Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: michas100 » 2010-03-05, 09:18

Witam jak w temacie, chce zrobić mirroring sprzętowy dla slacka 12.2.
Obrazek
Obrazek
Jednak mam pytanie 1. czy po stworzeniu macierzy dyskowej będe musiał cos konfigurować w slacku (raid tools,mdadm) czy juz nic nie potrzebuje konfigurować?
2. czy po tej operacji (dodania macierzy sprzętowej)- slack da się "spokojnie zainstalować, utworzyć partycje itd..."- tu np.. program Billa "prosi" o załadowanie sterowników ahci sata raid
Mobo z obsługa RAid:
Obrazek
slackware student :-)
ObrazekObrazek

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: sp7foy » 2010-03-05, 21:08

michas100 pisze: 2. czy po tej operacji (dodania macierzy sprzętowej)- slack da się "spokojnie zainstalować


Sprzętowy RAID to taki który dla systemu widziany jest jako normalny dysk.
Normalnie będzie występował jako /dev/sda.
Oba dyski widzi tylko kontroler RAID, a dla systemu przedstawia je jako jeden. Zapisujesz na tym jednym a kontroler się martwi żeby trafiło na dwa.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: Pajaczek » 2010-03-06, 00:08

Chociaż po tym
michas100 pisze:tu np.. program Billa "prosi" o załadowanie sterowników ahci sata raid
można się domyślać, że to nie jest w pełni sprzętowy RAID ;/ A raczej fake raid.

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: michas100 » 2010-03-06, 10:12

sp7foy pisze:
michas100 pisze: 2. czy po tej operacji (dodania macierzy sprzętowej)- slack da się "spokojnie zainstalować


Sprzętowy RAID to taki który dla systemu widziany jest jako normalny dysk.
Normalnie będzie występował jako /dev/sda.
Oba dyski widzi tylko kontroler RAID, a dla systemu przedstawia je jako jeden. Zapisujesz na tym jednym a kontroler się martwi żeby trafiło na dwa.

Chociaż po tym
michas100 napisał/a:
tu np.. program Billa "prosi" o załadowanie sterowników ahci sata raid
można się domyślać, że to nie jest w pełni sprzętowy RAID ;/ A raczej fake raid.

Dziękuje za info :-) właśnie o to mi chodziło i jeszcze pytanie czy instalke przeprowadze slacka bez bawienia się w dodatkowe sterowniki AHCI czyli lepiej niż w przypadku win xp?
Ostatnio zmieniony 2010-03-06, 10:13 przez michas100, łącznie zmieniany 1 raz.
slackware student :-)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: darjerz » 2010-03-06, 14:12

W przypadku fake raida musisz najpierw uruchomić instalkę - wcześniej przygotować sobie dmraid (ja wrzucam tylko skompilowany dmraid.static) uruchomić dmraid -ay zobaczyć jakie masz partycje ls /dev/mapper i... dalej chyba dasz radę?
Ja do tej pory nie przegryzłem sie przez bootowanie slacka z / na fake-raidzie , owszem udało mi się przez gruba2 i inintrd zamontować roota ale... wtedy coś sie gryzło z pozostałymi partycjami, więc z braku czasu... system mam na osobnym hdd za to dane na fake-raidze.
Ale jak tylko znajdę czas w końcu wgryzę sie w problem.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: mina86 » 2010-03-06, 22:39

Było, poszukaj.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications


Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: michas100 » 2010-03-08, 09:09

:-) Dziekuje WSZYSTKIM Wam za pomoc.
Reasumując wydawało mi się, że skoro system będzie widział macierz(mirroring) jako jeden dysk to sie zainstaluje bezproblemowo i w przypadku uszkodzenia jednego dysku drugi w locie przejmie funkcje uszkodzonego dysku. Nie wiedziałem że trzeba bedzie bawić sie w jakieś zabiegi żeby Slackware dajmy na to 32 bit się zechciał zainstalować.
Rozmiawiamy przeciez o rajdzie sprzętowym a nie systemowym...
Tyle się naczytałem o sposobach wykonania raida 1 jednak odnoszą sie one do instalacji OS Windows.
Prosił bym o podsumowanie, bo moja wiedza jest niestety zbyt mała odmośnie stawiania Raida 1 na slackware(nigdy tego nie robiłem)

[ Dodano: 2010-03-08, 09:10 ]
Outlaw pisze:Też z tym kiedyś walczyłem ;)
http://blog.outlaw.one.pl/2008/08/11/fa ... ar-1420sa/

Zobacz może Ci to pomoże
:-) czytałem to wczesniej teraz drugi raz i niestety mało z tego kojarzę:-(.
Najpierw dodajemy dyski które chcemy skonfigurować, u mnie to były dwa dyski które miały być w RAID1, opcja nazywa się ‘configure drives’. Po dodaniu wchodzimy w ‘create array’. Najpierw musimy wybrać które dyski mają znaleść się w raid. Oczywiście wcześniej trzeba było dodać je do konfiguracji. Potem pojawi się nowe okno z wyborem rodzaju raidu. Ja miałem tylko do wyboru 1 i 0, z racji podłączonych tylko dwóch dysków. Potem dajemy nazwę pod jaką będą widniały urządzenia w /dev/mapper, przykładowo: /dev/mapper/ddf1_RAID1p1 będzie dla partycji /dev/sda1 na oby dwóch dyskach. Potem zostaje wybór jak ma być stworzony raid. Do wyboru 3 opcje. Build, clear i quick init. Przy instalacji na nowych dyskach wystarczy że wybierzemy quick init. Potem będzie pytanie czy wymazać tablice partycji odpowiadamy twierdząco w przypadku gdy są to nowe dyski i nic na nich nie ma. Jeśli przykładowo mamy jeden dysk i chcemy go mapować na drugim to wybieramy opcje pierwszą build i potem pada pytanie który z dysków ma być źródłowym. Czyli tym z którego dane będą skopiowane na nowy dysk. Wybieramy odpowiedni i musimy uzbroić się w cierpliwość. Przy dyskach 250GB proces ten trwa 1h. Jeśli będzie koniec to wychodzimy i po reboocie sytem powinnien wstać, jeśli mamy wkompilowane moduły obsługi raid w kernelu.
----> to wykonuje w BIOSOWYM konfigu RADIA(np. przy ładowaniu komputera np. Ctrl+i)???????
W tym linku jest opis FEDORA i Grub a w slacku bardziej jest LILO :-( przydał by sie opis step by step... :idea:

darjerz patrzyłem tu (link ponizej) ale widze że nie do końca to działa i duuuuużo kombinacji :-(
http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=21241
Ostatnio zmieniony 2010-03-08, 09:50 przez michas100, łącznie zmieniany 4 razy.
slackware student :-)
ObrazekObrazek

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: Pajaczek » 2010-03-08, 13:15

michas100 pisze:Reasumując wydawało mi się, że skoro system będzie widział macierz(mirroring) jako jeden dysk to sie zainstaluje bezproblemowo i w przypadku uszkodzenia jednego dysku drugi w locie przejmie funkcje uszkodzonego dysku. Nie wiedziałem że trzeba bedzie bawić sie w jakieś zabiegi żeby Slackware dajmy na to 32 bit się zechciał zainstalować.
Rozmiawiamy przeciez o rajdzie sprzętowym a nie systemowym...
Jeśli będzie widział... to oczywiście się tak zainstaluje. Cały problem w tym czy aby na pewno będzie tak łatwo.

Sprzętowy - programowy... właśnie w tym rzecz, że jest jeszcze coś pośredniego. Fake raid. Raid "sprzętowy" który wymaga jednak dodatkowego sterownika (firmwaru). Zobacz opis w anglojęzycznej wiki.

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: michas100 » 2010-03-08, 13:49

Pajaczek pisze:
michas100 pisze:Reasumując wydawało mi się, że skoro system będzie widział macierz(mirroring) jako jeden dysk to sie zainstaluje bezproblemowo i w przypadku uszkodzenia jednego dysku drugi w locie przejmie funkcje uszkodzonego dysku. Nie wiedziałem że trzeba bedzie bawić sie w jakieś zabiegi żeby Slackware dajmy na to 32 bit się zechciał zainstalować.
Rozmiawiamy przeciez o rajdzie sprzętowym a nie systemowym...
Jeśli będzie widział... to oczywiście się tak zainstaluje. Cały problem w tym czy aby na pewno będzie tak łatwo.

Sprzętowy - programowy... właśnie w tym rzecz, że jest jeszcze coś pośredniego. Fake raid. Raid "sprzętowy" który wymaga jednak dodatkowego sterownika (firmwaru). Zobacz opis w anglojęzycznej wiki.
Poczytałem jednak wiele jest o Ubuntu i Fedorze o slaku nie znalazłem. Znalazłem natomiast inną ciekawą informacje Fake Raid zmirroruje nam dane dyskowe więc ochroni nas od utraty danych jednak w przypadku rozjechania systemu(system crash) na dysku lustrzanym równiez system bedzie rozjechany. Ale pal sześć to ważne że dane będa i będzie je można przerzucić do świeżej instalacji lub naprawić istniejąca--> WNIOSEK zabezpieczy nas przed uszkodzonym fizycznie(spalonym, zjedzonym, zdeptanym) dyskiem twardym przerzucajac dane na dysk lustrzany. Nadal nie mam odpowiedzi odnośnie czy potrzebne czy nie potrzebne dodatkowe sterowniki żeby slack widział dysk :-)
slackware student :-)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: darjerz » 2010-03-08, 14:32

Nadal nie mam odpowiedzi odnośnie czy potrzebne czy nie potrzebne dodatkowe sterowniki żeby slack widział dysk :-)
Powtórze sie: dmraid
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: michas100 » 2010-03-08, 15:15

darjerz pisze:
Nadal nie mam odpowiedzi odnośnie czy potrzebne czy nie potrzebne dodatkowe sterowniki żeby slack widział dysk :-)
Powtórze sie: dmraid
Ok juz wiem, przepraszam dmraid ------> przydał by się opis jak go zaserwować instalacji/bądź zainstalowanemu uprzednio systemowi na solo dysku (podanego jednemu dyskowi w macierzy np. ghostem...) czy możliwe jest np... dodanie dmraida za pomoca takiego programu jak nLite czy cos w ten deseń czy robi sie to zupełnie inaczej?

:arrow: ... przepraszam za 1000 pytań
slackware student :-)
ObrazekObrazek

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: Pajaczek » 2010-03-08, 17:21

Zaraz zaraz... o jakim systemie Ty w ogóle myślisz?? Ghost jest pod Windę, zaś nlite służy przerabianiu instalki tegoż (czyli Windy). Jak to się ma do Slackware??

Btw. opis jak go zaserwować masz kilka postów wyżej, podany przez Outlawa.

Awatar użytkownika
michas100
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 2009-06-23, 07:56
Lokalizacja: Włocławek
Kontakt:

Re: Sprzętowy RAID 1 na slackware 12.2

Post autor: michas100 » 2010-03-09, 08:22

Pajaczek pisze:Zaraz zaraz... o jakim systemie Ty w ogóle myślisz?? Ghost jest pod Windę, zaś nlite służy przerabianiu instalki tegoż (czyli Windy). Jak to się ma do Slackware??

Btw. opis jak go zaserwować masz kilka postów wyżej, podany przez Outlawa.
Ok myśle o typie "działania" programu(cos jak nLite).... --->tworzenie obrazu dysku, oraz zintegrowanie dmraida z instalką. BTW Ghost również wspiera ext2 i ext3... prosze tu źródło wikipedia (tyle że nie wiem czy poprawnie stworzy obraz dysku :???: ) :arrow:
Version 4.0 of Ghost added multicast technology, following the lead of a competitor, ImageCast. Multicasting allows sending a single backup image simultaneously to other machines without putting greater stress on the network than by sending an image to a single machine. This version also introduced Ghost Explorer, a Windows program which allowed a user to browse the contents of an image file and extract individual files from it. Explorer was subsequently enhanced to allow users to add and delete files on FAT, later on ext2, ext3 and NTFS filesystems in an image. Until 2007, Ghost Explorer could extract files from NTFS images but not edit NTFS images. Ghost Explorer could work with images from older versions but only slowly; version 4 images contained indexes to find files rapidly. Version 4.0 also moved from real-mode DOS to 286 protected-mode. The additional memory available allowed Ghost to provide several levels of compression for images, and to provide the file browser. In 1998, Ghost 4.1 allowed for password-protected images.
oraz
Disk imaging competitors to Ghost have dealt with the decline of DOS by moving to Linux based preboot environments, where they can draw on the driver development for the Linux kernel to be able to image newer models of disk controllers.
Dziekuje za naprowadzenie na post Outlowa jednak tu jestem za słaby bo nie jest napisanie 'łopatologicznie' jak zaserwować dmraida.
Pozdrawiam

Linuxowy Ghost(słabe recenzje): tutaj

OUTLAW tego nie ogarniam ;-( :
Bootujemy z płytki, montujemy system gdzieś i dajemy chroot. Używamy rmmod do wyłączenia modułów: rm_mod, rm_mirror (wszystkie moduły rm_*) potem jeszcze moduły raid1 i inne które używają tych które już wymieniłem. Tworzymy wtedy nowy obraz kernela przez mkinitrd:

mkinitrd /boot/initrd-2.x.x.img 2.x.x

i dodajemy nową opcje do grub/lilo z nowym obrazem. Najlepiej skopiować obecny wpis który mamy i wstawić tylko nową linie z obrazem. Pierwotny wpis służy do uruchamiania systemu, gdy ten jest w raid, a drugi jeśli jest tylko jeden dysk. Wszystko to robiliśmy tylko na jednym dysku więc wszystko to co zrobiliśmy trzeba ‘dograć’ na drugi, więc halt i wpinamy drugi dysk. Wchodzimy do biosu kontrolera raid i usuwamy obecnie stworzony raid. Tworzymy nowy z taką samą nazwą urządzeń i wybieramy opcje build, a jako dysk źródłowy podajemy dysk z na którym pracowaliśmy przez chwilą. Dyski podpinane są w gniazda. Każde gniazdo nazywa się 00, 01…itd. od prawej strony licząc, więc wybieramy odpowiedni. Czekamy. Uruchamiamy i wybieramy w grubie pierwszą opcje żeby uruchamiał się z obrazu obsługującego raid ;)


[ Dodano: 2010-03-09, 12:03 ]
[ NOWY WĄTEK TEMAT PRZENIESIONY DO NOWEGO POSTU --> ]
tu nowy wątek
Edit końcowy zmieniam koncepcje na Soft Raida pocieszył mnie misiut:
misiut pisze:Wg. mnie stanowczo linuxowego soft raida, roboty nie ma wiele a system sprawdzony i bezpieczny... A z wynalazkami w nowych płytach różnie może być.



Acha i co do soft raida w 12.2:
1. fdisk i zakladasz partycje typu FD
2. mdadm --create /dev/md0 --level X --raid-devices=X /dev/sdx1 /dev/sdy1 ...
level to typ raida (0 1 5 6 10)
3. mke2fs -j /dev/md0
4. we fstabie dajesz linike zeby montowalo /dev/md0 gdzies...
i raid gotowy
RAID-Howto jakby wiecej pytan
----->pytanka bedą odnośnie co zrobić gdy jeden dysk padnie i włoży się np. kolejny nowy... jak przerzucić dane na nowy dysk (łatwo?)...- Pytanie do Wszystkich Was :-)tu
Ostatnio zmieniony 2010-03-10, 08:17 przez michas100, łącznie zmieniany 7 razy.
slackware student :-)
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ