Instalacja przez LAN.

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

nesquik_
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2012-03-28, 17:35

Instalacja przez LAN.

Post autor: nesquik_ »

Witajcie,


Mam taki problem. Posiadam 2 komputery. Jeden z windą (ten) i drugiego, laptopa. Z tymże tamten laptop jest dość stary i słaby. Ma zepsuty port USB i zepsuty CD-ROM, czyli
nie ma do niego dostępu, oprócz kabla sieciowego. I tu rodzi się moje pytanie. Czy i jeśli tak, to jak da się zainstalować Slackware na tym komputerze, nie używając ani USB, ani CD-ROM. Dodam że komputer ma tylko 128 mb ramu i procesor 455 Mhz. Zależy mi na trybie graficznym więc nie wiem jaką wersję wybrać.

Pozdrawiam, Przemek.

Awatar użytkownika
knives
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2009-09-24, 14:43

Re: Instalacja przez LAN.

Post autor: knives »

Jeśli BIOS w laptopie ma możliwość bootowania z karty sieciowej, wtedy powinno się dać zainstalować Slacka. Nie jest to jednak prosta sprawa. Nigdy tego nie robiłem i sam jestem noobem, ale wydaje mi się, że musiałbyś ze swojego peceta zrobić router i wtedy podłączyć laptopa do niego. W ten sposób pecet-router mógłby przydzielić adres IP laptopowi i "jakoś" zainicjować bootowanie instalatora Slacka.

Póki mądrzejsi się nie wypowiedzą, możesz zacząć czytać coś na temat PXE.

P.S. Po wpisaniu słów kluczowych 'slackware' i 'pxe' w wyszukiwarkę duckduckgo.com pierwszym wynikiem jest wiki AlienBOB-a, który jest uznaną osobą w społeczeństwie Slackware'a.
http://alien.slackbook.org/dokuwiki/dok ... ckware:pxe

nesquik_
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2012-03-28, 17:35

Re: Instalacja przez LAN.

Post autor: nesquik_ »

Może istnieje jakaś możliwość zainstalować slacka "z windowsa". ? Tak jak da radę zrobić z Ubuntu? tylko na ubuntu mam za mało ramu żeby odpalić instalator :(

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Instalacja przez LAN.

Post autor: Pajaczek »

1. Skombinuj sobie przejściówkę 2.5" <-> 3.5", żeby móc podłączyć dysk z lapka do stacjonarki (bo rozumiem że ten z windą to stacjonarka??), a dysk nie jest SATA.
2. Podłącz dysk lapkowy do stacjonarki, na wszelki wypadek możesz odłączyć dysk główny, ten z windą (by czegoś przez nieuwagę nie zepsuć).
3. Zainstaluj Slackware na dysku z lapka podłączonym do stacjonarki (a więc z jej DVD).
4. Przełóż dyski z powrotem na swoje miejsca... w razie problemów podaj odpowiednie parametry do jądra by poprawnie ustawić urządzenie startowe... (jak pokaże się lilo to wpisujesz
linux root=/dev/XXX
gdzie XXX zależne od tego jak podłączony i podzielony jest dysk)

Zawsze to prostsze, niż kombinować z ładowaniem systemu przez sieć by zainstalować inny system. Wówczas musiał byś poza odpowiednim sprzętem (karta z bootem) mieć jeszcze przygotowany obraz systemu, postawiony odpowiednio skonfigurowany serwer dhcp i tftp...

ODPOWIEDZ