Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

mpn103
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2010-02-04, 10:50

Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: mpn103 » 2010-02-04, 10:56

Witam.

Posiadam aktualnie wersje 10.2 bo kiedyś jakoś sie jej uczepiłem.
Mam na niej różne usługi jak www, ftp, mysql itp.

Czy można bezproblemowo uaktualnić tego już "staruszka" by nie bawić się w ponowną konfigurację tego wszystkiego?

Interesuje mnie www, mysql i php,

Gdy aktualizuje pakiety ręcznie z paczek Slackware na nowszych płytach to niestety przy Glibc "staje" i krzyczy "kernel is too old"
A bez tego nie ruszy Apache2...

Jest jakaś rada na to?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: webster » 2010-02-04, 11:04

Ja bym zainstalował 13stke, albo 12.2 i przeniósł usługi. httpd mysql i ftp to są lajtowe usługi. confy sobie zachowaj, skrypty i inne pierdółki by nie ustawiać all na nowo, i lecisz z robotą. Czas operacyjny max 1,5h i serwer stoi na nowym systemie.

A czy warto? Zawsze warto. Pamietaj że do prawidłowego i stabilnego systemu wymaga się aktualizacji zwłaszcza kernala. Najnowszy slack odjąć jedna wersje i jest git :D więc min 12.2 :).

Bezpieczeństwo, załatane dziury. Najnowsze paczki, stabilność

Oczywiście to moja opinia. Nikt nie musi się ze mną zgadzać :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

mpn103
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2010-02-04, 10:50

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: mpn103 » 2010-02-04, 11:07

hmm...

W sensie przenoszenia confów mówisz o całkowitym skopiowaniu katalogów z /etc?

A, i czy można uaktualnić jądro na wersje z 12.2 poprzez installpkg albo webmina?

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: Pajaczek » 2010-02-04, 12:49

mpn103, Daj sobie spokój z aktualizacją z 10.2 na 12.2... za duża przepaść. Jak koniecznie chcesz, to poczytaj README w kolejnych wersjach. Ale roboty przy tym będzie, że ho ho. I to zgodnie z opisem by nie rozwalić systemu.

Jak Ci radzą instalację 12.2 lub 13.0, to instaluj a nie dalej brniesz w aktualizację.

A jak koniecznie chcesz pozostać przy 10.2:
- Nie mówimy o aktualizacji kernela do 12.2, co najwyżej do 2.4.X lub 2.6.X, bo tak są ozanczane kernele.
- pościągaj sobie źródełka poszczególnych programów, zrób paczki i przeinstaluj, inaczej zawsze Ci się będzie pluł, jak nie glibc to kernel, lub jeszcze coś innego.

mpn103
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2010-02-04, 10:50

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: mpn103 » 2010-02-04, 17:54

Tak owszem, fajnie by było zainstalować to wszystko od nowa.
Ale mam Slackware 10.2 tylko dlatego że jest razem z nim uruchomiony LMS i wszystkie usługi razem z www, ftp i tak dalej.
Wszystko ładnie pięknie z www i FTP i MySQL sobie poradzę, ale nie umiem uruchomić lms'a by generował skrypty tak jak tego chce i tak jak jest na 10.2.

Na 10.2 jest mysql 4, na 13 jest już mysql 5 i moja baza wywala krzaki.
Chętnie bym przeszedł na Slackware 13, ale... jestem zbyt cienki w skonfigurowaniu modułów LMS'a by generował skrypty konfiguracyjne dla dhcp'a czy innych usług...

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: m00n » 2010-02-04, 19:26

a nie lepiej troche poczytac i uruchomic te uslugi oddzielnie samemu, wiedzac co sie robi i majac nad tym pelna kontrole ?
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: webster » 2010-02-04, 19:36

m00n, myślę że nasz kolega musi na szybko zmienić dystrybucyjną maszynę, jak najmniejszym dla niego kosztem i ryzykiem że coś namiesza bo ma za małą wiedzę by poradzić sobie jeśli coś walnie.

mpn103, LMS Możesz żywymi plikami przenieść na drugi serwer i powinno być ok.
Wyjaśnij co się pod tym kryje:
mpn103 pisze:nie umiem uruchomić lms'a by generował skrypty tak jak tego chce i tak jak jest na 10.2.
W 12.2 też jest mysql 5, więc bez zmian z 13stka. W sumie nic nie stoi na przeszkodzie by nawet na 12.2 czy tam 13 pozostać przy mysql 4. Po za tym import bazy do 5tki nie powinien stwarzać problemów.

Finalizując, nie rób aktualizacji samego systemu bo zrąbiesz system, nic nie wstanie, a stracisz tylko czas. Instaluj nowy system i przenoś po kolei usługi. Tak radzę.
Ostatnio zmieniony 2010-02-04, 19:37 przez webster, łącznie zmieniany 1 raz.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: Outlaw » 2010-02-04, 20:10

mpn103, jak przeniesiesz bazę lms to z skryptami nie będzie problemu. Po prostu je skopiujesz razem z wpisami z crona.
Nawet się nie zastanawiaj nad aktualizacją maszyny do nowszej wersji bo to za duży skok i musiałbyś po kolei aktualizować. Straciłbyś cały dzień i nie miałbyś pewności że będzie wszystko działać, bo wiadomo jak to bywa przy aktualizacjach... Lepiej postawić od nowa i przenieść wszystko.

mpn103
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2010-02-04, 10:50

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: mpn103 » 2010-02-05, 18:08

Tylko jak przenoszę bazę z wersji mysql4 do mysql5 5 to owszem działa, ale ma błędy.
Krzyczy wtedy że nie ma różnych tabel, wpisów.
A nawet nie widzę listy klientów bo... error :D

Moja obecna dystrybucja to 10.2

Temu myślałem że może aktualizacja to ugryzie.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: webster » 2010-02-05, 18:19

Jak Masz takie problemy, to zainstaluj na 12.2 mysql 4.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

mpn103
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2010-02-04, 10:50

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: mpn103 » 2010-02-05, 18:26

Widzisz webster, problem mój polega raczej na przeniesieniu bazy ponieważ nowsze wersje lms'a wymagają mysql5, w sumie nie wiem czym sie dokładnie różnią od obecnej ostatniej stabilnej która wykorzystuje mysql4 czyli 1.8.14.
1.9 były juz robione pod mysql5.

A jakoś nie potrafię z bazy wyjąć tylko konfiguracji demonów które generują skrypty.
Z reszta nie mam pewności że te skrypty podpasują Slackware'owi.
Ściagam właśnie pełną wersję DVD Slacka 13 i zobaczymy co z tego będzie.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: webster » 2010-02-05, 19:20

mpn103 pisze:Ściagam właśnie pełną wersję DVD Slacka 13 i zobaczymy co z tego będzie.
Powodzenia :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

mpn103
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2010-02-04, 10:50

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: mpn103 » 2010-02-05, 19:28

Się zobaczy, a się tak zapytam.

Czy można jakoś bezproblemowo przenieść bazę z 4 na 5?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: webster » 2010-02-05, 19:55

TUTAJ Masz info na ten temat
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 19:56 przez webster, łącznie zmieniany 1 raz.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

mpn103
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2010-02-04, 10:50

Re: Aktualizacja Slackware 10.2 do nowszej wersji

Post autor: mpn103 » 2010-02-05, 19:57

A to powiedzcie mi, skoro już jestem wśród fachowców, to się zapytam...

Jak można zmienić hasło root'a mysql'a jak się go nie zna?

ODPOWIEDZ