Xorg z Slacka current

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
przemek_11
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 2005-03-01, 15:58
Lokalizacja: Zaborze

Xorg z Slacka current

Post autor: przemek_11 » 2007-03-18, 15:43

Witam

Zainstalowalem xorg z currenta i mam problem. Nie moge przelaczac sie z X do konsoli klawiszami CTRL+ALT+Fx. Czy ktos wie o co chodzi?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: Radek_R » 2007-03-18, 15:46

Być może takie coś pomoże (xorg.conf)

Kod: Zaznacz cały

    Option "DontVTSwitch" "false"
#358274
http://www.prook.net

Awatar użytkownika
przemek_11
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 2005-03-01, 15:58
Lokalizacja: Zaborze

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: przemek_11 » 2007-03-18, 16:05

Niestety. Dalej nie dziala. Plik xorg.conf mam ze starych X-ow. Tam wszystko bylo OK.

Pozdrawiam

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: maho » 2007-03-18, 17:38

Dolaczam sie do problemu :) Jak by sie komus udalo rozwiazac, byloby milo :)

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: Radek_R » 2007-03-18, 17:51

Upgrejd dopiero przede mną (właśnie pobieram paczki :P) więc zobaczę co i jak. Na forum już widziałem taki temat ale chyba tam też nie było rozwiązania.
#358274
http://www.prook.net

Awatar użytkownika
Heniek
Użytkownik
Posty: 243
Rejestracja: 2005-08-03, 23:47
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: Heniek » 2007-03-18, 20:48

U mnie działa.
Partition@IRCNet

Awatar użytkownika
szpuni
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2006-08-16, 11:58

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: szpuni » 2007-03-19, 08:12

O ile pamietam trzeba zahaszowac linie z "XkbLayout" "pl" kiedys mialem podobny problem i o ile pamietam chodzilo tutaj o mapowanie klawiatury przez serwer X`ow.

Obecnie mam odhaszowane tylko linie jak ponizej reszta jest zahaszowana i przelaczanie ttyl dziala:
Section "InputDevice"

Identifier "Keyboard1"
Driver "kbd"
|-|/\(|< !/\/ :D

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: Radek_R » 2007-03-19, 10:41

U mnie też działa standardowo, bez zmian w xorg.conf
#358274
http://www.prook.net

Pinki
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 2006-08-26, 16:05
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: Pinki » 2007-03-19, 21:07

Upewnijcie sie, ze macie ta paczkę:
ftp://ftp.belnet.be/packages/slackware/ ... arch-1.tgz
GG: 6867427
[size=150] [color=red]Nowe Polskie Forum Linuksowe:[/color][/size]
http://linuksowo.pl/

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: largo3 » 2007-03-20, 16:49

A u mnie Xorg się wywala na czcionkach:

Kod: Zaznacz cały

Fatal server error:
could not open default font 'fixed'
Dodam, że zainstalowałem wszystie paczki ze słowem "font" w nazwie, a gdy to nie pomogło zainstalowałem wszystkie ( :???: ) paczki z slackware/x
Szukałem rozwiązania, ale nic mi nie przychodzi do głowy. Aha, wykonywałem fc-cache -f ;]
Pozdr.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

wrocmisiek
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2007-03-15, 09:40

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: wrocmisiek » 2007-03-20, 16:51

jak patrzylem na te paczki to wydawalo mi sie ze wszystkie sa gdzie indziej niz dotychczas

Sajmon
Moderator
Posty: 1140
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: Sajmon » 2007-03-20, 16:58

Zobacz czy przypadkiem w xorg.conf nie masz włączonego
FontPath "unix/:-1"
W razie czego to zahaszczuj.
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics8.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: maho » 2007-03-20, 17:05

Ja wzialem sobie czcionki ze starego slacka, ktore znalazlem gdzies na necie :)

Gdzies czytalem ze w katalogu z czcionkami jakis plik jest font.conf czy jakos tak i tam tego fixeda mozna zmienic ;)

Sajmon
Moderator
Posty: 1140
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: Sajmon » 2007-03-20, 17:10

maho pisze: Gdzies czytalem ze w katalogu z czcionkami jakis plik jest font.conf czy jakos tak i tam tego fixeda mozna zmienic ;)
Jeśli już to raczej zastanowiłbym się nad fonts.alias
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics8.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Xorg z Slacka current

Post autor: largo3 » 2007-03-20, 19:46

:cenzura: :cenzura: :cenzura:
Jak kiedyś napisał Sad Mephisto kolejnym krokiem na drodze do rozwiązania problemu było poszukanie młotka i walnięcie się nim w głowę.
O tak => :glupek:
PS: mkfontdir to baardzo pożyteczna rzecz... :twisted:
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

ODPOWIEDZ