Strona 1 z 2

od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-01, 19:08
autor: millena

Kod: Zaznacz cały

/usr/bin/knetworkmanager: No such file or directory
Jak kliknę na ikonkę KNetwork w ogóle się nie uruchamia, a pod konsolą dostaje wyżej podaną informację :(

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-01, 19:58
autor: marco70
Zakładam ze masz 13 z kde4 a tam nie ma takiego programu.W extra jest wicd.

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-08, 09:13
autor: millena

Kod: Zaznacz cały

# wicd-client
/usr/lib64/python2.6/site-packages/gtk-2.0/gtk/__init__.py:72: GtkWarning: could not open display
  warnings.warn(str(e), _gtk.Warning)
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/wicd/wicd-client.py", line 48, in <module>
    import wicd.wpath as wpath
ImportError: No module named wicd.wpath

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-08, 10:47
autor: marco70
@millena dlaczego z konta root ? rc.wicd odpalone ?

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-08, 11:16
autor: millena

Kod: Zaznacz cały

monisia@HP:/etc/rc.d$ rc.wicd start
Starting wicd daemon...
monisia@HP:/etc/rc.d$ wicd-client
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/wicd/wicd-client.py", line 48, in <module>
    import wicd.wpath as wpath
ImportError: No module named wicd.wpath
bylo z roota, bo konta usera nie mialam, swiezo po instalce :/

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-08, 11:30
autor: marco70
rc.wicd odpalamy z root-a wicd z usera
Daj

Kod: Zaznacz cały

# chmod 755 /etc/rc.d/rc.wicd
Restart kompa i sprawdź z usera czy ruszy.
Czy wicd jest z paczki dla slackware ? Jak wersja ?

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-08, 11:33
autor: millena
Uruchomilo sie, ale nie wyszukuje sieci i nie da sie skonfigurowac :(

Obrazek

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-08, 11:51
autor: marco70
Czy karta wifi jest w ustawieniach wybrana ?

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-08, 17:06
autor: millena
W ogole preference nie chce mi się uruchomic ;( Nie mam pojecia co sie dzieje :(

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-08, 17:46
autor: darjerz
Pewnie brak jakiejś zależności pygtk?. W slacku 64 (current) nie mam w ogóle takiego pliku: jest w lokalizacji /usr/share/wicd/gtk/wicd-client.py . Jaka to wersja Slackware i jaka wicd?

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-08, 18:21
autor: millena
Slackware 13, Wicd 1.6 -chyba

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-08, 18:52
autor: marco70
Jak się złapie myszką prawy dolny narożnik i dalej w prawo to są preferencje ?
Zobacz też jak zmienisz rozmiar czcionki na mniejszy.
Tu widać

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-17, 12:59
autor: millena
Obrazek

U mnie na nic nie da sie kliknac, nic nie dziala :(

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-17, 15:05
autor: darjerz
A co masz z pythona zainstalowanego? ls /var/log/packages/py*

Re: od KNetwork do problemow z Wicd

: 2010-03-17, 17:15
autor: millena

Kod: Zaznacz cały

monisia@Millena:/usr/lib/wicd$ ls /var/log/packages/py*
/var/log/packages/pycairo-1.8.4-x86_64-3     /var/log/packages/pygtk-2.10.6-i486-1     /var/log/packages/python-2.6.2-x86_64-3
/var/log/packages/pycups-1.9.45-x86_64-2     /var/log/packages/pygtk-2.14.1-x86_64-2
/var/log/packages/pygobject-2.16.1-x86_64-1  /var/log/packages/pyrex-0.9.8.5-x86_64-2
ale juz zaczelo dzialac po dodaniu kilku linijek do interfaces, ale teraz nie laczy mi sie z siecią.

Jest to ad-hoc na WEPie i statycznym IP.
Dostaje taki komunikat:

Obrazek [/code]