Instalacja absolute64-14.2.2

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Nornik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2017-02-15, 17:53

Instalacja absolute64-14.2.2

Post autor: Nornik » 2017-02-16, 09:40

Witam !
Czy instalacja absolute64-14.2.2 lub slackware64-14.2-install-dvd jest trudna i skomplikowana ?

tomatau
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-01-09, 02:51

Re: Instalacja absolute64-14.2.2

Post autor: tomatau » 2017-02-16, 21:52

Nie jest trudna, acz względem procesu instalacji innych systemów może się wydawać skomplikowana.
W Internecie jest pełno poradników krok po kroku jak przez nią przejść.

Więc jak jest chęć, to nie ma się czego bać :)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1261
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Instalacja absolute64-14.2.2

Post autor: webster » 2017-02-16, 22:57

No nie wiem, może fakt, że instalowałem slacka (nie skłamię) ponad setkę razy, ale wydaje mi się prostsza w porównaniu z Ubuntu czy Centos.

Bootujesz DVD
cfdisk /dev/sda (zapewne)
Tworzysz partycję na SWAP'a i partycję na system. Zmieniasz typ partycji pierwszej na "Linux Swap". Zapisujesz wychodzisz.
wpisujesz komende "setup"
Lecisz enter enter enter enter itd podajesz haslo roota entery caly czas, aż poleci i już :) Jak zapyta się o boot loader wybierasz MBR. Enter, leci Skończy, reboot i już.


Chyba niczego nie przeoczyłem :D
Ostatnio zmieniony 2017-02-17, 11:28 przez webster, łącznie zmieniany 2 razy.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Nornik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2017-02-15, 17:53

Re: Instalacja absolute64-14.2.2

Post autor: Nornik » 2017-02-17, 05:51

Dzięki, czyli standardowo jak inne dystrybucje - faktycznie proste.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1261
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Instalacja absolute64-14.2.2

Post autor: webster » 2017-02-17, 11:39

Nornik pisze:Dzięki, czyli standardowo jak inne dystrybucje - faktycznie proste.
Masz tu Filmik na Youtube jak wygląda instalacja. Co prawda Slackware 12. Ale właściwie się nic nie zmieniło.

Klient się trochę zakręcił bo odpalił setup bez tworzenia partycji później musiał wyjść i wykonać cfdisk jak podałem w swojej kolejności, ale reszta jest ok.
PS. W 14.2 podczas wybierania Keyboard MAP Selection, wybierz pl2.map

Jak Zakończysz instalację, system się uruchomi, to możesz zmienić rozruch systemu, tak aby od razu wstawał system graficzny, edytujesz plik
/etc/inittab i w nim Zmieniasz id:3:initdefault: na id:4:initdefault:, zapisujesz, wychodzisz i reboot.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

ODPOWIEDZ