[Rozw.] Slackware 14.0 problem z wifi.

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

hef44
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2012-12-06, 13:59

[Rozw.] Slackware 14.0 problem z wifi.

Post autor: hef44 » 2012-12-15, 16:14

Mam maly problem, nie potrafie skonfigurowac odpowiednio polaczenia, zeby dzialalo od startu systemu automatycznie. Za kazdym razem musze odpalac polaczenie recznie, co mnie troche drazni. Wiec tak polaczenie uruchamiam porzprze wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/etc/wpa_supplicant.conf -B nastepnie dhclient wlan0. Po kazdym ponownym uruchomieniu musze siega po te same polecenia.
A tak wyglada plik wpa.supplicant.conf

Kod: Zaznacz cały

ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
ctrl_interface_group=root
network={
        ssid="essid"
        #psk="password"
        psk=632c7a6429ee6eac9c6fe77f355826c083b885c07bb4d75b564c2e261d0d12a6
}
Ostatnio zmieniony 2012-12-19, 20:17 przez hef44, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: Slackware 14.0 problem z wifi.

Post autor: marco70 » 2012-12-15, 16:41

W 14.0 chyba jest wicd nie możesz zainstalować i skonfigurować ?
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-9600 CPU @ 3.70GHz

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1269
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Slackware 14.0 problem z wifi.

Post autor: webster » 2012-12-15, 17:28

marco70 pisze:W 14.0 chyba jest wicd nie możesz zainstalować i skonfigurować ?
Tak jak Tobie napisał marco70, networkmanager zarządza siecią w Slackware14, to prawdopodobnie koliduje z Twoimi ustawieniami wpa_supplicant'a. Jeśli upierasz się by nie iść za radą kolegi proponuję

Kod: Zaznacz cały

chmod -x  /etc/rc.d/rc.networkmanager
i reboot. Jeśli Masz prawidłowo wprowadzone linie wywołania wpa_supplicanta np w rc.local powinno all Tobie zaskoczyć.

Pozdr0
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
guitarrizer
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-06-12, 14:23
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Slackware 14.0 problem z wifi.

Post autor: guitarrizer » 2012-12-16, 12:14

@marco70
Ja tylko dodam, że gdybyś zdecydował się na wicd (co jest wygodniejsze, gdy korzystasz z większej ilości sieci niż jedna, albo przełączasz się czasem na kartę przewodową), to paczkę wicd znajdziesz w katalogu /extra na płycie instalacyjnej.

@webster
Rozwiązanie, które podajesz, sprawdzało się u mnie na kartach Realteka, ale nie działało na karcie z chipsetem Atherosa (ath9k), dlatego przeprosiłem się z wicd ;)
Linux Registered User #350196

Obrazek

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 679
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: Slackware 14.0 problem z wifi.

Post autor: jacol » 2012-12-17, 16:05

Witam.
Wydaje się że należy zrezygnować z wicd. NM ma własny programik do zarządzania siecią: nm-appalet. NM ma tę zaletę że zarządza również modemami gsm. A najlepiej to przeczytać dokumentację NM.Pozdrawiam jacol
PS. NM = NetworkManager

hef44
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2012-12-06, 13:59

Re: Slackware 14.0 problem z wifi.

Post autor: hef44 » 2012-12-19, 20:16

Dziękuję za podpowiedzi, już zainstalowałem Wicd i wszystko działa.

ODPOWIEDZ