[Rozw] - Problem z LILO

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

tomekn
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2004-11-26, 09:47

[Rozw] - Problem z LILO

Post autor: tomekn » 2010-02-13, 14:25

Witam
Tak jak w temacie mam problem związany uruchamianiem systemu po instalacji.
Moja konfiguracja sprzętowa to RAID I z 2 SATA HDD.

W trakcie standardowej instalacji slackware 13 nie napotkałem na żadne z problemów czy to związanych z wykrywaniem dysku instalacją lilo itd.

Problem pojawia się w momencie gdy próbuje uruchomić zainstalowany system. Na ekranie pojawia mi się coś w rodzaju L 9A 99 99 99 99 99 99 99 99 99 ...

Próbowałem postępować tak jak moi poprzednicy na forum ale bez pozytywnego skutku.

Mój Lilo.config

Kod: Zaznacz cały

boot=/dev/sda
bitmap=/boot/slack.bmp
prompt
timeout=1200
change-rules
reset
vga = normal

image = /boot/vmlinuz
root = /dev/sda1
label=Linux
read-only
Dodatkowo jeśli próbowałem odpalić lilo jako chroot to:

Kod: Zaznacz cały

Warning: Unable to determine video adapter in use in the present system.
Warning: Video adapter does not support VESA BIOS extensions needed for
display of 256 colors. Boot loader will fall back to TEXT only operation. 
Jak mogę rozwiązać problem z MBR bo to tu chyba jest problem.
Ostatnio zmieniony 2010-02-14, 13:43 przez tomekn, łącznie zmieniany 1 raz.

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: syriusz666 » 2010-02-13, 15:07

A nie powinno byc czasem tak np:

Kod: Zaznacz cały

boot = /dev/md0
i

Kod: Zaznacz cały

root = /dev/md1
zajrzyj TU, gdzie ta twoja macierz bo ja jej nie widze ?
Ostatnio zmieniony 2010-02-13, 15:14 przez syriusz666, łącznie zmieniany 3 razy.

tomekn
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2004-11-26, 09:47

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: tomekn » 2010-02-13, 15:23

W moim przypadku to RAID jest sprzętowy więc chyba nie muszę nic robić.

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: syriusz666 » 2010-02-13, 15:27

Kontroler na plycie czy jakis zewnetrzny ?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1265
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: webster » 2010-02-13, 17:36

Poprowadź scieszkę do /dev/cciss/c0d0p1

czyli

Kod: Zaznacz cały

boot = /dev/cciss/c0d0
root = /dev/cciss/c0d0p1
Sprawdź i daj info
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

tomekn
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2004-11-26, 09:47

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: tomekn » 2010-02-14, 12:25

Kontroler wbudowany jest w płytę główną.
Sama maszyna to platforma intelowa typowo serwerowa z XEON-EM dopiero co zakupiona.

po wprowadzeniu zmian webster

Robiłem tak:

Kod: Zaznacz cały

mkdir /mnt/proc
mkdir /mnt/dev
mkdir /mnt/sda1

mount -t proc none /mnt/proc
mount -o bind /dev /mnt/dev
mount /dev/sda1 /mnt/sda1

chroot /mnt/sda1
mcedit lilo.conf
lilo
Otrzymuje:

Kod: Zaznacz cały

Fatal: open /dev/cciss/c0d0: No such device or address
Tylko ciekawe bo ja ten folder i pliki wodze i są dostępne.

Dodatkowo jak zrobiłem liloconf to otrzymuje komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Warning: /proc/partitions does not exist, disk scan bypassed
Warning: Unable to determine video adapter in use in the present system.
Warning: Video adapter does not support VESA BIOS extensions needed for
display of 256 colors. Boot loader will fall back to TEXT only operation. 
Tylko że liloconf sam naczytał hdd i ustawił wpisy w lilo.conf zmieniając

Kod: Zaznacz cały

boot = /dev/sda
root = 
Ciekawe czemu root jest pusty.

Zerknę jeszcze do BIOS

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: syriusz666 » 2010-02-14, 13:24

tomekn pisze:Kontroler wbudowany jest w płytę główną.
Sama maszyna to platforma intelowa typowo serwerowa z XEON-EM dopiero co zakupiona.
Fake raid!!!! ja tez mam intela (S3210SHLX), postaw programowego, podejrzewam ze stawiales macierz w biosie tak ?
Ostatnio zmieniony 2010-02-14, 13:25 przez syriusz666, łącznie zmieniany 1 raz.

tomekn
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2004-11-26, 09:47

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: tomekn » 2010-02-14, 13:37

Problem rozwiązany
Pomysł sprawdzenia BIOS okazał się trafny.
Zmieniłem w BIOS-ie ustawiania dot. RAID (dostępne są dwa softy) następnie wyczyściłem obecną konfigurację RAID + reboot i ponownie skonfigurowałem RAID i slack ruszył z HDD.

Tylko ciekawe że po wyczyszczeniu konfiguracji RAID dane nie zniknęły.
Myślałem że instalka systemu będzie musiała być przeprowadzona ponownie.
Jak widać całe życie człowiek się uczy.

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: syriusz666 » 2010-02-14, 13:44

tomekn, jaka plyta glowna ? (model), chcesz powiedziec ze postawiles macierz w biosie i slack widzi macierz bez dodatkowego sterownika ?

tomekn
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2004-11-26, 09:47

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: tomekn » 2010-02-14, 16:44

Zakupiłem coś takiego Platforma serwerowa Intel SR1630GP

Kod Producenta SR1630GP
Platforma Intel
Obudowa Rack 1U
Płyta Główna S3420GPLC

Tak Slackware wszystko pięknie wykrył i działa :ok: pięknie .

Ustawiłem konfigurację RAID I z poziomu BIOS i to wszystko.
Problem był tylko z MBR ale to już pokonałem jak widać w powyżej.

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: syriusz666 » 2010-02-14, 17:02

tomekn, ja mialem stawiac programowego na mojej plycie ale widze ze moze jednak pobawie sie z tym "sprzetowym" (tyle ze mi chodzi o Matrix Raid), nie zmienia to faktu ze sa to "pseudosprzętowe raidy". Moglbys wrzucic jakies screeny ? typu: zurzycie procesora, pamieci, odczyt, zapis na macierzy.

btw. slote PCI-e x16(fizyczne 16 linii) dziala x8 tak jest niby napisane ze dziala x8, u mnie tez tak pisalo i co ? PCI-e x16 dzialal x1, tak bylo u mnie na 3 roznych plytach intela, (mowie o plytach serverowych) po wgraniu nowszego biosu powinno dzialac x16, dlaczego takie ograniczenia ? najprawdopodobniej zeby nie tworzyc na nich platform typu Desktop czy Workstation.
Ostatnio zmieniony 2010-02-14, 17:38 przez syriusz666, łącznie zmieniany 2 razy.

tomekn
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2004-11-26, 09:47

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: tomekn » 2010-02-14, 20:15

OK nie ma problemu tylko daj mi troszkę czasu.
Teraz muszę dokończyć konfigurację całego środowiska.

Na chwilę obecna przy takiej konfiguracji to mogę spokojnie stwierdzić że wszystko naprawdę śmiga świetnie.

Swoją drogą to czy RAID sprzętowy jest w jakiś sposób gorszy od softwarowego, chyba nie dla RAID I.

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: syriusz666 » 2010-02-14, 20:38

tomekn pisze: Swoją drogą to czy RAID sprzętowy jest w jakiś sposób gorszy od softwarowego, chyba nie dla RAID I.
1 Zewnetrzny kontroler raid, najlepsze rozwiaznie jednak trzba miec kapuste :D
2 Kontrloer raid na plycie, jezeli takowy posiadasz czemu nie, jednak obciaza system (procesor, ram)
3 Programowy raid, rozwiazanie dla kazdego nie wymaga zadnego kontrolera raid

Wszystko zalezy od zastosowanie macierzy :)
Ostatnio zmieniony 2010-02-14, 20:40 przez syriusz666, łącznie zmieniany 1 raz.

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: sp7foy » 2010-02-15, 08:57

syriusz666 pisze:chcesz powiedziec ze postawiles macierz w biosie i slack widzi macierz bez dodatkowego sterownika ?
Tak po prawdzie to zawsze jak mogę tak stawiam i nigdy nie potrzebowałem dawać żadnego sterownika spoza tych które są w samej instalce Slacka. W końcu BIOS takie dyski przedstawia jako zwykłe dyski (tak z definicji sterownika sprzętowego) więc niby dlaczego miałoby nie działać?

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Rozw] - Problem z LILO

Post autor: darjerz » 2010-02-15, 09:03

No ja poległem z bootowaniem na fake raidzie z nvidii.
Co prawda win daje sobie z tym rade slack juz nie, ale ....aby nie tracić czasu na kombinowanie odpalam slacka z ...dysku IDE a reszta home itp. już bez problemu na fake raidze 0 przez dm-raid.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

ODPOWIEDZ