Jajko 2.6.9 - nie bootuje

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
leiah
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2004-06-13, 14:11

Jajko 2.6.9 - nie bootuje

Post autor: leiah » 2004-11-25, 20:02

no i mam problem. skompilowałem jajeczko 2.6.9, wszystkie moduły, wszystko jest na swoim miejscu, lilo też dodał bez oporów nowe jajeczko, tylko kiedy w lilo wybieram ten kernel dostaje takie informacje:
uncompressing linux: OK
booting kernel.....
i na tym się kończy. Komp stoi, nic sie nie dzieje.

czemu ach czemu?

jełśi trzeba wkleję config`a
Debian SID @ kernel 2.6.9

Awatar użytkownika
Wacho
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 2004-11-13, 10:44
Lokalizacja: Janów Lubelski
Kontakt:

Re: Jajko 2.6.9 - nie bootuje

Post autor: Wacho » 2004-11-25, 20:06

A zostawiłeś stare jajko i czy wydałeś polecenie lilo??
[center][b][color=blue]Zapraszamy na strone w pełni poświęcono Slackware Linux[/center]
[center]http://www.slackx.heeloo.com/[/color][/b][/center]

Awatar użytkownika
leiah
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2004-06-13, 14:11

Re: Jajko 2.6.9 - nie bootuje

Post autor: leiah » 2004-11-25, 20:10

mam stare jajka - 2.6.6 i 2.4.23 (chyba)
jakbym nie miał to by mnie tu nie było ;-)
lilo zaktualizowane (/sbin/lilo) - dopisałem właściwe dane do /etc/lilo.conf

przy okazji pytanie:
czy można usunąc z katalogu /usr/src/ stare źródła używanego kernela?
Debian SID @ kernel 2.6.9

Awatar użytkownika
Wacho
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 2004-11-13, 10:44
Lokalizacja: Janów Lubelski
Kontakt:

Re: Jajko 2.6.9 - nie bootuje

Post autor: Wacho » 2004-11-25, 20:29

Nie nie usuwaj żrudeł starego kernela mogą się jeszcze przydac...
Hmm ja myśle że musisz jeszcze raz skompilować jajko...
[center][b][color=blue]Zapraszamy na strone w pełni poświęcono Slackware Linux[/center]
[center]http://www.slackx.heeloo.com/[/color][/b][/center]

Awatar użytkownika
leiah
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2004-06-13, 14:11

Re: Jajko 2.6.9 - nie bootuje

Post autor: leiah » 2004-11-25, 20:34

ale jeśłi np. mam źródła kernela 2.4.xx którego trzmyam tylko na wszelki wypadek (jako awaryjny) i raczej nie będę go kompilował to źróðła moge wywalić?

btw. kompilacja 2.6.9 po raz trzeci mnie przeraża

może wkleję .config do wglądu?
Debian SID @ kernel 2.6.9

Awatar użytkownika
Wacho
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 2004-11-13, 10:44
Lokalizacja: Janów Lubelski
Kontakt:

Re: Jajko 2.6.9 - nie bootuje

Post autor: Wacho » 2004-11-25, 20:40

Myśle że configiem z jądra nic nie zdziałami
[center][b][color=blue]Zapraszamy na strone w pełni poświęcono Slackware Linux[/center]
[center]http://www.slackx.heeloo.com/[/color][/b][/center]

Awatar użytkownika
leiah
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2004-06-13, 14:11

Re: Jajko 2.6.9 - nie bootuje

Post autor: leiah » 2004-11-27, 19:25

dziwne.
skompilowałem jeszcze raz i... nic.
wczęsniej robione przez mnie jajko 2.6.6 działa stabilnie. tego coś nie mogę zrobić
może błąd jest nie w kompilacji a? no właśnie - w czym może być, skoro dodałm wpisy do lilo, przeniosłem też adekwatny plik system.map. stworzenie symlinków tez niewiele zmienia.
Debian SID @ kernel 2.6.9

Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Jajko 2.6.9 - nie bootuje

Post autor: Hannibal » 2004-11-28, 00:31

A skopiowałeś właściwy plik ze zbudowanym jajkiem (/usr/src/linux/arch/i386/boot/bzImage)?
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]

ODPOWIEDZ