Blad kde po aktualizacji

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Carpath
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 2006-02-14, 21:04
Lokalizacja: Pieklo
Kontakt:

Blad kde po aktualizacji

Post autor: Carpath » 2010-10-02, 12:17

Witam
Zaktualizowalem slacka do wersji current i przy probie wejscia do x-sow pojawi mi sie logo nvidi i na moment odpali sie kde a potem dostaje komunikat w bialej ramce:

Kod: Zaznacz cały

Could not start kdeinit4.Check your instalator
Jak z tego wybrnac?
RU # #355287

ElNinijo
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2006-11-15, 12:30

Re: Blad kde po aktualizacji

Post autor: ElNinijo » 2010-10-02, 15:54

czesc
pokaz jak wyglada u CIebie ta linijka w pliki inittab, moze zmienila sie zawartosc pliku?

Kod: Zaznacz cały

# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:4:initdefault:
powinna wygladac jak wyzej

Awatar użytkownika
Carpath
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 2006-02-14, 21:04
Lokalizacja: Pieklo
Kontakt:

Re: Blad kde po aktualizacji

Post autor: Carpath » 2011-02-12, 17:03

Witam ponownie.
Po kolejnej aktualizacji znow mam ten sam problem. Nie bardzo pamietam jak wtedy z etgo wybrnalem. Plik inittab mam taki jak powyzej.
RU # #355287

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: Blad kde po aktualizacji

Post autor: darjerz » 2011-02-12, 20:59

Zainstalowałeś ponownie stery nvidi?
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Paul Shakur
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2011-01-25, 21:20
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Re: Blad kde po aktualizacji

Post autor: Paul Shakur » 2011-02-13, 02:45

Carpath pisze:Witam
Zaktualizowalem slacka do wersji current i przy probie wejscia do x-sow pojawi mi sie logo nvidi i na moment odpali sie kde a potem dostaje komunikat w bialej ramce:

Kod: Zaznacz cały

Could not start kdeinit4.Check your instalator
Jak z tego wybrnac?
Slackware 13.1 ma jajko w wersji 2.6.33.4. Sterowniki nvidii kompilują moduł jądra dopasowany do aktualnie uruchomionej wersji.
Aktualizacja Slacka do wersji current pociągnęła za sobą zmianę jądra systemu na 2.6.35.11 wobec czego jądro nie może załadować modułu.

Jako zwykły użytkownik wpisz w konsoli:

Kod: Zaznacz cały

$ glxinfo | grep "direct rendering"
Jeśli w odpowiedzi otrzymasz coś innego niż:

Kod: Zaznacz cały

direct rendering: Yes
to:
Rozwiązaniem powinna być ponowna instalacja sterowników nvidia w trybie init 3. Daj znać czy pomogło.
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v2.0.14 (GNU/Linux)

iF4EAREIAAYFAk08bT4ACgkQEJjZTah4rVizYAD9EI6gB7ofz+/U2t1KWNGT8su2
YfGEwGvsmENeiOl2eicBAMK0e9Eq82RSGROnArewvuPR4sLspR1M/SOIp0sMtegq
=e/VB
-----END PGP SIGNATURE-----

Awatar użytkownika
Carpath
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 2006-02-14, 21:04
Lokalizacja: Pieklo
Kontakt:

Re: Blad kde po aktualizacji

Post autor: Carpath » 2011-02-13, 13:09

Dostalem takie cos

Kod: Zaznacz cały

 unable to open display 
Probowalem zainstalowac na nowo stery Nvidii ale wywala mi ze niemam kompilatora gcc :shock:
Tak na marginesie to jak postawilem od nowa 13.1 to bez aktualizacji i sterow Nvidi bylo ok.Zrobilem aktualizacje do current i nic nie dziala ;/
RU # #355287

Paul Shakur
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2011-01-25, 21:20
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

Re: Blad kde po aktualizacji

Post autor: Paul Shakur » 2011-02-14, 21:36

Carpath pisze:Dostalem takie cos

Kod: Zaznacz cały

 unable to open display 
Probowalem zainstalowac na nowo stery Nvidii ale wywala mi ze niemam kompilatora gcc :shock:
Tak na marginesie to jak postawilem od nowa 13.1 to bez aktualizacji i sterow Nvidi bylo ok.Zrobilem aktualizacje do current i nic nie dziala ;/
Stawianie Slacka, za każdym razem gdy coś nie działa nie ma sensu naprawdę ;)

Co Ci pokazuje:

Kod: Zaznacz cały

$ ls /var/log/binutils*
i

Kod: Zaznacz cały

$ ls /var/log/packages/gcc*
Napisz też w jaki sposób dokonywałeś aktualizacji.
Pozdrawiam.
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v2.0.14 (GNU/Linux)

iF4EAREIAAYFAk08bT4ACgkQEJjZTah4rVizYAD9EI6gB7ofz+/U2t1KWNGT8su2
YfGEwGvsmENeiOl2eicBAMK0e9Eq82RSGROnArewvuPR4sLspR1M/SOIp0sMtegq
=e/VB
-----END PGP SIGNATURE-----

Awatar użytkownika
blastboy1008
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2006-12-09, 21:04
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: Blad kde po aktualizacji

Post autor: blastboy1008 » 2011-02-15, 00:29

Carpath, skoro instalator wyrzuca ci błąd że nie masz kompilatora gcc to (z autopsji) powinno też być info że powinieneś mieć kernel kompilowany pod wersją gcc którą posiadasz. Bodajże niecały tydzień temu w currencie pojawiło się nowe gcc i xorg, przekompiluj jajko, zapodaj lilo, restart i stery nvidii się zainstalują. U mnie podziałało bezbłędnie.
Madness is the gift, that has been given to me.

Awatar użytkownika
Carpath
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 2006-02-14, 21:04
Lokalizacja: Pieklo
Kontakt:

Re: Blad kde po aktualizacji

Post autor: Carpath » 2011-05-09, 08:37

Przerzucilem sie na 13.37 i problem zniknal.Posta mozna zamknac.Dzieki za pomoc
RU # #355287

ODPOWIEDZ