14.1 czy current?

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
krzychoo89
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2006-08-30, 11:03
Kontakt:

14.1 czy current?

Post autor: krzychoo89 » 2015-09-28, 20:46

Chciałbym po dłuuuuugiej przerwie wrócić do Slackware. Ostatnio używałem chyba wersji 13. Teraz chcę wrzucić nową instalkę. Nie wiem czy instalować 14.1 czy currenta.

Distro do neta, klepania javy/androida.
It’s not a bug, it’s a feature ;)

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: 14.1 czy current?

Post autor: webster » 2015-09-28, 22:22

Ja mam current i mi dobrze hula
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
guitarrizer
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-06-12, 14:23
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: 14.1 czy current?

Post autor: guitarrizer » 2015-10-18, 09:45

U mnie podobnie, current śmiga.

Niektóre programy spoza dystrybucji mają wprawdzie problemy z zależnościami (XnView), ale znalazłem dla nich zadowalające zamienniki.
Linux Registered User #350196

Obrazek

panther
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2008-12-29, 18:59

Re: 14.1 czy current?

Post autor: panther » 2015-11-02, 17:25

U mnie current śmigał aż do ostatnich 2 aktualizacji. Wczoraj zaktualizowałem system do ostatniego currenta i mam problem. Slacka mam na luksie i lvm - niestety po wpisaniu hasła do dysku system dalej nie startuje. Nie ma też żadnych komunikatów. Próbowałem downgrade na stary cryptsetup, lvm - niestety bezskutecznie. Jakieś sugestie?

Także z currentem zazwyczaj pięknie chodzi, niekiedy jesteśmy testerami. :razz:

edit:

Po dzisiejszej, dość szybkiej aktualizacji lvm w gałęzi current system startuje jak powinien. Także dzięki dziewczynki za wskazówki :razz:

Ogólnie gałąź rozwojowa jest fajna i świeża, niemniej początkującego może zniechęcić takimi kwiatkami ;-) Gdyby nie dodatkowa maszyna z pxe miałbym kłopot z dostępem nawet do zasobów dyskowych, o rozsądnej pracy nawet nie wspominając.

btw nawet na LQ nikt nie zasygnalizował problemu :/

Swoją drogą ostatnio dużo tych update ... niektóre paczki otrzymują rozszerzenie 14.2 :ok: czyżby ... :roll:

panther
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2008-12-29, 18:59

Re: 14.1 czy current?

Post autor: panther » 2015-11-15, 14:27

Właśnie na ftp pojawiła się najnowsza aktualizacja gałęzi current. Prawie beta z okazji piątku 13-go ;-) Spróbuj uaktualnić ...

Awatar użytkownika
XWindowsMen
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 2005-11-13, 18:06
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: 14.1 czy current?

Post autor: XWindowsMen » 2015-11-15, 19:56

Kiedy 14.2? Ostatnia wersja jest sprzed 2 lat :/ Po ostatnich przygodach z wersją current trochę się zniechęciłem do slacka... dzisiaj warto?

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: 14.1 czy current?

Post autor: webster » 2015-11-15, 21:00

Wszyscy czekamy :/ Dzisiaj wyszła mega paczka update dla current, za dzień lub dwa powinien się pojawić pełny multilib do niego.

Za tydzień można instalować current. Sam pracuję na current i nie mam problemów.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 833
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: 14.1 czy current?

Post autor: KLAPEK » 2015-11-20, 21:38

Ja mam w pracy na kilku desktopach i laptopach 14.1 (w postaci Saliksa) i jestem zadowolony. Wszystko działa OOB i póki co jest stabilny.
Na currenta bym się chyba nie odważył ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

Awatar użytkownika
darius
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-06-15, 10:15

Re: 14.1 czy current?

Post autor: darius » 2016-01-01, 17:18

Nawet nie ma co sie zastanawiac, dzisiaj to tylko current (nowy rok 2016) Wyprobuj http://taper.alienbase.nl/mirrors/slackware-live/

Zainstalowalem przed chwila mimo, ze kompletnie sie na tym nie znam. Jak bede mial problemy to wroce z pytaniami.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: 14.1 czy current?

Post autor: webster » 2016-01-02, 20:18

14.1 jest za bardzo do tyłu - pozostaje tylko current.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

tomatau
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-01-09, 02:51

Re: 14.1 czy current?

Post autor: tomatau » 2016-01-05, 16:34

webster pisze:14.1 jest za bardzo do tyłu - pozostaje tylko current.
Miałem się dopytać dlaczegóż to, ale spojrzałem, że 14.1 sporo odstaje z wersjami nawet od Debiana stable, a to już jednak o czymś świadczy.

Narazie radzę sobie na desktopie z 14.1, kilka bibliotek co prawda sobie ręcznie uaktualniłem, ale 15 mogła by się już pojawić. Choć może przekonam się i przejdę na current.

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 833
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: 14.1 czy current?

Post autor: KLAPEK » 2016-01-05, 18:18

Ja jadę na większości kompów na Saliksie - co jakiś czas dostaje poprawki - nawet LO mam w wersji 5.x.
Nie jest tak najgorzej - oczywiście jako desktop do pracy biurowej.
Prywatnie na laptopach to mam niekoszerne: Mint i Manjaro ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1266
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: 14.1 czy current?

Post autor: webster » 2016-01-05, 20:33

Ja na laptopie current, znajomi current, wszędzie jak ludzie pracują mają current i działają spoko :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

pink
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2016-01-08, 14:26

Re: 14.1 czy current?

Post autor: pink » 2016-01-12, 00:41

jak bezbolesnie zrobic upgrade do current????
slack-box 4.4.0-rc8 #1 SMP PREEMPT x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux

tomatau
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-01-09, 02:51

Re: 14.1 czy current?

Post autor: tomatau » 2016-01-12, 16:44

Będę się za tą procedure zabierał

I tutaj chyba wszystko jest opisane:
http://docs.slackware.com/howtos:slackw ... temupgrade

Trzeba zwrócić uwagę na kolejność i uważać co by sobie nie usunąć kernella zbyt wcześnie, ale tak to nie jest zbyt skomplikowane.

ODPOWIEDZ