RAID 10 niewidoczny po uruchomieniu

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

stativ
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2009-01-28, 11:49

RAID 10 niewidoczny po uruchomieniu

Post autor: stativ » 2015-02-09, 18:01

RAID 0, złożony z dwóch RAIDów 1 [w efekcie RAID 10] jest widoczny do następnego uruchomienia komputera. RAID 0 składa się z dwóch elementów: /dev/md2 oraz /dev/md3.
RAID 10 tworzony jest poleceniem:
mdadm --create /dev/md10 --level=0 --raid-devices=2 --metadata=0.90 /dev/md2 /dev/md3

Po restarcie otrzymuję taki wynik cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [raid0] [raid1] [raid10] [raid6] [raid5] [raid4] [multipath]
md2 : active raid1 sdc3[1] sdb3[0]
913846912 blocks [2/2] [UU]

md1 : active raid1 sda1[3] sdd1[2] sdc1[1] sdb1[0]
15728576 blocks [4/4] [UUUU]

md3 : active raid1 sda3[0] sdd3[1]
913846912 blocks [2/2] [UU]

unused devices: <none>
Plik /etc/mdadm.conf:
ARRAY /dev/md1 devices=/dev/sda1,/dev/sdb1,/dev/sdc1,/dev/sdd1 level=1 num-devices=4 auto=yes
ARRAY /dev/md2 devices=/dev/sdb3,/dev/sdc3 level=1 num-devices=2 auto=yes
ARRAY /dev/md3 devices=/dev/sda3,/dev/sdd3 level=1 num-devices=2 auto=yes
ARRAY /dev/md10 devices=/dev/md2,/dev/md3 level=0 num-devices=2 auto=yes
Gdy próbuję ponownie utworzyć macierz raid 10 powyższym poleceniem otrzymuję informacje:
mdadm: /dev/md2 appears to be part of a raid array:
level=raid0 devices=2 ctime=Mon Feb 9 15:29:23 2015
mdadm: /dev/md3 appears to be part of a raid array:
level=raid0 devices=2 ctime=Mon Feb 9 15:29:23 2015
Jednak ani fdisk -l /dev/md10, ani mdadm --detail /dev/md10 nie wyświetlają NIC w tej sprawie, a wręcz informują mnie, że czegoś takiego nie ma.

Po (re)boocie muszę wydać polecenie mdadm --assemble --scan by raid 10 zadziałał.

Co się dzieje, że tak to działa?

ODPOWIEDZ