Brak dzwieku

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

m4r1usz
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 2007-12-03, 15:10
Lokalizacja: Bielsko-Biala

Brak dzwieku

Post autor: m4r1usz »

Witam.
Nie mam dzwieku ani na roocie ani na userze.
Lsmod

Kod: Zaznacz cały

bash-3.1# lsmod
Module                  Size  Used by
e100                   35464  0 
mii                     8576  1 e100
i915                   25088  2 
drm                    75156  3 i915
snd_seq_dummy           6788  0 
snd_seq_oss            32896  0 
snd_seq_midi_event     10112  1 snd_seq_oss
snd_seq                50640  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device         10508  3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss            42784  0 
snd_mixer_oss          18048  1 snd_pcm_oss
ipv6                  254496  12 
capability              7304  0 
commoncap               9344  1 capability
lp                     13736  0 
parport_pc             27812  0 
parport                34760  2 lp,parport_pc
pcspkr                  6528  0 
psmouse                39048  0 
pcmcia                 34988  0 
yenta_socket           27148  1 
rsrc_nonstatic         14848  1 yenta_socket
snd_hda_intel          20248  4 
snd_hda_codec         209152  1 snd_hda_intel
snd_pcm                72068  4 snd_pcm_oss,snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_timer              22532  3 snd_seq,snd_pcm
pcmcia_core            36500  3 pcmcia,yenta_socket,rsrc_nonstatic
snd                    47204  15 snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm,snd_timer
soundcore               9824  1 snd
snd_page_alloc         11528  2 snd_hda_intel,snd_pcm
serio_raw               9220  0 
evdev                  11904  1 
iTCO_wdt               12964  0 
ata_generic             9220  0 
sg                     30364  0 
iTCO_vendor_support     7172  1 iTCO_wdt
shpchp                 33172  0 
intel_agp              25116  1 
agpgart                31432  3 drm,intel_agp
bash-3.1# 
lspci

Kod: Zaznacz cały

bash-3.1# lsmod
Module                  Size  Used by
e100                   35464  0 
mii                     8576  1 e100
i915                   25088  2 
drm                    75156  3 i915
snd_seq_dummy           6788  0 
snd_seq_oss            32896  0 
snd_seq_midi_event     10112  1 snd_seq_oss
snd_seq                50640  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device         10508  3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss            42784  0 
snd_mixer_oss          18048  1 snd_pcm_oss
ipv6                  254496  12 
capability              7304  0 
commoncap               9344  1 capability
lp                     13736  0 
parport_pc             27812  0 
parport                34760  2 lp,parport_pc
pcspkr                  6528  0 
psmouse                39048  0 
pcmcia                 34988  0 
yenta_socket           27148  1 
rsrc_nonstatic         14848  1 yenta_socket
snd_hda_intel          20248  4 
snd_hda_codec         209152  1 snd_hda_intel
snd_pcm                72068  4 snd_pcm_oss,snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_timer              22532  3 snd_seq,snd_pcm
pcmcia_core            36500  3 pcmcia,yenta_socket,rsrc_nonstatic
snd                    47204  15 snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcm,snd_timer
soundcore               9824  1 snd
snd_page_alloc         11528  2 snd_hda_intel,snd_pcm
serio_raw               9220  0 
evdev                  11904  1 
iTCO_wdt               12964  0 
ata_generic             9220  0 
sg                     30364  0 
iTCO_vendor_support     7172  1 iTCO_wdt
shpchp                 33172  0 
intel_agp              25116  1 
agpgart                31432  3 drm,intel_agp
bash-3.1# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 01)
02:06.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB1410 Cardbus Controller (rev 01)
02:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82562ET/EZ/GT/GZ - PRO/100 VE (LOM) Ethernet Controller Mobile (rev 01)
10:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)
Polecenie alsaconf konczy sie sukcesem. Wykrywa karte dzwiekowa instaluje, ale dzwieku nadal nie ma.
Ostatnio zmieniony 2008-12-09, 03:01 przez m4r1usz, łącznie zmieniany 1 raz.

makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Brak dzwieku

Post autor: makron »

Spróbuj użyć alsamixer. Może wystarczy tylko przygłośnić odpowiednie kanały.
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]

m4r1usz
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 2007-12-03, 15:10
Lokalizacja: Bielsko-Biala

Re: Brak dzwieku

Post autor: m4r1usz »

Nie no w alsamixer mam podgloszone. Wszedzie max.
Ostatnio zmieniony 2008-12-09, 07:43 przez m4r1usz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ulises
Użytkownik
Posty: 314
Rejestracja: 2006-02-10, 20:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Brak dzwieku

Post autor: ulises »

a masz unmute :?: :)
This is Linux land. In silent nights you can hear the Windows machines rebooting.

m4r1usz
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 2007-12-03, 15:10
Lokalizacja: Bielsko-Biala

Re: Brak dzwieku

Post autor: m4r1usz »

Tak.

Awatar użytkownika
ppepito13
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2008-09-13, 11:52

Re: Brak dzwieku

Post autor: ppepito13 »

wnioskuję, że masz laptopa??

spróbuj wstawić w /etc/modprobe.d/sound lub /etc/modprobe.conf coś w stylu:

Kod: Zaznacz cały

options snd-hda-intel model=auto
(ja mam asusa, a lenovo ciągnie) i pogoogluj trochę, (głównie ang fora) znajdziesz więcej odpowiedzi, bo możesz tam zamiast auto wstawić np lenovo jak u mnie, i są jeszcze inne wpisy, ale nie pamiętam do jakich marek :P

m4r1usz
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 2007-12-03, 15:10
Lokalizacja: Bielsko-Biala

Re: Brak dzwieku

Post autor: m4r1usz »

Wtawilem juz wczesniej, ale tez nie pomoglo.
/etc/modprobe.d/sound

Kod: Zaznacz cały

alias snd-card-0 snd-hda-intel
alias sound-slot-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=auto
Kiedys jak mialem slacka to dzwiek dzialal bez zadnego kombinowania. Po instalacji alsy mialem dzwiek. Nic nie musialem robic, nie wiem czemu teraz sa takie problemy.
Ostatnio zmieniony 2008-12-09, 21:03 przez m4r1usz, łącznie zmieniany 2 razy.

makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Brak dzwieku

Post autor: makron »

Zainstaluj nową alsę z currenta.
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]

tomtom
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 2007-10-29, 10:13
Kontakt:

Re: Brak dzwieku

Post autor: tomtom »

Kod: Zaznacz cały

alias snd-card-0 snd-hda-intel
alias sound-slot-0 snd-hda-intel
options snd-hda-intel model=auto
sprobuj zakomentowac druga linijke.

Awatar użytkownika
ppepito13
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2008-09-13, 11:52

Re: Brak dzwieku

Post autor: ppepito13 »

a jakiej firmy laptop?? bo może spróbuj ustawić inny parametr tam, zamiast auto daj np lenovo, z71v, toshiba, acer, philips... wystarczy pogooglować, ludzie mają podobne problemy (mi udało się przebrnąć)... wszystko zależy od tego, jakiego masz laptopa :P

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Brak dzwieku

Post autor: darjerz »

Kod: Zaznacz cały

/proc/asound/cards 
/proc/asound/devices 
- wklei zawartość może coś sie wywnioskuje z tego , a przy okazji próbowałeś na słuchawkach - tak kontrolnie zapytam?
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

atam87
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 2007-10-23, 19:16

Re: Brak dzwieku

Post autor: atam87 »

alsaconf wykonaj albo z pod root'a albo user'a powinno wykryc twoja karte bardzo proste, ale i bardzo przydatne polecenie

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Brak dzwieku

Post autor: Outlaw »

atam87, m4r1usz pisał w pierwszym poście że polecenie alsaconf kończy się powodeniem ;)

m4r1usz
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 2007-12-03, 15:10
Lokalizacja: Bielsko-Biala

Re: Brak dzwieku

Post autor: m4r1usz »

/proc/asound/cards

Kod: Zaznacz cały

 0 [Intel          ]: HDA-Intel - HDA Intel
                      HDA Intel at 0xf0580000 irq 16
/proc/asound/devices

Kod: Zaznacz cały

  0: [ 0]   : control
  1:        : sequencer
 16: [ 0- 0]: digital audio playback
 17: [ 0- 1]: digital audio playback
 24: [ 0- 0]: digital audio capture
 33:        : timer
Ostatnio zmieniony 2008-12-15, 13:55 przez m4r1usz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Brak dzwieku

Post autor: darjerz »

Kod: Zaznacz cały

  8: [ 0- 2]: hardware dependent  
- podobnego wpisu brakuje ci w devices , wnioskuje z tego że masz starą alsę i nie obsługuje twojej karty (brak informacji o wersji alsy i kernela)
options snd-hda-intel model=auto
Spróbuj tutaj zamiast auto wpisać jedną z opcji np: stack3 wymienionych w pliku: /usr/src/linux/Documentation/sound/alsa/ALSA-Configuration.txt - źródełka kernela sekcja Module snd-hda-intel
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

ODPOWIEDZ