Błędy podczas instalacji

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

qwert45
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2009-11-28, 12:58

Błędy podczas instalacji

Post autor: qwert45 » 2009-11-28, 13:28

Mam problem Przy instalacji, wyskakuja takie błędy:
"There was a fatal error attempting to install /var/log/mount/slackware/d/nazwa pakietu.The package may be corrupt, the installation media may be bad, or something else has caused the package to unable to be read without error. You may hit enter to continue if you wish, but if this is an important required package them your installation may not work as-is."
Było ich chyba ze 50. Wybralem insalacje full. Za kazdym razem biore enter, ale nie wiem czy jest sens dalej marnowac na to czas. Cały czas mam włożone tylko CD1. Instalowac dalej? Może to ja coś źle robię, tylko co.
Ostatnio zmieniony 2009-11-28, 13:30 przez qwert45, łącznie zmieniany 1 raz.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Błędy podczas instalacji

Post autor: Pajaczek » 2009-11-28, 14:22

qwert45 pisze:Instalowac dalej? Może to ja coś źle robię, tylko co.
Ale wyraźnie napisane jest co jest nie tak. Błędy odczytu poszczególnych pakietów. Sprawdź czy pobrany obraz jest poprawny, może miałeś błędy już na etapie pobierania obrazu, a może błędy powstały przy nagrywaniu cd. Możliwe też że masz uszkodzony czytnik i jedynie wymiana napędu wystarczy, bo płyta została nagrana prawidłowo.

Posprawdzaj sumę md5 (man md5sum) obrazu, wypalonej płyty. Sprawdź czy czytnik CD jest sprawny.

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Błędy podczas instalacji

Post autor: ondreyos » 2009-11-28, 23:28

Moze byc jeszcze problem z pamiecia. Kiedys mialem podobne objawy podczas instalacji. Po pol dnia kombinowania, nagraniu chyba 10 plyt, pozamienianiu napedow, w koncu cos mnie tknelo i puscilem memtesta ;) Fakt, ze to byl moj pierwszy kontakt z tym komputerem (wygrzebany gdzies u kumpla w szafie ze sprzetami z kategorii "antyki"), a jesli ty tej swojej maszyny juz uzywasz jakis czas, to opcja bledow pamieci jest mniej prawdopodobna. Ale sprawdzic swoja droga nie zaszkodzi ;)

ODPOWIEDZ