Slack 64 14.2 i siec

Instalacja Slackware Linux, problemy i wstępna konfiguracja, aktualizacje do nowszych wersji.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Carpath
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 2006-02-14, 21:04
Lokalizacja: Pieklo
Kontakt:

Slack 64 14.2 i siec

Post autor: Carpath » 2016-10-12, 06:46

Witam
Wywalilem 14.1 i od poczatku zainstalowalem 14.2 x 64. Mam teraz problem z siecia. Nie dziala ani na kablu ani przez wifi. Niewiem jak to naprawic. Pomocy !
RU # #355287

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2559
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Slack 64 14.2 i siec

Post autor: Lizard » 2016-10-12, 15:09

Co zrobiłeś do tej pory? Jak wyglądają pliki konfiguracyjne sieci? Jakim sprzętem dysponujesz?
Error 404 - footer not found

Awatar użytkownika
Carpath
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 2006-02-14, 21:04
Lokalizacja: Pieklo
Kontakt:

Re: Slack 64 14.2 i siec

Post autor: Carpath » 2016-10-13, 07:32

Jak narazie mam zaistalowany od poczatku czysty system. Zawsze tak robilem i nie bylo z siecia problemu. Na kablu zawsze dzialal jedynie z wifi musialem kombinowac.
RU # #355287

Awatar użytkownika
Carpath
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 2006-02-14, 21:04
Lokalizacja: Pieklo
Kontakt:

Re: Slack 64 14.2 i siec

Post autor: Carpath » 2016-10-13, 12:07

Mam opis na pasku - "zarzadzanie siecia nie jest uruchomione" Jak je uruchomic?
RU # #355287

Awatar użytkownika
Carpath
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 2006-02-14, 21:04
Lokalizacja: Pieklo
Kontakt:

Re: Slack 64 14.2 i siec

Post autor: Carpath » 2016-10-13, 12:54

Ok wrzucilem Wicd i dziala kabel i wifi tylko ciagle mam ten komunikat na tej dziwnej ikonce na pasku. Na innych wersjach nie bylo jej. Jak sie jej pozbyc?
RU # #355287

Awatar użytkownika
darius
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2015-06-15, 10:15

Re: Slack 64 14.2 i siec

Post autor: darius » 2016-10-30, 01:54

Ten wpis na pasku dotyczy NetworkManager (nie uzywam) i mam podobny wpis/napis. Moze trzeba poszukac

Kod: Zaznacz cały

# slackpkg search network-manager
[ installed ] - network-manager-applet-1.2.2-x86_64-1
i zlikwidowac.

U mnie musialem recznie zmienic plik /etc/rc.d/rc.inet1.conf z eth0 na eth1

Kod: Zaznacz cały

# Config information for eth0:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]=""
DHCP_HOSTNAME[0]=""

# Config information for eth1:
IPADDR[1]=""
NETMASK[1]=""
USE_DHCP[1]="yes"
DHCP_HOSTNAME[1]=""
aby ruszyla siec, poniewaz mam dwie karty sieciowe.

http://docs.slackware.com/slackware:beg ... ur_network

Awatar użytkownika
Carpath
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 2006-02-14, 21:04
Lokalizacja: Pieklo
Kontakt:

Re: Slack 64 14.2 i siec

Post autor: Carpath » 2016-11-03, 11:17

Niestety nic to nie zmienilo. Siec mi dziala ale wqrwia mnie ta ikonka.
RU # #355287

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1261
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Slack 64 14.2 i siec

Post autor: webster » 2016-11-03, 12:10

Kod: Zaznacz cały

chmod -x /etc/rc.d/rc.wicd
rm /etc/xdg/autostart/wicd-tray.desktop
rm /etc/wicd -r
find /etc/ -iname "*wicd*" -delete
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

ODPOWIEDZ