Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: roverek » 2010-05-26, 22:58

Witam

Mam następujący problem, Gdy włączam laptopa lilo automatycznie pokazuje resztę komunikatów, lecz w pewnym momencie wygasza się na chwilkę ekran i po chwili następuje ponowne pojawienie się informacji na ekranie tylko już z innym buforem ramki. W logach wygląda to tak:

Kod: Zaznacz cały

May 26 23:50:08 darkstar kernel: ACPI: Invalid active0 threshold
May 26 23:50:08 darkstar kernel: ACPI: I/O resource 0000:00:1f.3 [0x1c00-0x1c1f] conflicts with ACPI region SMBI [0x1c00-0x1c0f]
May 26 23:50:08 darkstar kernel: ACPI: SSDT 00000000bdb1aca0 00223 (v01  PmRef  Cpu0Ist 00003000 INTL 20050624)
May 26 23:50:08 darkstar kernel: ACPI: SSDT 00000000bdb19620 00549 (v01  PmRef  Cpu0Cst 00003001 INTL 20050624)
May 26 23:50:08 darkstar kernel: ACPI: SSDT 00000000bdb1aa20 001CF (v01  PmRef    ApIst 00003000 INTL 20050624)
May 26 23:50:08 darkstar kernel: ACPI: SSDT 00000000bdb1af20 0008D (v01  PmRef    ApCst 00003000 INTL 20050624)
May 26 23:50:08 darkstar kernel: Console: switching to colour frame buffer device 170x48
May 26 23:50:11 darkstar kernel: nf_conntrack version 0.5.0 (16384 buckets, 65536 max)
May 26 23:50:11 darkstar kernel: CONFIG_NF_CT_ACCT is deprecated and will be removed soon. Please use
May 26 23:50:11 darkstar kernel: nf_conntrack.acct=1 kernel parameter, acct=1 nf_conntrack module option or
May 26 23:50:11 darkstar kernel: sysctl net.netfilter.nf_conntrack_acct=1 to enable it.
Tak jak piszę dodałem do parametrów startowych jądra nf_conntrack.acct=1. Na google wyczytałem że to jest konflikt sterowników, mam pytanie czy ktoś miał już podobny problem i udało mu się go rozwiązać ?
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

joi
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2004-10-12, 20:32
Lokalizacja: raczej nie stąd ;)
Kontakt:

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: joi » 2010-05-27, 16:19

ale jaki problem?

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: roverek » 2010-05-27, 21:47

joi pisze:ale jaki problem?
Ze zmieniającym się buforem ramki podczas startu
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: dienet » 2010-05-28, 13:03

To chyba jest normalne. Też tak mam.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
freak117
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2006-12-13, 21:26
Lokalizacja: z sieci

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: freak117 » 2010-05-29, 12:28

U mnie też zawsze po bootloaderze na chwilę gaśnie ekran i jest przełączenie:

Kod: Zaznacz cały

May 29 09:31:02 user kernel: Console: colour dummy device 80x25
...
May 29 09:31:02 user kernel: Console: switching to colour frame buffer device 128x48
...
May 29 09:31:02 user kernel: nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
May 29 09:31:02 user kernel: NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  185.18.36  Fri Aug 14 17:35:21 PDT 2009
May 29 09:31:05 user kernel: nf_conntrack version 0.5.0 (8191 buckets, 32764 max)
Logi podobne - jak widać Twój przypadek nie jest błędny :-)
W3 rulez ;D

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: roverek » 2010-05-29, 12:59

freak117 pisze:U mnie też zawsze po bootloaderze na chwilę gaśnie ekran i jest przełączenie:

Kod: Zaznacz cały

May 29 09:31:02 user kernel: Console: colour dummy device 80x25
...
May 29 09:31:02 user kernel: Console: switching to colour frame buffer device 128x48
...
May 29 09:31:02 user kernel: nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
May 29 09:31:02 user kernel: NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  185.18.36  Fri Aug 14 17:35:21 PDT 2009
May 29 09:31:05 user kernel: nf_conntrack version 0.5.0 (8191 buckets, 32764 max)
Logi podobne - jak widać Twój przypadek nie jest błędny :-)
Ma ktoś może podobny problem ze Slackware 13.1 ? Bo w takiej sytuacji skoro jest to błąd w dystrybucji należałoby napisać do Pata aby zrobili poprawkę ;).
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: dienet » 2010-05-29, 15:03

skoro jest to błąd
Heloł?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

makron
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2007-05-30, 21:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: makron » 2010-05-29, 22:32

a spróbuj uruchomić zmienić parametr vga w lilo.conf na normal. Będzie się uruchamiał bez ładnej czcionki, ale może nie będzie tego przeskoku.
[quote]UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.[/quote]

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: roverek » 2010-05-30, 19:11

makron pisze:a spróbuj uruchomić zmienić parametr vga w lilo.conf na normal. Będzie się uruchamiał bez ładnej czcionki, ale może nie będzie tego przeskoku.
Przeskok będzie tak czy owak. Rozdzielczość framebuffera nie zmienia się tylko gdy dodam do opcji startowych jądra acpi=off albo acpi=force. Niestety po tym już X nie wstają :evil:. Wygląda mi to na spierniczenie czegoś w Xorg'u a konkretnie w sterowniku Intela gdyż mam identyczny problem jak w tym poście:

Kod: Zaznacz cały

http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=759534
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: webster » 2010-05-30, 19:38

13.1 stable nie taki stable ... :/
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: dienet » 2010-05-30, 19:56

webster pisze:13.1 stable nie taki stable ... :/
Hehe, nakładanie go na mix BW13.0 i S13.0 też nie wyszło mi na zdrowie :/ Ściągam DVD i instaluje od nowa.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: roverek » 2010-05-30, 20:29

dienet pisze:
webster pisze:13.1 stable nie taki stable ... :/
Hehe, nakładanie go na mix BW13.0 i S13.0 też nie wyszło mi na zdrowie :/ Ściągam DVD i instaluje od nowa.
Nio dobra problem wygląda tak;
Sterownik Intela wymaga KMS => KMS gryzie się z VESA => Wymuszenie VESY powoduje błąd ze sterownikami Intela wyłączenie KMS także. Nio czyli jesteśmy w ciemnej d****
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: webster » 2010-05-30, 21:20

roverek pisze: Nio czyli jesteśmy w ciemnej d****
hehe, popieram :), szczerze powiedziawszy, ja się kurczowo jeszcze trzymam 12.2 :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

joi
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 2004-10-12, 20:32
Lokalizacja: raczej nie stąd ;)
Kontakt:

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: joi » 2010-05-30, 23:22

roverek pisze:
dienet pisze:
webster pisze:13.1 stable nie taki stable ... :/
Hehe, nakładanie go na mix BW13.0 i S13.0 też nie wyszło mi na zdrowie :/ Ściągam DVD i instaluje od nowa.
Nio dobra problem wygląda tak;
Sterownik Intela wymaga KMS => KMS gryzie się z VESA => Wymuszenie VESY powoduje błąd ze sterownikami Intela wyłączenie KMS także. Nio czyli jesteśmy w ciemnej d****
w takim razie wyłącz vesę

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Problem z buforem ramki po aktualizacji do 13.1

Post autor: roverek » 2010-05-31, 17:11

Zahaszowanie parametru vga= w lilo.conf powoduje to że framebuffer się nie włącza w ogóle ;(
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

ODPOWIEDZ