System nie wstaje po instalacji

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

wju
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2012-06-04, 07:36

System nie wstaje po instalacji

Post autor: wju » 2012-06-04, 11:42

Zainstalowałem Slackware 13.37 z płyty DVD, pełna instalacja. Wszystko przebiegło pomyślnie. Niestety uruchomienie systemu nie jest takie proste.
System zatrzymuje się w dwóch miejscach. Najpierw na linii

Kod: Zaznacz cały

udevd-work[1331]: '/sbin/modprobe -bv pci:v00008086d00000102sv00001458sd0000D000
bc03sc00i00' unexpected exit with status 0x0009
Po około 10 minutach rusza.
Ostatecznie system zatrzymuje się na

Kod: Zaznacz cały

Triggering udev events: /sbin/udevadm trigger --type=failed
Kursor cały czas miga, więc to nie jest kompletne zawieszenie się komputera. Po prostu stoi na tej linii i nic dalej się już nie dzieje.
Drugi raz instalowałem system jako źródło podając serwer ftp, ale w niczym to nie pomogło.

Awatar użytkownika
knives
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2009-09-24, 14:43

Re: System nie wstaje po instalacji

Post autor: knives » 2012-06-21, 22:24

W internecie przeczytałem, że ktoś miał taki problem przy laptopie z dwoma kartami graficznymi, które się przełączają między sobą w zależności, czy komputer jest podłączony do prądu, czy nie.
Zmiana w BIOS-ie, aby komputer używał tylko 1 karty "naprawiła" problem.

Drugie rozwiązanie, na jakie się natknąłem, to blacklist nouveau (na płycie w katalogu extra jest paczka xf86-video-nouveau-blacklist, którą możesz zainstalować).

Awatar użytkownika
Evilus
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 2011-05-09, 20:21
Lokalizacja: Iłowa k. Żagania
Kontakt:

Re: System nie wstaje po instalacji

Post autor: Evilus » 2012-07-31, 19:37

Może to być problem z dwoma kartami graficznymi które się "gryzą" tak jak wspomniał @knives. Też to może być problem z pamięcią RAM.

Dla wszelkiej pewności, powiedz nam czy ten sprzęt to stacjonarny komputer czy laptop i podaj nam jego konfigurację.
"People disagree with me. I just ignore them." – Linus Torvalds

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: System nie wstaje po instalacji

Post autor: webster » 2012-12-13, 10:51

Ja bym uruchomił system w single-user i podniósł kernel do newone.

Z oryginalnym kernelem na 13.37 zawsze jakieś bolączki były.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

ODPOWIEDZ