od KNetwork do problemow z Wicd

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
millena
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 2006-03-20, 14:37
Lokalizacja: /dev/null
Kontakt:

od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: millena » 2010-03-01, 19:08

Kod: Zaznacz cały

/usr/bin/knetworkmanager: No such file or directory
Jak kliknę na ikonkę KNetwork w ogóle się nie uruchamia, a pod konsolą dostaje wyżej podaną informację :(
Ostatnio zmieniony 2010-03-17, 17:31 przez millena, łącznie zmieniany 1 raz.
[color=green]dd if=/home/millena of=/dev/null [/color]-> [color=olive]od kiedy kieruje backupy do /dev/null idą o wiele szybciej [/color] [img]http://mandrivauser.ovh.org/.image/fftoie.gif[/img]

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: marco70 » 2010-03-01, 19:58

Zakładam ze masz 13 z kde4 a tam nie ma takiego programu.W extra jest wicd.
Ostatnio zmieniony 2010-03-01, 20:21 przez marco70, łącznie zmieniany 1 raz.
Slackware 14.0 kde 4.8.5
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

Awatar użytkownika
millena
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 2006-03-20, 14:37
Lokalizacja: /dev/null
Kontakt:

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: millena » 2010-03-08, 09:13

Kod: Zaznacz cały

# wicd-client
/usr/lib64/python2.6/site-packages/gtk-2.0/gtk/__init__.py:72: GtkWarning: could not open display
  warnings.warn(str(e), _gtk.Warning)
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/wicd/wicd-client.py", line 48, in <module>
    import wicd.wpath as wpath
ImportError: No module named wicd.wpath
[color=green]dd if=/home/millena of=/dev/null [/color]-> [color=olive]od kiedy kieruje backupy do /dev/null idą o wiele szybciej [/color] [img]http://mandrivauser.ovh.org/.image/fftoie.gif[/img]

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: marco70 » 2010-03-08, 10:47

@millena dlaczego z konta root ? rc.wicd odpalone ?
Ostatnio zmieniony 2010-03-08, 10:47 przez marco70, łącznie zmieniany 1 raz.
Slackware 14.0 kde 4.8.5
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

Awatar użytkownika
millena
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 2006-03-20, 14:37
Lokalizacja: /dev/null
Kontakt:

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: millena » 2010-03-08, 11:16

Kod: Zaznacz cały

monisia@HP:/etc/rc.d$ rc.wicd start
Starting wicd daemon...
monisia@HP:/etc/rc.d$ wicd-client
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/wicd/wicd-client.py", line 48, in <module>
    import wicd.wpath as wpath
ImportError: No module named wicd.wpath
bylo z roota, bo konta usera nie mialam, swiezo po instalce :/
Ostatnio zmieniony 2010-03-08, 11:17 przez millena, łącznie zmieniany 1 raz.
[color=green]dd if=/home/millena of=/dev/null [/color]-> [color=olive]od kiedy kieruje backupy do /dev/null idą o wiele szybciej [/color] [img]http://mandrivauser.ovh.org/.image/fftoie.gif[/img]

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: marco70 » 2010-03-08, 11:30

rc.wicd odpalamy z root-a wicd z usera
Daj

Kod: Zaznacz cały

# chmod 755 /etc/rc.d/rc.wicd
Restart kompa i sprawdź z usera czy ruszy.
Czy wicd jest z paczki dla slackware ? Jak wersja ?
Ostatnio zmieniony 2010-03-08, 11:31 przez marco70, łącznie zmieniany 2 razy.
Slackware 14.0 kde 4.8.5
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

Awatar użytkownika
millena
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 2006-03-20, 14:37
Lokalizacja: /dev/null
Kontakt:

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: millena » 2010-03-08, 11:33

Uruchomilo sie, ale nie wyszukuje sieci i nie da sie skonfigurowac :(

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-03-08, 11:49 przez millena, łącznie zmieniany 4 razy.
[color=green]dd if=/home/millena of=/dev/null [/color]-> [color=olive]od kiedy kieruje backupy do /dev/null idą o wiele szybciej [/color] [img]http://mandrivauser.ovh.org/.image/fftoie.gif[/img]

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: marco70 » 2010-03-08, 11:51

Czy karta wifi jest w ustawieniach wybrana ?
Slackware 14.0 kde 4.8.5
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

Awatar użytkownika
millena
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 2006-03-20, 14:37
Lokalizacja: /dev/null
Kontakt:

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: millena » 2010-03-08, 17:06

W ogole preference nie chce mi się uruchomic ;( Nie mam pojecia co sie dzieje :(
[color=green]dd if=/home/millena of=/dev/null [/color]-> [color=olive]od kiedy kieruje backupy do /dev/null idą o wiele szybciej [/color] [img]http://mandrivauser.ovh.org/.image/fftoie.gif[/img]

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: darjerz » 2010-03-08, 17:46

Pewnie brak jakiejś zależności pygtk?. W slacku 64 (current) nie mam w ogóle takiego pliku: jest w lokalizacji /usr/share/wicd/gtk/wicd-client.py . Jaka to wersja Slackware i jaka wicd?
Ostatnio zmieniony 2010-03-08, 17:47 przez darjerz, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
millena
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 2006-03-20, 14:37
Lokalizacja: /dev/null
Kontakt:

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: millena » 2010-03-08, 18:21

Slackware 13, Wicd 1.6 -chyba
[color=green]dd if=/home/millena of=/dev/null [/color]-> [color=olive]od kiedy kieruje backupy do /dev/null idą o wiele szybciej [/color] [img]http://mandrivauser.ovh.org/.image/fftoie.gif[/img]

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: marco70 » 2010-03-08, 18:52

Jak się złapie myszką prawy dolny narożnik i dalej w prawo to są preferencje ?
Zobacz też jak zmienisz rozmiar czcionki na mniejszy.
Tu widać
Ostatnio zmieniony 2010-03-08, 18:54 przez marco70, łącznie zmieniany 2 razy.
Slackware 14.0 kde 4.8.5
i5-6500 CPU @ 3.20GHz

Awatar użytkownika
millena
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 2006-03-20, 14:37
Lokalizacja: /dev/null
Kontakt:

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: millena » 2010-03-17, 12:59

Obrazek

U mnie na nic nie da sie kliknac, nic nie dziala :(
[color=green]dd if=/home/millena of=/dev/null [/color]-> [color=olive]od kiedy kieruje backupy do /dev/null idą o wiele szybciej [/color] [img]http://mandrivauser.ovh.org/.image/fftoie.gif[/img]

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: darjerz » 2010-03-17, 15:05

A co masz z pythona zainstalowanego? ls /var/log/packages/py*
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
millena
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 2006-03-20, 14:37
Lokalizacja: /dev/null
Kontakt:

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

Post autor: millena » 2010-03-17, 17:15

Kod: Zaznacz cały

monisia@Millena:/usr/lib/wicd$ ls /var/log/packages/py*
/var/log/packages/pycairo-1.8.4-x86_64-3     /var/log/packages/pygtk-2.10.6-i486-1     /var/log/packages/python-2.6.2-x86_64-3
/var/log/packages/pycups-1.9.45-x86_64-2     /var/log/packages/pygtk-2.14.1-x86_64-2
/var/log/packages/pygobject-2.16.1-x86_64-1  /var/log/packages/pyrex-0.9.8.5-x86_64-2
ale juz zaczelo dzialac po dodaniu kilku linijek do interfaces, ale teraz nie laczy mi sie z siecią.

Jest to ad-hoc na WEPie i statycznym IP.
Dostaje taki komunikat:

Obrazek [/code]
[color=green]dd if=/home/millena of=/dev/null [/color]-> [color=olive]od kiedy kieruje backupy do /dev/null idą o wiele szybciej [/color] [img]http://mandrivauser.ovh.org/.image/fftoie.gif[/img]

ODPOWIEDZ