Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

jARRodx
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2004-06-12, 16:16
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: jARRodx » 2004-06-12, 16:38

Witam.
Tak w ogóle, to to mój pierwszy post na tym forum, tak więc chciałbym się przywitać i w ogóle... miło, że jest w kraju tak silna społeczność zgromadzona wokół slacka :D

No a apropo tematu - w wielu fakach/opisach/skryptach itp dotyczących instalacji i konfiguracji slacka jest część poświęcona lokalizacji, ale prawie zawsze jest niekompletna i potem młodzi userzy są nieco zawiedzeni...
Tak więc tak tylko chciałem przypomnieć wszystkim, że trzeba po zainstalowaniu slacka wygenerować polskie locale z plików definicji, aby potem programy takie, jak np mc mogły z nich korzystać.
Służy do tego polecenie:

Kod: Zaznacz cały

# localedef -f ISO-8859-2 -i pl_PL pl_PL
wykonywane, rzecz jasna, z roota.
No a potem starczy wpisać do /etc/profile następujące eksporty:

Kod: Zaznacz cały

export LC_ALL=pl_PL
export LANG=pl_PL
i dopiero wtedy, po przelogowaniu się, wszystkie aplikacje będą miały dostęp do odpowiednich, polskich locale :D
Oczywiście niejawnie zakładam, że każdy z basha korzysta... ale to już raczej standard :D

Pozdrawiam i życzę miłych polonizacji :D

Gość

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: Gość » 2004-06-12, 17:14

Oj ,nieprawda!
Wcale nie trzeba robić :
# localedef ...itd.
Ja tak nie robię, i jeśli tylko ustawie LC_ALL na pl_PL to mam wszystko po polsku, mc też :-) Chyba nie powiesz, że na moim kompie Slackware działa inaczej :-)

# localedef -i pl_PL -f ISO-8859-2 pl_PL
radzili zrobić w opisie konfigu Slackware 8.1 w jakimś czasopiśmie (już nie pamiętam którym, w każdym razie opis był rzetelny). I tak też robiłem gdy miałem 8.1... a w 9.0 po prostu zapomniałem o tym poleceniu i i tak się spolonizowało. Takoż samo w 9.1

jARRodx
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2004-06-12, 16:16
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: jARRodx » 2004-06-12, 17:35

hmm... możliwe :D od slacka 3 tak robiłem po każdej instalacji :D
skoro _już_ nie trzeba, to bardzo dobrze, ale wiedzieć chyba nie zaszkodzi, no nie? ;)

Sajmon
Moderator
Posty: 1144
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: Sajmon » 2004-06-12, 18:02

jARRodx pisze: No a potem starczy wpisać do /etc/profile następujące eksporty:

Kod: Zaznacz cały

export LC_ALL=pl_PL
export LANG=pl_PL
i dopiero wtedy, po przelogowaniu się, wszystkie aplikacje będą miały dostęp do
Pozdrawiam i życzę miłych polonizacji :D
Jednak ładniej to wygląda jeśli się to zrobi w /etc/profile.d/lang.*
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics8.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

smiernof
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2004-07-05, 10:02

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: smiernof » 2004-07-09, 12:12

Witam wszystkich .
Nareszcie udalo mi sie wyjsc na swiat ;)
Ale mam wielki problem z tymi kwadratami zamiast s z kreskom rz s kropkom itd .
Zrobilem wszystko co tu napisane jest na forum i po linkach . Niestety slackware odzywa sie tylko w konsoli tzn. jak cos zmienie to pyta czy sie zgadzam albo "rze" sie nie da ale wszystko z krzakami jakimis i to forum terz widze z kwadratami .Mam najnowszom wersje slackware i wgralem wszystko co sie dalo wiec nie musialem nic dogrywac z netu .Nie wiem jurz co mam robic wszystkie tu opisy troszke sie rurzniom i sprubowalem jurz wszystkich ale nadal uruchamia mi sie po angielsku .

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: Sad Mephisto » 2004-07-09, 12:26

Może masz już wszystko po polsku, bo patrząc na twoją ortografię to raczej to jest dla ciebie zupełnie obcy język, którego w ogóle nie znasz.
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

smiernof
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2004-07-05, 10:02

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: smiernof » 2004-07-09, 12:39

Witam .Ja specjalnie tak pisałem .A teraz spójż nie wiem co zobaczyłeś .Bo ja za miast s z kreską widzę kratkę .
jest jeszcze jedna dziwna sprawa (galeon web browser )jest po polsku ... a teraz nawet buĽki nie mogłem dodać .

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: Sad Mephisto » 2004-07-09, 12:48

Krzaki w konsoli - uruchamiasz "setconsolefont" i wybierasz latin2-cośtam.
Krzaki w wyświetlanych stronach - ustawiasz w przeglądarce kodowanie strony
Krzaki w oknach dialogowych - ustawiasz w centrum sterowania KDE inną czcionkę.
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

smiernof
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2004-07-05, 10:02

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: smiernof » 2004-07-09, 13:11

Hey .Tereaz muszę pisać z windy bo na internet nie mogłem wejść po reboocie :evil:
Mam jeszcze jedno pytanie dla czego wszystko mam po angielsku chodzi mi o to że kiedy włącza mi się KDE 3.2 to wszystko mi angliku pisze .czy to ma tak być ?
A jesli chodzi o ustawianie to wchodzę do centrum sterowania (taki pomarańczowy klucz ze śrubokrętem ) i do wyboru mam tylko j. angielski hehe . Najwyżej lokalizację mogę pozmieniać .

pozdrawiam



ps. powybierałbym te lokalizacje w przeglądarce ale to wszystko mam po angielsku....
Ostatnio zmieniony 2005-03-29, 10:16 przez smiernof, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: Sad Mephisto » 2004-07-09, 13:17

Na drugiej płytce masz masz pakiet kde-i8n-pl czy jakoś tak :)
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: cherry » 2004-07-09, 14:36

kde-i18n-pl-x.x.x-noarch-x
i18n to zdaje się skrót od internationalization
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

smiernof
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2004-07-05, 10:02

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: smiernof » 2004-07-09, 15:36

No ale przy instalacji slackware instalowałem wszystko co było możliwe ....
Sorki nie wkurzajcie się na mnie ale ja straszna lama jeszcze jestem :oops:

Teraz tego postapisze przez (galeon web browser ) i normalnie pisze po polsku śćżó i widzę no i cała przeglądarka jest po polsku :roll:

a reszta :? :?

EDIT:
Wiem co zrobie :
po prostu wszystkie pliki odpowiedzialne za polskie "gadanie " slackware-a przeniosę sobie z live-a CD LIVE ;) tak zrobiłem z netem i działa miodzio . Jakoś tam miałem wszystko od razu ghi. więc tak zrobię ,
tylko bardzo proszę bardziej zorientowanych o podanie nazw tych plików .

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2004-10-24, 04:12 przez smiernof, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
donPedro
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 2004-07-08, 20:38

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: donPedro » 2004-07-09, 16:04

To zobacz czy masz tą paczkę w /var/log/packages
Jeżeli sam nie instalowałeś to na pewno nie będzie. Powinna być na drugiej płytce w folderze z kde, możesz też poszukać na ftp (dla swojej wersji kde):
ftp://ftp.kde.org/pub/kde/stable/

edit:
/etc/profile
/etc/X11/Xfree86 lub XOorg
kde-i18n-pl-x.x.x-noarch-1.tgz
Wybrać polski układ klawiatury w centrum sterowania kde.
Ale nie wiem czy przenoszenie to najlepszy pomysł.

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: Sad Mephisto » 2004-07-09, 16:51

Oczywiście, że nie warto przenosić. Komenda "installpkg nazwapakietu" jest chyba prostsza niż cokolwiek innego :)
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

Awatar użytkownika
grz3si3k
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 2004-05-22, 10:47

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: grz3si3k » 2004-07-09, 17:26

Sad Mephisto pisze:Oczywiście, że nie warto przenosić. Komenda "installpkg nazwapakietu" jest chyba prostsza niż cokolwiek innego :)
e tam...:P prostsze jest add_pkg ale nie na slacku..:D
:: FreeBSD ::
separating the men from the boys...:P

ODPOWIEDZ