2, 3.3, 3.4, 3.5.
Argument taki jak urok Slackware do mnie za bardzo nie trafia gdy mam np. gotowe paczki wszystkiego co kompilowałem pod Slackware na starcie po zainstalowaniu Debiana.
Co do przeglądarki już ok? :D

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3326
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: mina86 »

MOOtant pisze:Odnośnie kompilacji: chodziło mi o łatwość AUTOMATYCZNEJ kompilacji.

Kod: Zaznacz cały

wget <url> && tar [zj]xf <pliczek> && cd <katalog> && ./configre --help
./comfigure <parametry> && make
su -c 'checkinstall'
Takie to skomplikwoane? Usuwanie takiego pakietu potem jest już normalne: removepkg <nazwa>
MOOtant pisze:Argument taki jak urok Slackware do mnie za bardzo nie trafia
To nie argument, tylko wykazanie bezsensowności Twojego argumentu.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
MOOtant
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 2004-06-12, 22:31

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: MOOtant »

mina86 pisze:
MOOtant pisze:Odnośnie kompilacji: chodziło mi o łatwość AUTOMATYCZNEJ kompilacji.

Kod: Zaznacz cały

wget <url> && tar [zj]xf <pliczek> && cd <katalog> && ./configre --help
./comfigure <parametry> && make
su -c 'checkinstall'
Takie to skomplikwoane? Usuwanie takiego pakietu potem jest już normalne: removepkg <nazwa>
Nieskomplikowane, ale mniej to sie da zautomatyzować (do skompilowania 20 pakietów) niż apt-get install source itd. To jest moje wrażenie i nie musi się zgadzać z twoim, bo checkinstalla nie używałem. Na początku chciałem zwrócic uwagę na łatwość znalezienia binarnych pakietów DUŻEJ ilości programów. Kompilacja ze źródeł poza kernelem to ostateczność.
mina86 pisze:
MOOtant pisze:Argument taki jak urok Slackware do mnie za bardzo nie trafia
To nie argument, tylko wykazanie bezsensowności Twojego argumentu.
??? Nie rozumiem co chciałeś powiedzieć. Wykazanie bezsenowności którego argumentu? Jak mam do wyboru dystrybucję, do której są pakiety i taką do której nie ma to którą wybieram? Oczywiście tą z pakietami (ew. wiekszą ilością pakietów)

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3326
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: mina86 »

MOOtant pisze:??? Nie rozumiem co chciałeś powiedzieć. Wykazanie bezsenowności którego argumentu? Jak mam do wyboru dystrybucję, do której są pakiety i taką do której nie ma to którą wybieram? Oczywiście tą z pakietami (ew. wiekszą ilością pakietów)
I krzyżyk na drogę, ale nie stweirdzaj, że dystrybucja, w której jest mniej pakietów jest kiepska.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

sayetan
Moderator w st. spocz.
Posty: 2193
Rejestracja: 2004-06-20, 21:47
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Slackware nie nadaje sie na serwery

Post autor: sayetan »

hehheh poczekaj az Ci sie wylozy ten super uaktualniacz super swiezych pakietow, ktory zwie sie apt-get
ja mialem takie szczescie ze po zainstalowaniu debiana od razu mi sie wywalil, a ile sie ludzie na mnie denerwoali
na forum linuxweb jak im mowilem ze to wina debiana :P
pisales ze chcesz miec wszystko cacy, a patrzyles do /etc !?

ja tam nie mam nic do debiana, ale to taka sama kobyla jaką byla kiedys(jest?) mozilla

ODPOWIEDZ