Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

maciekn
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2010-12-07, 17:31

Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: maciekn » 2010-12-07, 17:36

Witam!

Mam problem dotyczący instalacji windy i slacka na jednym dysku. Dokładniej chodzi o to, iż po zainstalowaniu siódemki jako pierwszej "cfdisk" nie chce się otworzyć gdyż wykrywa błąd w partycji. Jeżeli natomiast przeprowadze instalację na odwrót, to linuxa za nic nie mogę uruchomić. Proszę o pomoc gdyż skończyły mi się ponysły jak to rozegrać.
PS. Może coś wspólnego z tym ma 100 megowa partycja stworzona automatycznie przez windowsa?

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: roverek » 2010-12-07, 18:12

maciekn pisze:Witam!

Mam problem dotyczący instalacji windy i slacka na jednym dysku. Dokładniej chodzi o to, iż po zainstalowaniu siódemki jako pierwszej "cfdisk" nie chce się otworzyć gdyż wykrywa błąd w partycji. Jeżeli natomiast przeprowadze instalację na odwrót, to linuxa za nic nie mogę uruchomić. Proszę o pomoc gdyż skończyły mi się ponysły jak to rozegrać.
PS. Może coś wspólnego z tym ma 100 megowa partycja stworzona automatycznie przez windowsa?
Witam. Jako że jesteś początkujący proponuję uruchomić komputer z livecd np. Gparted LiveCD i za jego pomocą przygotować partycję dla Slack'a ;). Potem podczas instalacji wystarczy mu podać tylko na której partycji ma zainstalować ;)
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: dienet » 2010-12-07, 18:16

roverek, no nie wiem czy 7 powoduje że instalator ze Slackware już nie daje rady...
maciekn, oprócz cfdisk jest też jeszcze fdisk.
Ja pamiętam że mi coś tam też wypluwało chyba w związku z tą partycją (Vista). Jeśli ona jest problemem, to proponuje najpierw nagrać sobie jakiś DVD z system (instalator) i potem po prostu wywalić tą partycję. Ja nie zrobiłem DVD i teraz nie mam Windowsa - szczęściarz ze mnie.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: roverek » 2010-12-07, 19:45

dienet pisze:roverek, no nie wiem czy 7 powoduje że instalator ze Slackware już nie daje rady...
maciekn, oprócz cfdisk jest też jeszcze fdisk.
Wydaje mi się że fdisk też tu nie pomoże - partycja mogła zostać uszkodzona. Proponuję skasować wszystkie partycje na dysku i utworzyć za pomocą GParted Live CD, od nowa partycje linux'a i windows'a ;).
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: sp7foy » 2010-12-07, 20:27

roverek pisze: Wydaje mi się że fdisk też tu nie pomoże - partycja mogła zostać uszkodzona. Proponuję skasować wszystkie partycje na dysku i utworzyć za pomocą GParted Live CD, od nowa partycje linux'a i windows'a ;).
Instaluje się W7, w nim zakłada partycje, instaluje Slacka i wszystko.
Windows też ma managera dysku.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: dienet » 2010-12-07, 20:56

sp7foy, haha też dobry pomysł ;]
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: roverek » 2010-12-07, 21:03

sp7foy pisze:Instaluje się W7, w nim zakłada partycje, instaluje Slacka i wszystko.
Windows też ma managera dysku.
A potem wylewa żale na forum, bo manager dysków nie pozwala manipulować rozmiarem już utworzonej partycji ;P.
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: sp7foy » 2010-12-08, 05:39

roverek pisze: A potem wylewa żale na forum, bo manager dysków nie pozwala manipulować rozmiarem już utworzonej partycji ;P.
1. Mówimy o zakładaniu partycji pod instalację a nie zmianę wielkości.
2. Mówimy o W7, więc tu najwyżej użytkownik nie potrafi.

Zawsze partycje zakładam z instalatora W7 (o ile mają być oba systemy na dysku), bo najpierw to trzeba W7 przekonać, żeby nie tworzył dodatkowej minipartycji do nie wiadomo czego. Bo później są żale na forum, że lilo nie uruchamia Windowsa.

Awatar użytkownika
alekow
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2007-11-30, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: alekow » 2010-12-08, 10:06

a próbowałeś

Kod: Zaznacz cały

cfdisk /dev/sda
?

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: roverek » 2010-12-08, 10:59

sp7foy pisze:1. Mówimy o zakładaniu partycji pod instalację a nie zmianę wielkości.
2. Mówimy o W7, więc tu najwyżej użytkownik nie potrafi.
Przy troszkę bardziej zaawansowanej pracy z partycjami zmiana wielkości partycji jest często konieczna - a tu manager dysków leży i kwiczy gdy chcemy zmienić rozmiar partycji systemowej albo takiej która ma inny system plików niż FAT / NTFS. Dlatego szczerze polecam GParted.
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: sp7foy » 2010-12-08, 13:22

roverek pisze:Przy troszkę bardziej zaawansowanej pracy z partycjami zmiana wielkości partycji jest często konieczna - a tu manager dysków leży i kwiczy gdy chcemy zmienić rozmiar partycji systemowej albo takiej która ma inny system plików niż FAT / NTFS. Dlatego szczerze polecam GParted.
A co to jest praca z partycjami? Co dwa dni zmieniasz partycje? No bez jaj.
Windows poprawnie zmienia rozmiary partycji obsługiwanych, w tym systemowej. Nie obsługuje innych niż FAT/NTFS więc nie dziwne, że ich nie dotyka. Gparted może więcej, tylko po co skoro pytający chce założyć partycję i zainstalować Linuxa. Ściąganie LiveCD tylko dla założenia partycji to lekka przesada. To już lepiej ściągnąć jakiegoś Hirensa, nie dość, że mniejszy to jeszcze więcej może.

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 679
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: jacol » 2010-12-08, 13:42

Witam.
sp7foy nie jest to przesada ponieważ jeżeli ściągnie live CD (nie koniecznie polecane przez roverka) będzie miał doskonałe narzędzie (bez narzędzia nawet nie wbijesz gwoździa). Sprawdza to dyski, pamięć, robi kopie zapasowe i manipuluje partycjami, mało? W 100% zgadzam się z roverkiem program gparted który to często ratuje dane moich znajomych ... Pozdrawiam jacol

sp7foy
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 2008-02-26, 15:07
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: sp7foy » 2010-12-08, 15:52

jacol pisze:gparted który to często ratuje dane moich znajomych
Taa.. po takim argumencie to nie mam nic do dodania.

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: syriusz666 » 2010-12-08, 16:20

Pewnie masz zalozona tak zwana "logic partition" a powinno byc "primary partition"

Edit: przenies to ktos do tematu "Windows 7 i Slackware na jednym dysku", nie wiem czego tutaj sie znalazlo....
Ostatnio zmieniony 2010-12-08, 16:24 przez syriusz666, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Windows 7 i Slackware na jednym dysku.

Post autor: roverek » 2010-12-08, 23:01

sp7foy pisze:A co to jest praca z partycjami? Co dwa dni zmieniasz partycje? No bez jaj.
Nie zmieniam często partycji ale heh warto zauważyć że windows'owe programy do zmiany partycji nie nadają się do niczego poważniejszego niż utworzenie poprostu nowej partycji. A mimo że Tobie może się wydawać nieprawdopodobne czasami trzeba zmienić rozmiar partycji z ogromną ilością danych. Chcesz to zrobić tylko przy pomocy windowsowych narzędzi ? Powodzenia ;P
sp7foy pisze:Windows poprawnie zmienia rozmiary partycji obsługiwanych, w tym systemowej. Nie obsługuje innych niż FAT/NTFS więc nie dziwne, że ich nie dotyka. Gparted może więcej, tylko po co skoro pytający chce założyć partycję i zainstalować Linuxa. Ściąganie LiveCD tylko dla założenia partycji to lekka przesada. To już lepiej ściągnąć jakiegoś Hirensa, nie dość, że mniejszy to jeszcze więcej może.
Tak tak Hirens mniejszy ? Proponuję poszukać i porównać rozmiary plików ISO ;P.
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

ODPOWIEDZ