[Rozw.]Slack64 current i nvidia

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

[Rozw.]Slack64 current i nvidia

Post autor: darjerz » 2010-03-05, 18:48

Po uaktualnieniu systemu (64) do currenta i zainstalowaniu NVIDIA-Linux-x86_64-195.36.08-pkg2.run nie ładuje mi się moduł nvidii - ma ktoś podobny problem?

Kod: Zaznacz cały

bash-4.1# modprobe nvidia
WARNING: Error inserting agpgart (/lib/modules/2.6.33/kernel/drivers/char/agp/agpgart.ko): Invalid module format
FATAL: Error inserting nvidia (/lib/modules/2.6.33/kernel/drivers/video/nvidia.ko): Invalid module format
Ostatnio zmieniony 2010-03-05, 23:49 przez darjerz, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
blastboy1008
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2006-12-09, 21:04
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: [Rozw.]Slack64 current i nvidia

Post autor: blastboy1008 » 2010-03-05, 18:58

To znany problem, Nvidia wypuściła patcha, link w tym temacie:
http://www.linuxquestions.org/questions ... 33-792515/
Madness is the gift, that has been given to me.

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Rozw.]Slack64 current i nvidia

Post autor: darjerz » 2010-03-05, 20:03

Problem polega na tym, że dalej error :d na 190 i 195 - będę ćwiczył temat dalej :d
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
amigib
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 2004-11-22, 02:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: [Rozw.]Slack64 current i nvidia

Post autor: amigib » 2010-03-05, 20:30

Tak, ja miałem identyczny problem ale z na 32-bitowym Slacku, po całodniowej walce, patchowaniu, cudowaniu tylko rekompilacja jądra pomogła tak jak jest podane tutaj i wszystko śmiga

Kod: Zaznacz cały

cp /boot/config-huge-2.6.33 /usr/src/linux-2.6.33/.config && cd /usr/src/linux-2.6.33 && make && make modules_install && cp arch/x86_64/boot/bzImage /boot/vmlinuz && lilo && echo "blacklist nouveau" >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf && telinit 6
oczywiście przy 32 bitach część "x86_64" trza podmienić na "i386"
Ostatnio zmieniony 2010-03-05, 20:38 przez amigib, łącznie zmieniany 1 raz.
Slackware - Separates men from the boys

Registered linux user #382891

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Rozw.]Slack64 current i nvidia

Post autor: darjerz » 2010-03-05, 23:48

Nie wiem co tam Patryk zepsuł w jajku ale przekompilowanie na defaultowym configu rozwiązuje problem.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

pankracy
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2007-05-24, 23:12
Lokalizacja: kr
Kontakt:

Re: [Rozw.]Slack64 current i nvidia

Post autor: pankracy » 2010-03-08, 12:05

Teraz powinno byc lepiej bez rekompilacji, wg changelog:
Sun Mar 7 21:44:07 UTC 2010
a/kernel-huge-2.6.33-i486-2.txz: Rebuilt.
Adjusted the config to improve kernel module compatibility.
a/kernel-huge-smp-2.6.33_smp-i686-2.txz: Rebuilt.
Adjusted the config to improve kernel module compatibility.
Ostatnio zmieniony 2010-03-08, 12:05 przez pankracy, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ