Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

smiernof
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2004-07-05, 10:02

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: smiernof » 2004-07-09, 17:54

hey to znowu ja .
zciągnąłem te trzy pliki rozpakowałem installpakiem ale z jednym był problem : pl-xwindow.tgz
no ale znalazłem tu na forum:
http://slackware-forum.one.pl/viewtopic ... d92e32e2a8
że trzeba zmienić nazwę z xorg na XF86config ,no to zmieniłem i poszło ale po całej operacji pojawił się jeszcze jeden plik czyli XF86config.bak

No i teraz niewiem .Czy mam obydwa zmienić na xorg i xorg.bac czy co nie mam pojęcia
bardzo proszę o pomoc
pozdrawiam

orli

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: orli » 2004-07-09, 19:46

bak w XF86config.bak pochodzi od backup, więc sam zdecyduj czy chcesz mieć kolejny backup czy nie.

smiernof
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2004-07-05, 10:02

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: smiernof » 2004-07-09, 20:07

no nie więc .Mogę go ( XF86config.bac ) wywalić spokojnie .a XF86config.bac z powrotem z mienić na xorg.?

dziękuję wam bardzo za te odpowiedzi , pewnie was już szlag powoli trawiał za te lamowate pytania ale dopiero zaczynam . :cry:


pozdrawiam

Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: rapid » 2004-07-09, 20:10

smiernof pisze:no nie więc .Mogę go ( XF86config.bac ) wywalić spokojnie .a XF86config.bac z powrotem z mienić na xorg.?
eee... chyba zle sie wyraziles... orli Ci ladnie napisal ze bac to jest backup czyli kopia zapasowa pliku. Mozesz spokojne to wywalic i nie bedzie skutkow ubocznych.

smiernof
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2004-07-05, 10:02

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: smiernof » 2004-07-09, 20:52

zrobiłem jak mowione tu było i niestety....
http://www.slackware.com.pl/porady.php?id_porady=22
na powyższej strie jest napisane coś o `export LC_ALL=POSIX`
ja takiego pliku nawet nie mam .
w tym -> /usr/share/groff/1.17/tmac/troffrc też mam zamiast 1.17 mam 1.17.2 ale rozumiem że to nic nie przeszkadza .A jednak jakieś małe różnice które być może coś właśnie komplikują . w tej przeglądarce :shock: (widzicie jakiej ) mam wszystko po polsku . Czemu cholera tu jest ok a dzie indziej kwadraty?? (to jeszcze jest super bo sie moge domyslić ) ale reszta po english :(
Nic ,chyba reinstalne slacka ale to za jakiś czas bo już za bardzo mnie szlag trafia .

pozdrawiam i dziękuję

ps.Poczekam na jakieś konkretne howto o najnowszej wersji , bo wszędzie są opisy ale każdy inny . To w klawiatore wpisać 101 to 104 ahhh.
Nic już mi lepij ;/ wyżaliłem się .
ide sie napić . :evil:

Edit 21:58
haha XMMS też jest po polsku , ja nie mogę .No ale to koniec radości .Reszta ynglisz
jeszcze raz pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2004-10-28, 20:24 przez smiernof, łącznie zmieniany 1 raz.

orli

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: orli » 2004-07-09, 23:13

Kod: Zaznacz cały

k@domek:~% cat /etc/profile.d/lang.sh
#!/bin/sh
# Set the system locale (default C is the same as en_US):
export LANG=pl_PL
I slack powienien do ciebie zacząć przemawiać po polsku.

Kod: Zaznacz cały

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "keyboard"
    Option      "XkbRules" "xfree86"
    Option      "XkbModel" "pc104"
    Option      "XkbLayout" "pl"
EndSection
Tyle ustawień odnośnie klawiatury, pod xami (/etc/X11/xorg.conf)

Kod: Zaznacz cały

k@domek:~% cat /etc/rc.d/rc.keymap
#!/bin/sh
# Load the keyboard map.  More maps are in /usr/share/kbd/keymaps.
if [ -x /usr/bin/loadkeys ]; then
 /usr/bin/loadkeys pl.map
fi
żeby można było wpisywać pliterki w trybie tekstowym

Kod: Zaznacz cały

k@domek:~% cat /etc/rc.d/rc.font  
#!/bin/sh
#
# This selects your default screen font from among the ones in
# /usr/share/kbd/consolefonts.
#
setfont -v lat2-16
i masz też plfonty w trybie tesktowym

Teraz jeszcze poustawiaj, sobie odpowiednie czcionki w programach i powinno wszystko działać, możesz też użyć TTFy z windowsa (opis tu ), jak nie masz windowsa udaj sie na http://corefonts.sourceforge.net/. Jak ma to działać tylko dla jednego użytkownika to, możesz skopiować TTFy do $HOME/.fonts i większość programów powinna je 'widzieć'
Mam nadzieje że pomogłem i obejdzie się bez reinstaliki :D

smiernof
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2004-07-05, 10:02

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: smiernof » 2004-07-10, 08:48

orli pisze:

Kod: Zaznacz cały

k@domek:~% cat /etc/profile.d/lang.sh
#!/bin/sh
# Set the system locale (default C is the same as en_US):
export LANG=pl_PL
I slack powienien do ciebie zacząć przemawiać po polsku.

Oprócz tego mam jeszcze
export LC_ALL=pl_PL
export LANG=pl_PL.ISO8859-2
export LC_COLlATE=C ale to jak zahashowałem to było bez znaczenia...

Kod: Zaznacz cały

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "keyboard"
    Option      "XkbRules" "xfree86"
    Option      "XkbModel" "pc104"
    Option      "XkbLayout" "pl"
EndSection
Zamiast Option "XkbRules" "xfree86" mam wpisane :
Option "XkbRules" "xorg" bo w /etc/X11/ jest u mnie właśnie xorg.conf (jeśli Ľle dumam to mnie poprawcie pliss )
Tyle ustawień odnośnie klawiatury, pod xami (/etc/X11/xorg.conf)

Kod: Zaznacz cały

k@domek:~% cat /etc/rc.d/rc.keymap
#!/bin/sh
# Load the keyboard map.  More maps are in /usr/share/kbd/keymaps.
if [ -x /usr/bin/loadkeys ]; then
 /usr/bin/loadkeys pl.map
fi
żeby można było wpisywać pliterki w trybie tekstowym

Kod: Zaznacz cały

k@domek:~% cat /etc/rc.d/rc.font  
#!/bin/sh
#
# This selects your default screen font from among the ones in
# /usr/share/kbd/consolefonts.
#
setfont -v lat2-16
i masz też plfonty w trybie tesktowym

Mam nadzieje że pomogłem i obejdzie się bez reinstaliki :D
A reszta tak jak tu jest napisane

W controll Center w language nie mam wyboru języka .
Jest tylko ENGLAND do wyboru :?:

pozdrawiam

Awatar użytkownika
rapid
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 2004-05-29, 11:21

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: rapid » 2004-07-10, 09:07

smiernof pisze:[
A reszta tak jak tu jest napisane
W controll Center w language nie mam wyboru języka .
Jest tylko ENGLAND do wyboru :?:
Taka mala uwaga: tnij cytaty! U mnie przy rozdzielczosci 1280x1024 zajmuje wiecej niz caly ekran - a przeciez wiele osob pracuje w 1024x768.

smiernof
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 2004-07-05, 10:02

Re: Lokalizacja w świeżo zainstalowanym slacku

Post autor: smiernof » 2004-07-10, 09:26

Sorki . :oops: Rapid masz rację.
z tej str: http://www.m4r1u5z.jawnet.pl/articles.php?lng=pl&pg=50
Dowiedziałem się że dobrze wpisałuję: zamiast xfree86 -> xorg


pozdrawiam

[ Dodano: 2004-07-11, 14:36 ]
Witam :D Ale jestem happy .
Udało mi się .
Teraz pochwalę się jak to zrobiłem.:
Zformatowałem HDD i zainstalowałem slacka od początku ale jako expert i przy włożeniu drugiej płytki miałem do wyboru języki .
Wybrałem TYLKO polski i ok.
Przy pierwszym starcie slackware zapytał mnie o język i ok :)
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc

ODPOWIEDZ